Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • treba prestávku?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,zaujímal by ma Váš názor ,pán doktor..Beriem HAK už pomaly 7 rokov,krátko to bola Minesse,potom Yasminelle a teraz najnovšie asi 2 mesiace Yaz.Myslíte si ,že je potrebné vysadiť HAK po toľkých rokoch užívania?Alebo je v súčasnosti možné brať antikoncepciu aj dlhé roky?Má zmysel vysadit HAK na 2-3 mesiace alebo si tým viac uškodím?A ešte jedna otázočka-predpísali by ste žene HAK ,ak má heterozygotnú mutáciu protrombínu?Ak ano,tak akú?Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie je potrebná žiadna prestávka, je to zbytočné.
    K heterozygotnej mutácii by sa musel vyjadriť hematolog, nakoĺko mutácia zvyšuje zrážanlivosť krvi a nakoľko pri nej hrozí tromboza.