Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Evra a antibiotiká

    , Autor: Zuzana25

    Dobrý deň uzivam prvý mesiac Evru teraz som v týždni bez náplaste 4 deň menzes sa nedostavil ako postupovať ak nepríde ?mám už 3 deň bolesti podbruška no stále nič ...zakrvacala som na 21 deň jednorázovo a potom 3 dní spinila a potom to prešlo ,je to v poriadku ?minerálne som chorá užívam Klacid som v pauze do nedele máme sa potom ešte chrániť ?znizuju antibiotiká účinnosť náplaste ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    antibiotiká Klacid znižujú účinnosť bežnej antikoncepcie tým, že v pečeni nabudia niektoré enzýmy, ktoré potom rýchlejšie rozkladajú účinné látky v antikoncepcii. Ale pri EVRE vstrebané hormóny obchádzajú pečeň, pretože sa vstrebávajú kožou a nejdú z čreva krvou rovno do pečene, takže tento efekt je slabší.
    Vynechanie menštruácie pri antikoncepcii je časté a v podstate žiadúce, takže kľudne pokračujte v užívaní, ako ste boli zvyknutá.