Tehotná krátko po pôrode...

MUDr. Peter Brenišin | 22. máj 2020
tehotná krátko po pôrode

Mnohé ženy po pôrode prisahajú „už nikdy viac“.

Keď sa však rany zahoja, pohľad na ďalšie tehotenstvo sa môže rýchlo zmeniť. 

Po pôrode opatrne

Najkritickejšie obdobie je prvých šesť týždňov, hlavne čas bezprostredne po pôrode. Ženy by vtedy nemali mať pohlavný styk – pôrodné cesty potrebujú určitý čas na zotavenie. Platí to aj v prípade pôrodu cisárskym rezom.

Vo všeobecnosti sa odporúča s ďalším otehotnením počkať dostatočne dlho – ak žena otehotnie priskoro,  môže byť ďalšie tehotenstvo spojené s určitými rizikami – deti sa častejšie rodia predčasne a s nižšou pôrodnou hmotnosťou. Z tohto dôvodu je všeobecne odporúčaný odstup pre otehotnenie 18 až 24 mesiacov od pôrodu.

Žena sa po pôrode potrebuje zotaviť

Je totiž dôležité, aby sa organizmus ženy dostatočne  zotavil,  a to nielen po pôrode, ale aj po období dojčenia.

Samozrejme, neznamená to, že ak žena otehotnie skôr, že to musí dopadnúť zle – existuje mnoho prípadov,  keď tehotenstvo prebiehalo úplne normálne. Dôležité je, aby bola v dobrej fyzickej aj psychickej kondícii.

Treba si tiež uvedomiť aj to, že ak bol predchádzajúci pôrod ukončený cisárskym rezom, s vysokou pravdepodobnosťou to tak bude aj pri ďalšom pôrode.
Okrem toho ďalšie tehotenstvo predstavuje predsa len trochu inú záťaž aj z iného hľadiska – žena už v tom čase má dieťa, ktoré vyžaduje starostlivosť. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: