Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.
16,885 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • antibiotiká

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na dve otázky.
    1. užívala som antibiotika DOXYBENE 100 mg v prvý den dve krát denne a potom len jeden krat denne každých 12 hodín a uživanie trvalo asi týžden zároven užívam antikoncepciu TRIQUILAR. Môžu tieto antibiotika ovplyvniť účinok antikoncepcia? A kolko dni po doužívaní antibiotík maju v tele ešte nejký učinok myslim akoze na antikoncepciu, veľmi sa totiž bojim ze by ju mohli ešte ovplyvnovať,lebo antibiotiká som doužívala pred týždnom
    2. môže žena otehotnieť aj v tom prípade že sa muž nespraví priamo v nej ale nejakým iným spôsobom, napr prenesením na rukách a pod.

    Odpovedá:

    Dobrý deň,
    1. áno doxybene ovplyvňuej výrazne antikoncepčné účinky a je vhodné sa chráni´t dodatočne aspoň týždeň po vysadení Doxybene
    2. áno, žena može otehotnieť vždy, keď sa spermie dostanú do pošvy

Podobné otázky

  • Antibiotika

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň. Chcem sa informovať ohľadom zníženej účinnosti HAK počas súčasného užívania antibiotík. Užívam HAK Triquilar, ochorela som a užívala som antb Klacid SR, brala som ich 5 dní počas pauzy používania HAK a len dva dni som brala súčasne antibiotika aj HAK no rozdiel medzi užitím bol 8 hodín. 7 dní po dobratí antibiotík som sa ešte chránila no na 9. deň sme sa s priateľom milovali naplno ( spravil sa do mňa) tak sa chcem opýtať či by som sa mohla obávať tehotenstva?
    A choroba mi neprešla takže po 3 týždňoch beriem ďalšie antibiotika Megamox 375 tak by som sa chcela opýtať ako sa mám chrániť ďalej. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá:

    Dobrý deň,
    správala ste sa veľmi zodpovedne a tehotnosť nehrozí. Cca týždeň po vysadení antibiotík je už riziko zlyhania antikoncepcie minimálne a nemusíta sa chrániť dodatočne.

  • Maitalon a Ceroxim 250

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, užívam HAK Maitalon, chcela by som sa opýtať, či antibiotiká Ceroxim 250 neznižujú jej účinnosť, ďakujem.

    Odpovedá:

    Dobrý deň,
    ceroxim znižuje účinok Maitalonu, preto je vhodné počas užívania Ceroximu a 7 dní po vysadení sa chrániť aj inak.

  • Klacid SR

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň. Dostala som angínu a beriem antibiotika Klacid SR, chcela by som sa opýtať či znižujú účinnosť mojej antikoncepcie Maitalon.

    Odpovedá:

    Dobrý deň,
    antibiotiká sa užívanú dlhšiu dobu a pravideľne, tým zvyšujú funkciu pečene, pomocou ktorej sa rozkladajú liečivá v tele, platí to pre antikoncepciu. Takže počas brania Klacidu može byť účinok Maitalonu znížený a preto sa doporučuje chrániť dodatočne počas Klacidu a ešte 7 dní po jeho doužívaní (kvoli možnej prebehnutej ovulácii). Pretože sme každý iný, a máme inak nastavenú funkciu pečeňových enzýmov, nedá sa presné riziko vypočítať.

  • Otazka

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň prajem, po desiatich rokoch som dostala antikonc.tabletky Qlaira,chcem sa spytat ,kedy žena začne byť chránená pred tehotenstvom.Ďakujem

    Odpovedá:

    Dobrý deň,
    kvoli teoretickému riziku posunutej ovulácie z minulého cyklu sa doporučuje chrániť ešte prvých 7 dní od začiatku užívania tabliet, potom ste už plne chránená celú dobu užívania, ak nespravíte chybu alebo sa nevyskytne situácia popísaná v príbalovom letáčku (opakované zvracanie, opakované silné hnačky, antibiotiká).

  • Ciphin 250 a Yasminelle

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň,
    uzivam antikoncepciu Yasminelle, 1. a 3. den pauzy v uzivani som mala s priatelom pohlavny styk. Den na to, teda 4. den pauzy som zacala brat antibiotika Ciphin 250 kvoli mocovej infekcii. Zaroven som dostala menses. Antibiotika mam brat 5 dni, teda aj prvy den uzivania noveho balenia antikoncepcie. Chcela by som sa spytat, ci nemoze dojst v dosledku znizenej ucinnosti k ovulacii a otehotneniu, kedze som mala sex par dni predtym. Vdaka za odpoved.

    Odpovedá:

    Dobrý deň,
    nie nemalo by, ale aj tak sa pre istotu prvých 7 dní nového balenia chráňte aj dodatočne.