Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Obavy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor robili mi kyretaž neupozornili , mávam pohlavný styk neupozornili ma v nemocnici ze este ho nemozem mat len mi povedali ze 2 mesiace neotehotniet kamoska mi povedala zeto este nemozem co mam urobit ako sa prejavuje infekcia ?ak by som ju mala co s tym robit?

Podobné otázky

  • Krvavý výrastok na začiatku pošvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, potrebujem poradiť..som 5 mesiacov po pôrode, po nastrihu, ms ešte nemám, brucho už pobolieva, tak čakám kým nepríde, avšak zacala som mať klasické výtoky tak už som si myslela že sa to spustí, asi 2 dni po utretí som si všimla taký ružovkasty výtok a dnes aj trosku ani nie kvapka fakt len bodky krvi na papieri, tak si hovorím, že možno to už príde, no niečo ma napadlo že sa skontrolujem zdola a problém na svete, niečo som si našla vo vnútri pošvy - je to ako výbežok alebo neviem čo to môže byt, ma krvavú farbu a je to pohyblivé ( normálne to viem vysunut ( nie úplne von, len trochu, hýbať s tým ) ma to asi 1 cm. Predtým keď som isla na kontrolu po 6nedeli som si nič také nevšimla..Sex máme nepravidelný kvôli práci, ale aj tak to po pôrode nebolo ono, ešte stále to bolelo, po telefonnej konzultácii s mojou dr. mám uzivat rosalgin roztok 6 dní a potom sa ozvať, po výplachu ostáva na aplikatore trosku bieleho ako veľmi hustého bieleho výtoku alebo ako tkaniva niečo také, po výplachu aj špiním - za každým keď si niečo vsuniem do posvy a vyberiem tak to ešte pol dňa cítim, neviem si predstaviť ako by som sa cítila keby mám sex s manželom ..neviete mi poradiť o čo by mohlo ísť ? Pani dr. sa vyjadrila že často sa to stáva po nastrihu, neviem mám celkom obavy ..ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to tzv. caro luxurians, ktoré vzniká okolo stehov, dá sa to jednoducho odstrániť na ambulancii, navštívte svojho lekára. Ak by bol problém, prídite k nám do Ružinova, vyriešime.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, s priateľom sme sa včera vzájomne uspokojovali rukami. K pohlavnému styku neprišlo vôbec. Neejakuloval predtým. Cítila som rukami ze ma vlhký penis. Čítala som ze sa jedna o nejaký predejakulat tzv. Kvapky lasky. Rukami si prešiel nechcenne po penise ked bol taký mokrý a následne mi vošiel prstami hlboko do posvy. Možem sa spýtať da sa z toho otehotnieť ? Mam mat obavy ze by sa aj z týchto kvapiek lasky predejakulatu na prstoch mohlo prist k otehotneniu ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tehotenstvo je vysoko nepravdepodobné, až takmer vylúčené. Ale ako náhle už máte priateľa a budete sexuálne aktívni, určite si dajte predpísa´t antikoncepciu, aby nedošlo k neželanej gravidite.

  • Hemoragická cysta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem pan doktor,
    môj problém je nasledujúci: mam potvrdenú endometriózu, minulý rok som bola aj operovaná. Pred mesiacom môj gynekológ našiel ďalšiu cystu na vaječniku, avšak podľa neho je to iba hemoragická cysta, ktorá po dvoch mesiacoch by mala vymyznut. Ja ale stále mam obavy, ci to nie je čokoládová cysta. Dá sa to rozoznať pomocou ultrazvukoveho vyšetrenia? Dakujem za pomoc

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dá sa iba veľmi ťažko odlíšiť endometriotická cysta od zakrvácaného žltého telieska (hemoragická cysta), naozaj je potrebné iba počkať, teliesko zmizne, ak bude útvar pretrvávať, ide asi o endometriozu.

  • Konizácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, v januári 2022 som mala zlé výsledky cytológie (L sil ). Podstúpila som kolposkopiu, biopsiu a následne ešte jednu cytológiu, kde už boli výsledky H síl. V máji som bola na konizácii, výsledky z nej boli v poriadku. V auguste mi môj gynekológ zobral cytológiu, opäť vyšiel L sil. V októbri na onkogynekológii ten istý výsledok a pán doktor navrhol buď hneď opakovať konizáciu alebo počkať ešte do januára. Ak budú v januári opäť zlé/horšie výsledky tak konizácia. Ja sa pohrávam s myšlienkou, či by nebolo vhodnejšie vybrať rovno pre istotu aj maternicu? Toto sú pre mňa pomerne náročné mesiace/rok, kedy mám prakticky neustále horšie výsledky.. Mám 39 rokov, dve deti a viac určite neplánujeme. Môžem poprosiť o Váš názor?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je pomerne zložitá otázka. Pretrvávanie LSIL nemusí ešte znamenať vysoké riziko vývoja rakoviny v budúcnosti, je možné, že si Vaša imunita s tým poradí. Na druhej strane však je mi jasné, že to výrazne ovplyvňuje Váš život, neustále obavy z toho, čo sa na budúcej kontrole nájde.
    Nepíšete nález na histológií, aké ťažké zmeny tam boli, a či boli odstránené kompletne.
    Pre Vás už nemá maternica z reprodukčného hľadiska žiadny význam, na druhej strane jej prítomnosť znižuje šancu, že budete mať problémy s prepadom pošvových stien a s únikom moču.
    Okrem cytologie mi chýba aj kolposkopický nález a hlavne nález z biopsie krčka. Ale opakovaná konizácia by mohla problém natrvalo vyriešiť bez hrozby vyššieho rizika poruchy statiky panvového dna a podľa mikroskopického nálezu sa môžete rozhodnúť čo ďalej.
    Hysterektómia Vás zase zbaví neustálych obáv z nálezov a bude to definitívnym radikálnym riešením.

  • Tehotenstvo a bolesti brucha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, som na začiatku 4 mesiaca, a mávam posledné tri dni bolesti v podbrusku, chcem sa opýtať či sú normálne súvisiace so zvacsujucou maternicou alebo je dôvod na obavy. Ide o bolesti akoby ma nieoc ťahalo na pravej strane, sem tam sa objavia miernejšie kŕče. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto bolesti po stranách sú časté, naozaj sa napína závesný systém maternice a ťahá to. Pokiaľ sa nemení nález na krčku, tak nehrozí žiadne riziko.