Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Môžem sa opýtať je pri Antikoncepcii normálne že sa mi nedostavilo krvácanie ? Lieky beriem pravidelne každý deň o 8 večer. Od 6.2 beriem placebo lieky no krvácanie sa zatiaľ nedostavilo. Minulý mesiac som menštruáciu mala. No teraz nemám ani žiadne bolesti.
    Pohlavný styk som nemala posledných 5 mesiacov. Antikoncepciu beriem z dôvodu silnej a bolestivej menštruácie.
    U lekárky som bola 24.1. z dôvodu špinenia počas aktívnych tabliet. Robila mi vyšetrenie a povedala že je všetko v poriadku.

    Môžem sa opýtať je to v pohode ak sa menštruacia nedostaví ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zoslabenie až vynechanie krvácania je priaznivý efekt antikoncepcie, preto sa nemusíte znepokojovať. Môže prísť aj o niečo neskôr, to je tiež normálne, začnite ďalšie balenie ako treba.

Podobné otázky

  • Slabé krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, užívam dlho antikoncepciu Nuvarig, minulý mesiac som si odialila menzes,z dôvodu služobnej cesty, no išla som k lekárke,lebo som mala teploty,crp 133, vysie aj pečeňové hodnoty, nasadili mi biseptol, algifen a dostala som injekciu almiral a teraz je v krvi všetko ok, nasli mi zlcnikove kamene.. no naskytla sa mi dovolenka,tak som si chcela oddialiť menzes 2x po sebe ( viem,že to nie je štandard), v nedeľu som mala vybrať krúžok, no tuším v piatok mi začalo také slabé špinenie, potom slabé krvácanie... ja som si zaviedla v nedeľu,t.j. včera nový krúžok, no stále slabo spinin/ slabo krvacam.. neviem,či mám teraz krúžok vybrat a ísť na dovolenku s menzes,alebo ho ponechať..? Lekárku ma na dovolenke, neviem co robiť... posledný styk som mala 29.6. a tam som od bolesti brala len panadol... a ešte potrebujem radu 5.11. ma objednali na operáciu,teda vybratie tých zlcnikovych kameňov,koľko pred operáciou mam Nuvaring vysadiť? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je ťažká otázka, osobne by som skôr krúžok ponechal, pridajte si k liečbe celaskon a je možné, že špinenie ustane a dovolenku si užijete.
    Pred operáciou si vyberte krúžok mesiac pred zákrokom.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, beriem antikoncepciu Aidee uz cca 6rokov. Uz asi 3 roky beriem 2 blistre po sebe. Momentalne beriem 2 blister a som v 2 tyzdni brania druheho blistra takze celkovo v 5tyzdni brania HAK. Vcera (2.8) som si zabudla vzat HAK (toto sa mi stalo prvykrat), HAK beriem o 18tej hod cca. Dnes (3.8) o 18tej som si isla davat dnesnu tabletku a vsimla som si ze tam je aj vcerajsia. Uzila som teda obidve tabletky naraz. Je na mieste sa chranit aj inak?
    Menzes by mal byt v tyzdni od 12.8. Nechraneny styk bol naposledy 30.8.
    Tak otazka je len ci treba pouzivat dalsich 7 dni aj inu ochranu.
    dakujem

  • Sirmya

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spýtať ..
    Užívam antikoncepciu sirmya (beriem ju už rok )
    Vždy po konci blistra mávam dosť slabý menzes , no teraz sa nedostavil žiadny .. vždy chodil presne na deň a teraz nic, tabletky beriem v tom isto čase občas sa stane že 2h sa omeškam ale nikdy nie viac .. okrem toho ma strašne pália nohy a pichajú kríže … keď sa nedostavia chcem vysadiť môžem mať rozhádzané hormóny ? Alebo sa mám obávať tehotenstva ,zatiaľ mám test negatívny ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vynechanie menštruácie počas brania antiknocepcie je priaznivý účinok antikoncepcie. Normálne pokračujte v užívaní ako ste zvyknutá, ste plne chránená.

  • Krvácanie mimo menzes Telya

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, mala som zavedenú antikoncepciu Telya, vaginalny kruzok, lenže som začala po menstruacii krvácať a mat bolesti podbruska, rovnako tak migrény a celkovo pocit nepohody. Kruzok som teda odstránila a prestala používať hneď v prvý mesiac. Rada by som vedela ako dlho po odstránení krúžku sa môj stav dostane do pohody? Jedna sa hlavne o krvácanie mimo menštruácie. Kedy mozem očakávať ze krvácanie skončí, resp co mozem očakávať, kedy navštíviť gynekológa? Nerada by som stav zanedbala nakoľko som v marci absolvovala kyretaz kvôli vnutromaternicovemu teliesku ktoré mi spôsobilo na maternici myomy a nepredstaviteľne silne krvácanie s kusmi zrazenin. Preto ta moja obava z krvácania mimo menzes pri tejto forme HAK.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    začnem odkonca, vnútromaternicové teliesko Vám v žiadnom prípade nespôsobilo myomy, naopak, vnútromaternicové teliesko, ktoré produkuje hormóny brzdí rast myomov.
    Škoda, že ste si vybrali krúžok, prvý mesiac po zavedení dochádza často k neprav. krvácaniu, avšak vo Vašom prípade to môže byť aj v dôsledku myomov, ktoré samotné sú častou príčinou krvácania. Dohodnite si s Vašim lekárom nejakú účinnú liečbu myomov a stratí sa aj krvácanie.

  • Tabletka escapelle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den oan doktor, potrebovala by som radu, pred dvoma tyznami sme mali nehodu pri styku a praskol kondom, styk bol 6 den menstruacie ked mi uz takmer koncila, kedze nechceme teraz dieta do 24 hodin som vzala escapelle tabletku, aj napriek tomu, ze som nemala plodne dni, ale pre istotu… po 8 dnoch som dostala menzes, bol dost silny a trval 7-8 dni, chcem sa opytat, uistit a ukludnit, kedze som dostala menzes mozem byt kludna a tehotenstvo mozem vylucit? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    escapelle obsahuje veľké dávky hormonov a robí v menštruačnom cykle často neporiadok. Tehotenstvo je málo pravdepodobné, ale určite si dajte napísať hormonálnu antikoncepciu, aby sa Vám už podobné nehody nestávali