Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • svrbenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    som 19 mesiacov po porode a od porodu mozem pouzivat iba spodnu bielizen zo 100% bavlny, akonahle si iba raz zoberiem bielizen z ineho materialu (lycra, krajka..) zacne mi dost intenzivne svrbenie dokonca aj vnutri v posve a trva este niekolko dni (5-7) aj po navrate k bavlnenej bielizni.Sprevadza ho silnejsi bezfarebny vytok. Pouzivam iba specialne mydlo na intimnu hygienu, nohavicky si menim viackrat denne a nic nepomaha. Moze to byt alergia, alebo nejaka infekcia? Pripadne nieco chronicke?
    Pred porodom som tieto problemy nemala.
    Viem, ze najlepsie by bolo navstivit svojho gynekologa, ale neviem si predstavit, ze mu budem toto vysvetlovat...
    Dakujem za Vas cas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ja osobne tiež nosím a hlavne doporučujem iba čistú bavlnu. Ostatné materiály sú menej priedušné a možu aj alergizovať.
    Riešenie je jednoduché - bavlnená spodná bielizeň.

Podobné otázky

  • Po serklazy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opytat som po serklazy bola som otvorená 1cm urobili mi serklaž,krčok bol po kontrole 37 mm, bol meksi ale zatiaľ nebol skrátený, sa

    v podbrušku ma svrbelo, a teraz ma štipe nie zo spodu , ale v podbrušku môže to byt niečo vážnejšie ?vkladam si utrogestan na večer ďakujem .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to svrbenie podbruška zrejme nesúvisí s výkonom, jedine by to mohla byť reakcia na dezinfekciu, ale to by sa rýchlo po výkone stratilo. Nemyslím si, že je to niečo vážne.

  • Roky opakujúce sa zápaly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som Vás poprosiť o radu.. Dlhé roky (takmer 15) mám opakujúce sa zápaly pošvy. Spočiatku par krát do roka; postupne sa intenzita zvyšovala a v súčasnosti som v stave, že ich mám už neustále ..svrbenie, pálenie. Spočiatku candida, streptokok, posledné roky skor e-coli...nič iné..všetky ostatné baktérie negat..Partnera mám celý život jedného, nikdy sme análny styk nemali, v tomto, resp. poslednom čase už takmer žiadny styk, hygienu dodržiavam, možno priveľmi (po každej stolici sprcha zdola), no napriek tomu som došla do štádia, že mi už nič nepomáha. Vyskúšala som snáď všetko, čo bolo a je dostupné na trhu..na predpis i voľnopredajné .. Lieky vaginálne robené v lekárni, taktiež na podporu imunity ..brala som rôzne probiotiká orálne i vaginálne... Bola mi robená vakcina na mieru, končím poslednú udržiavaciu dávku a všetko bez výsledku .. Užívala som preventívne imunor na podporu celkovej imunity, tiež wobenzyn, robila som si bylinkové kúpele či v hypermangáne, užívala som urovaxom ..bez výsledku.. (Zápal močových ciest som mala jediný raz v živote po poslednom pôrode... problémy s močovými cestami nemám). Viete mi prosím poradiť, čo ešte môžem urobiť na podporu slizničnej imunity alebo čo robiť, aby som sa z tohto stavu dostala? Budem Vám neskutočne vďačná.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obávam sa, že už Vám príliš nepomôžem, je veľmi pravdepodobné, že máte kompletne zničenú imunitu pošvy, ktorá už reaguje na všetko silnou zápalovou až alergickou reakciou. Bude asi takmer nemožné obnoviť v pošve rovnováhu, pretože ste boli zrejme rôzne chaoticky liečená na základe výsledkov kultivácie, čo je nezmysel, pretože kultivačné vyšetrenie iba zriedka ukáže pravého pôvodcu problému.
    Teraz stačí aby ste mali v pošve malé množstvo kvasieniek a už máte príznaky zápalu, pretože na ne reagujete alergickou reakciou.
    Určite dlhodob odporúčam režimové opatrenia - protikvasinkovú diétu, probiotiká, intímne mydlá a bavlnenú bielizeň, doma chodiť bez bielizne. Nejesť sladké (dajte si vyšetriť hladinu cukru v krvi aj po záťaži, tzv. oGTT), nesprchujte sa často aby sa v pošve mohli usídliť kvalitné probiotické kmene.
    Dlhodbo by som odporučil Gynoflor obdeň do pošvy. Počítajte však s dlhým procesom liečby.

  • Gardnerella vaginalis, candida albicans, staphylococcus epidermidis ojedinele, lactobacillus sp.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som tehotná v 36tt. Mám stále problém s mykozami. Svrbenie pálenie a opuch. Teraz poslednú kultiváciu robenú mi boli nájdené; lactobacillus Sp., staphylococcus epidermidis ojedinele;, candida albicans, gardnerella vaginalis. Ktorá baktéria robí najvácší problém? Predtym som mala nasadený nystatin galvex, po ktorom sa to objavilo znova a preventivne som si davala aj lactofeel. Teraz mi bol daný dalacin V 2%, po ktorom sa mi zdá že to mám ešte horšie . Dávam si ho 4dni a nepocitujem úlavu ale zhoršenie, bol nasadený zrejme na gardnerellu ale robí mi problém asi ta candida . Ktorá bakteria robí problem najviac a čo by ste odporučili vy, čo by som mohla aby som sa preliečila do pôrodu. Je to už neprijemné riadne

  • Citlivosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám otázku. Môže byť žena v obdobi ovulacie alebo den, dva po citliva zo spodu na dotyk ? Cíti take podraždenie ? Sledujem si to už dlhý čas vysledky u gynekologa, urológa su OK ,ziadne vytoky, palenie sem tam svrbenie ale to už mam pocit že je to psychického charakteru. Po čase mi zaberie sprej vulvovagi, kusok štipe potom je to ok. Pridem si už chora len či to je realne. Skusala som už všetko a čim viac sa snažím a zameriavam sa nato je to horšie. Stále to prejde len mi to už vadí. Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v období ovulácie prudko klesá hladina pohlavných hormonov - estrogénov, takže si viem predstaviť, že sa to môže prejaviť aj vo forme nepríjemných pocitov v oblasti vulvy. Netreba to riešiť.

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som 11tt, na kontrole som mala zvýšené ph 5,4 a bola mi braná kultivácia z pošvy, z ktorej sa zistilo, že mám pomnoženú baktériu Gardnerella vaginalis, dr mi predpísala fluomizin. Žiadne príznaky som predtým nepociťovala, žiadny výtok ani diskomfort alebo svrbenie, pálenie, nič... Po užití fluomizinu (prvej tablety) včera večer mi od večera pretrváva bolesť v podbrušku, diskomfort, mám pocit, že sa to stupňuje, dnes až v miere, že ma to bolí pri chôdzi a mám problém preložiť nohu cez nohu... Keď som v kľude, že sa nehybem, tak je to ok, inak ma to obmedzuje, keďže musím chodiť do práce... Je to normálne? Mám pokračovať v užívaní? Mohla sa tableta nerozpustiť? Ak sa náhodou nerozpustila, vyjde sama von? Teraz sa bojím dať si večer ďalšiu tabletu aby tam náhodou neboli dve alebo neviem, hkci mám pocit, že som ju zaviedla správne... Nemala som žiaden výtok po tablete ako sa píše v príbalovom letáku, musí tableta vytiecť? Ďakujem za radu, začínam mať dosť strach o plod, keďže predtým mi nič nebolo.....

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    fluomizín je liekom na bakteriálnu vaginózu, ktorú Vám lekár dokázal meraním pH a aj dôkazom Gardnerelly. Uvedené príznaky môžu byť vedľajším účinkom lieku, osobne si myslím, že by ste mali skúsiť pokračovať v liečbe, ak sa budú opakovať, je možné liek zmeniť za Dalacin krém, napríklad. Po liečbe odporúčam dlhodobo probiotiká.