Vybrali by ste si cisársky rez?

Stanislava Mikolášová, d.p.a. | 23. január 2017
Vybrali by ste si cisársky rez?

Viete, aké nevýhody obnáša cisársky rez oproti vaginálnemu pôrodu?

Cisársky rez na požiadanie

Určite ste už aj vy zachytili informácie o tom, že sa nejaká svetoznáma osobnosť, herečka, či speváčka rozhodla porodiť cisárskym rezom, alebo to mohla byť aj vaša známa žijúca v zahraničí, ktorá si zvolila túto možnosť. Západný trend v mnohých oblastiach prichádza aj k nám a možno aj my budeme mať čoskoro možnosť dumať nad tým, či porodiť prirodzenou cestou, alebo si zvoliť cisársky rez.

Prečítajte si: Nebojte sa pôrodu - 1. časť

U nás sa cisársky rez zatiaľ vykonáva z určitého dôvodu potvrdeného lekárom, a to plánovane, alebo neplánovane pri výskyte zdravotných komplikácií či problémov na strane matky alebo dieťatka, alebo ako prevencia závažných stavov, ktoré by mohli byť pre nich ohrozujúce.

Ale rozhodnúť sa „len tak“ pre cisársky rez, to je niečo iné, na prvé počutie možno veľmi príťažlivé. Prídete do nemocnice v dohodnutý termín, ľahnete si, uspia vás a keď sa zobudíte, bábätko bude na svete.

Alebo môžete ostať pri vedomí a vďaka pokročilým technikám v anestéziológii nebudete cítiť bolesť... skrátka, nebudete musieť pohnúť ani prstom a popri tom vám neujde ani prvý kontakt s bábätkom. Naozaj sa to na prvý pohľad zdá úžasné a ideálne, ale je to naozaj také jednoduché?

Cisársky rez je oveľa rizikovejší ako vyginálny pôrod

Jedna súborná zahraničná štúdia vyhodnocovala rôzne aspekty, týkajúce sa cisárskeho rezu a vaginálneho pôrodu. Tieto informácie zahŕňali fyzické aj emocionálne dôsledky na mamičky a ich deti a možné riziká súvisiace s budúcimi tehotenstvami. Vyhodnotenie znelo: z 37 skúmaných oblastí sa 33 oblastí preukázalo rizikovejších pri cisárskom reze, pri vaginálnom pôrode boli rizikovejšie len 4 oblasti.

Prečítajte si: Predčasný pôrod: Príliš skoro na svet...

Konkrétne nevýhody cisárskeho rezu v porovnaní s vaginálnym pôrodom

Fyzické problémy u mamičiek

Cisársky rez je oveľa rizikovejší ako vyginálny pôrod. Cisársky rez zvyšuje riziko výskytu mnohých zdravotných problémov u žien, ktoré ho absolvujú. Táto škála zahŕňa tie menej pravdepodobné, ale potenciálne život ohrozujúce, ako napr. silné krvácanie, tvorba zrazenín v krvnom obehu alebo zablokovanie priechodnosti čreva až po bežne sa vyskytujúce problémy, ako je silná dlhotrvajúca bolesť a infekcia, neskôr bolestivé zrasty okolitých tkanív.

Všeobecné zotavenie po operačnom pôrode je ťažšie

Nepríjemná bolesť, znížená pohyblivosť, celková slabosť, opuchy a citlivosť v oblasti operačnej rany uberajú matke energiu potrebnú pri starostlivosti o bábätko.

Hospitalizácia 

Cisársky rez znamená pre mamičky dlhší pobyt v nemocnici z dôvodu nevyhnutnej medikácie a lekárskeho dohľadu pri zotavovaní sa po operačnom zákroku a hojení sa operačnej rany.

Duševný stav 

Ženy po cisárskom reze sú viac ohrozené rizikom vzniku emocionálnych problémov a zhoršenia duševného stavu. Často hodnotia pôrod oveľa horšie ako ženy po prirodzenom pôrode a popisujú oneskorené pocity náklonnosti k bábätku.

Kontakt s bábätkom

Ženy po cisárskom reze majú obyčajne menej intenzívny kontakt s bábätkom v prvé dni po pôrode z dôvodu pooperačného stavu a niekedy aj usporiadania a organizácie na danom oddelení.

Dojčenie 

Rekonvalescencia po cisárskom reze je pre organizmus taká namáhavá, že na dojčenie akosi nezostáva priestor a často je veľmi ťažké naštartovať ho, a preto majú deti narodené cisárskym rezom menšie šance byť dojčené a užiť si výhody dojčenia.

Zdravie bábätka 

Detičky narodené cisárskym rezom majú problémy s dýchaním bezprostredne po pôrode, viac ich ohrozuje infekcia a v detstve sa môže u nich objaviť astma.

Ďalšie tehotenstvo

Prvý pôrod cisárskym rezom vás predurčuje k ďalším rizikám a problémom, ktoré môžu ovplyvniť vaše reprodukčné schopnosti a aj priebeh ďalšieho tehotenstva a pôrodu, ku ktorým patrí:

  • mimomaternicové tehotenstvo;
  • znížená schopnosť otehotnieť, alebo znížená chuť na sex, spojená s nepríjemným zážitkom z prvého pôrodného obdobia;
  • placenta praevia (vcestná placenta) – placenta umiestnená v mieste, alebo blízko krčka maternice;
  • placenta accreta – placenta prerastajúca do svaloviny maternice;
  • predčasné odlúčenie placenty;
  • ruptúra (prasknutie) maternice v mieste jazvy po predchádzajúcom cisárskom reze.

Ani bábätká z ďalších tehotenstiev to nemajú ľahšie a výsledky ukázali, že majú väčšiu tendenciu narodiť sa predčasne a s nízkou pôrodnou hmotnosťou.

Toto je len čiastočný obraz toho, čo všetko pôrod cisárskym rezom ovplyvňuje a sami vidíte, že veľmi neuľahčuje život mamičke ani bábätku. Takže ak raz dostaneme možnosť takéhoto výberu, treba si zvážiť všetky plusy aj mínusy a nerozhodovať sa neinformovaní o tom, čo nás môže, aj keď nemusí postretnúť.

Všetkým mamičkám, pre ktoré je cisársky rez nevyhnutný, želáme, aby ich možné riziká obišli, aby sa rýchlo zotavili a tešili sa zo svojho bábätka každým dňom viac a viac.

Prečítajte si: Pôrod - ako začína, ako prebieha?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: