Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • HAK a ATB (recidíva zápalu)

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať či je možná interakcia liečiv ak beriem HAK Daylette (zatiaľ 2t) a atb-ciprinol. Od rána mám problémy s močením, preháňa ma. Moč je normálnej farby bez zápachu. Avšak pri domočova í mám dysúriu. Myslím si, že ide o recidívu zápalu MC, tak som si nasadila ciprinol (zostatkové balenie, ktoré som mala doma), pretože mám pocit, že to do rána už nevydržím. Môžem naďalej uživať HAK ak beriem atb alebo to je zbytočné? Je ich účinok rovnaký alebo majú na nich atb vplyv? Taktiež by ste mi vedeli odporučiť ako sa chrániť pred recidívami? Mám pocit, že je to stále recidíva po pohl.styku, avšak správnu hygienu obaja dodržiavame. Už fakt neviem, ako sa pred tým chrániť. Je účinný prášok Monural?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ciprinol môže znižovať účinok HAK, preto je dobré sa chrániť aj dodatočne v tomto balení.
    Čo sa týka recidív močových infekcií - je to urologický problém a nemá jednoduché riešenie. Z nášho hľadiska je preukázané, že podávanie vaginálnych probiotík znižuje riziko recidív aj močovej infekcie, tak to by som Vám odporučil. Monural je vysoko účinný na močové infekcie.