Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zapal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa opytat , mam 38 rokov,prvykrat sa mi stalo po pohlavnom styku ze mam pali posva a mam ju nejaku v okoli cervenu, nesvrbi ma to len pali,pouzila som mast clotrimazolum, palenie zmizlo ale prosim o radu ci sa mi to este moze vratit a ci to este netreba niecim doliecit vo vnutri,ak ano cim, co by som si mohla kupit v lekarni,mazelovi nic nieje,tak neviem co to moze byt ,v zivote som nieco take nemala, mala som teraz posledne dva tyzdne anginu a brala som dvoje silne antibiotika, ciplox a sumamed,moze to byt aj tym?Mozet mi poradit este nieco cim by som to este mohla doliecit aby sa mi to nevratilo? vytoky ziadne nemam, vopred dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    aplikujte si ďalej clotrimazol aj do pošvy. Ejakulát je alkalický a podporil pomnoženie kvasiniek a preto máte mykózu, ale určite pomohli aj antibiotiká.
    Doliečte sa clotrimazolom, alebo si kúpte canesten.

Podobné otázky

  • močové cesty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem pan doktor mám zápal močových ciest beriem Biseptol 400 každé 12hod po dva tabletky chcela by som sa spýtať že vy môžme brať aj GYNIMUN INTIM CARE vaginálne kapsuly ďakujem pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hoci Biseptol nezvykne narušiť prirodzenú pošvovú floru, určite Vám vaginálne probiotiká a prebiotiká odporúčam pri močovej infekcii.

  • Zápal močových ciest a obličiek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor mám zápal močových ciest a obličiek mám veľmi silný žltý výtok trocha zapachajuci je to normálne ..keď si dám urologicki čaj vtedi ma začnú bolieť obliečky chcela by som sa spýtať že či je to v poriadku ďakujem za odpoveď pekný deň

  • Problém s obnovou epitelu pišvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán Profesor.
    Kvôli zápalu močového mechúra som s týždňovým odstupom užívala ATB Znobact, potom Suprax. Dôsledkom je vaginálna mykóza. Od zápalu močového mechúra po dnešný deň to celé trvá mesiac. So Supraxom (7 dní) som súbežne užívala Flukonazol (10 dní). Ani to nezabránilo mykóze. Mykózu mám preliečenú najprv vaginálnymi tabletkami Canesten (celkovo 9-krát po 100 mg) a jedným balením Jenamazolu. S prestávkami. Vždy sa mi to vrátilo. Antimykotiká ma už na sliznici pália, cítim to hlavne na vulve. No zároveň cítim, že mi zaberú. Keď som po antimykotikách skúšala vaginálne probiotiká Gynimun intim care, tak som mala v pošve neskutočné pálenie ako oheň, až mi to dráždilo močovú trubicu. Skúsila som si dať čapík Cicatridina. Aspoň ma nepálila vulva. Poslednú menštruáciu som mala pred 4 rokmi, mám 52 rokov. 18 rokov som nemala žiadny problém: ani s močovým mechúrom, ani gynekologický. Ako mám, prosím Vás, dať do poriadku epitel pošvy a zároveň zabrániť návratu mykózy? Pálenie okolo pošvového vchodu mám strašné. Aj po vymočení. Začala som s protikvasinkovou diétou, aj s užívaním doplnku Candix. Orálne užívam probiotiká. Ďakujem veľmi pekne za pomoc.

  • Veľkosť pošvových zrkadiel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Zmenila som gynekológa, ten môj doterajší zomrel. Bola som na gynekologickom vyšetrení. Nikdy som takú obrovskú bolesť pri zasúvani zrkadiel do pošvy doteraz nepocítila. Po vyšetrení som aj krvácala. Viem, že existujú rôzne veľkosti a typy zrkadiel. Tie, čo boli použité, bolí strašne veľké a široké. Nerodila som, pošva nie je taká roztiahnutá. Bol urobený iba obyčajný ster z pošvy. Mám právo ako pacientka dožadovať sa, aby lekár použil menšie zrkadlá alebo iný typ? V pošve je infekcia a zrkadlami keď zbytočne spôsobí trhliny, tak asi to pošve neprospeje. Tento typ zrkadiel ešte gynekológ pri mojom vyšetrovaní určite nepoužil. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    napíšem za seba pár poznámok:
    - odobratie steru na kultiváciu pri vaginálnej infekcií sú škodlivá prax, pretože baktérie, ktoré sú potvrdené v stere vôbec nemusia robiť potiaže pacientke, práve naopak, často vyjdú bežné baktérie a žena je potom nesprávne "liečená". Jedine ak by lekár robil náter na sklíčko a rovno to pozrel pod mikroskopom, čo však v súčasnosti nikto nerobí.
    - žene pri zápale pošvy zásadne nedávam do pošvy zrkadlá (ak naozaj nie je nejaký iný dôvod), pretože to veľmi bolí, ak je treba ster pošvy (a takmer vždy nie je treba) tak sa dá urobiť iba zavedením tamponu do pošvy.
    - samozrejme že je možné použiť menšie zrkadlá, aj zavádzať sa dajú bez zbytočného trápenia pacientky.

  • Menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem 25.8.2024 som dostala menštruáciu ako každý mesiac no ale bola slabšia ako zvyčajne a od 25.8 mám stále menštruačné kŕče aj ma pobolieva ju vajecniki aj chrbát v dolnej časti menštruácia je stále slabšia môže to byť tim že mám zápal močových ciest? Ďakujem za odpoveď.a pekný deň prajem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    intenzita menštruácie sa môže časom meniť, bolesti však môžu súvisieť so zápalom močových ciest, ak máte k tomu ďalšie príznaky.