Zmeny v tele tehotnej ženy: 3. trimester

MUDr. Peter Brenišin | 21. január 2017
Zmeny v tele tehotnej ženy: 3. trimester

Posledný, tretí trimester je pre nastávajúcu mamičku a jej organizmus pomerne veľkou záťažou.

Srdce

Počet úderov za minútu sa oproti obdobiu pred tehotenstvom zvýšil o 10 až  15 úderov, keďže prečerpáva až takmer o polovicu viac krvi než pred graviditou.
V tomto období môže srdce trochu zmeniť polohu – je uložené viac šikmejšie, pretože zväčšená maternica vytláča orgány v pľúcnej dutine smerom nahor.

Krv

Ku koncu gravidity v cievnom systéme koluje až o 40 % viac krvi než pred graviditou. Narastá počet látok, ktoré zvyšujú zrážanlivosť krvi – takto sa organizmus pripravuje na zacelenie rán, ktoré vzniknú pri pôrode. 
Má to však aj druhú stránku – zvyšuje sa riziko trombózy, ktoré prudko stúpa práve po pôrode. Rizikovým pacientkam sa preventívne podávajú lieky na zníženie zrážanlivosti krvi.

Krvný tlak

Krvný tlak môže trochu stúpnuť – súvisí to čiastočne s množstvom tekutín v tele. Tesne pred pôrodom by sa mal upraviť na normálne hodnoty.
Ak krvný tlak prekročí určité hodnoty, môže to signalizovať gestózu, a tá si už vyžaduje zvýšenú pozornosť zo strany lekára.
Prečítajte si: Nie je gestóza ako gestóza

Pľúca

V predposlednom mesiaci gravidity sa môžu zhoršiť problémy s dýchaním, hlavne pri uložení sa na lôžko. V tomto období je totiž maternica značne objemná a dosahuje najvyššie, takže vytláča pľúca smerom nahor. V poslednom mesiaci bruško poklesne a problémy sa citeľne upravia. Naďalej však môžu pretrvávať pocity zadýchanosti.

Ústna dutina

Opäť navštívte zubného lekára, aby prekontroloval zdravie vášho chrupu. Nemusíte sa obávať – vzhľadom na vaše tehotenstvo zvolí ten najšetrnejší spôsob ošetrenia prípadných kazov. Je to dôležité pre vás, aj pre vaše dieťatko.

Žalúdok

Znížená produkcia žalúdočnej kyseliny v kombinácii s rastúcou maternicou môžu niekedy spôsobovať pocit, že to žene akosi netrávi. Potrava sa zdržiava v žalúdku dlhšie, do čriev sa posúva pomalšie ako zvyčajne. Pozor na zloženie stravy, konzumovať treba menšie porcie a radšej častejšie. V žiadnom prípade netreba jesť za dvoch, skôr dbať na správne zloženie stravy, aby v nej boli zastúpené všetky potrebné zložky.

Prečítajte si: S nadváhou to aj pri pôrode ide ťažšie

Črevá

Dbajte na pravidelné vyprázdňovanie – pomáha to predchádzať zápche. Samozrejme, v kombinácii so správnym zložením stravy a dostatočným príjmom tekutín.

Tehotná žena má určitú predispozíciu na vznik zlatej žily, čo súvisí nielen so zápchou, ale aj so zvýšením objemu krvi v tele a so znížením cievneho odporu. Pevnosť ciev pomáhajú udržať napríklad čierne ríbezle (obsahujú rutín). Ak vám nechutia samotné, zamiešajte si ich napríklad do tvarohu alebo jogurtu. 

Prečítajte si: Meranie prietokov: O čom a prečo?

Pečeň a žlčník

Ak vás pobolieva pod pravým reberným oblúkom, nechajte si vyšetriť vnútorné orgány brušnej dutiny. Nemusíte sa obávať – napr. vyšetrenie ultrazvukom vás nijako nezaťaží. Je možné, že máte trochu podráždený žlčník vzhľadom na sťažené odtekanie žlče, objaviť sa môžu aj žlčové kamienky.

Obličky

Činnosť je mimoriadne intenzívna, pretože v tomto období gravidity prečerpáva až o 40 % viac krvi než v období pred graviditou.

Nadobličky

Zvyšuje sa produkciu kortizolu, čím sa organizmus pripravuje na zvládnutie pôrodného stresu.
Prečítajte si: Tehotenský preukaz - podrobné vysvetlenie skratiek

Močový mechúr a močovody

Močový mechúr sa občas zmení na fit-loptu pre malého cvičenca, ktorého nosíte v brušku. Berte to pozitívne a poďakujte mu, že vám pripomína povinnosť čo najviac odvádzať produkt činnosti obličiek preč z tela. Aj v tomto období je dôležité pravidelné vyšetrenie moču.

Plod niekedy tlačí na močovody, čo sťažuje odtok moču z obličiek do močového mechúra. Dochádza k zníženiu močenia napriek normálnemu príjmu tekutín. K ďalším signálom patria bolesti bolesť či pocit tlaku v oblasti obličiek. Neváhajte a navštívte lekára.

Prsníky

Prsníky sa vďaka produkcii prolaktínu zväčšujú, preto si zaslúžia primeranú starostlivosť a dobrú podprsenku (a vaša chrbtica tiež). Zreteľne sa na nich črtajú žily. V bradavičkách sa môže objaviť biela „špinka“ – signál, že zakrátko tadiaľ bude prúdiť materské mliečko. Zaschnuté výmešky však pravidelne odstraňujte a dbajte na otužovanie bradaviek, aby ste ich pripravili na záťaž spojenú s dojčením.

Vaječníky

„Spia“ spánkom spravodlivých, keďže progesterón a estrogény namiesto nich v tomto období produkuje placenta.

Štítna žľaza

Vďaka zvýšenej funkcii štítnej žľazy sa v tomto období zvyšuje látková výmena asi o 20 %. Vysvetľuje sa to zvýšenou potrebou kyslíka pre placentu a plod.

Tvár

U niektorých žien sa môžu zrána vďaka zvýšenému zadržiavaniu vody v tele mierne opuchy, ktoré by však mali do večera zmiznúť. Ak to tak nie je a pretrvávajú opuchy aj na iných častiach tela, informujte svojho lekára.

Koža na tele

Aj v tomto období sa vyhýbajte pobytu na priamom slniečku –zvyšuje výskyt pigmentových škvŕn.
Prečítajte si: Cvičiť v tehotenstve - áno alebo nie?

Koža na bruchu

Pozor na strie – nezanedbávajte jemné masáže bruška mastnými krémami či pleťovými mliekami. Viac sa odporúčajú (s ohľadom na obsah tuku) práve mastnejšie krémy. Pozor, aby ste pri masáži netlačili na bruško a kožu zbytočne nenaťahovali.

Pošva

Pozor na infekcie v oblasti pošvy – ak sa neliečia, nielenže ohrozujú samotný plod, ale pri pôrode vznikajú tlakom na pôrodné cesty omnoho rozsiahlejšie a ťažšie sa hojace poranenia. 

Maternica

Ku koncu gravidity sa maternica zväčší až 500-krát oproti stavu pred tehotenstvom. Jednotlivé bunky sa predĺžia 10 až 40-krát a zhrubnú až 3-krát. Hmotnosť svaloviny maternice dosahuje v závere tehotenstva niečo medzi 1000 až 1500 g. 

V poslednom mesiaci sa môžu (spravidla cca 2 týždne pred termínom pôrodu) objaviť tzv. predzvestné sťahy (ľudovo nazývané aj anjelíčkovia či poslíčkovia). Nejde o pôrodné sťahy, ale o akúsi prípravu maternice na pôrod. Tieto sťahy môžu byť sprevádzané „stvrdnutím“ brucha. 

Predzvestné sťahy sa líšia od pôrodných tým, že intervaly medzi nimi nie sú pravidelné, neskracujú sa, spravidla zakrátko vymiznú.

Hlava

Opäť sa môže objaviť strach a určité pochybnosti, hlavne z blížiaceho sa pôrodu a taktiež pochybnosti o zvládnutí úlohy matky. Tak ako počas celého tehotenstva, aj teraz žena potrebuje pochopenie a podporu okolia, predovšetkým partnera.

Nohy

Ku koncu tehotenstva sa zvyšuje výskyt opuchov. Ráno by ste nemali mať nohy opuchnuté vôbec alebo takmer vôbec, k večeru sa to zhorší v závislosti od vašich denných aktivít. Ak opuchy neustupujú, treba o tom informovať lekára, pretože práve opuchy sú jedným z hlavných príznakov EPH-gestózy, ktorá ohrozuje nielen plod aj matku.

Prečítajte si: Obdobie šestonedelia: Problémy sprevádzajúce šestonedelie

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: