Cisársky rez jeden za druhým? Aký je ideálny časový odstup?

Redakcia | 5. august 2019
Cisársky rez jeden za druhým? Aký je ideálny časový odstup?

Ukončenie pôrodu operačným spôsobom – tzv. cisárskym rezom – sa v súčasnosti nepovažuje za nič mimoriadne. Dokonca rodička už nemusí byť počas operácie ani „uspatá“, tzn. že nemusí byť operovaná v celkovej anestéze, ale môže jej byť aplikovaná epidurálna analgéza, takže bezprostredne po pôrode už môže svoje dieťatko aj vidieť.

Je potrebné si uvedomiť, že nejde o prirodzený priebeh pôrodu, ale o operačný zásah – a to dosť podstatný, ktorý môže byť spojený aj s určitými komplikáciami počas operácie, bezprostredne po nej či neskôr.

Riziká cisárskeho rezu

Ak si odmyslíme zvýšené riziko vzniku trombózy po pôrode cisárskym rezom, treba vedieť, aké to môže mať pre mamičku dôsledky do budúcna, najmä ak ešte plánuje dieťa.

Pri operácii sa totiž musí rozrezať a následne zošiť aj maternica. Hoci väčšina žien si všíma predovšetkým jazvu na bruchu a uvažuje, či im nebude vyčnievať z bikiniek, jazva na maternici predstavuje väčšie riziko. Nepovažuje sa totiž za plnohodnotné tkanivo – okrem iného je napríklad menej pružná.

Pri ďalšom tehotenstve nemusí rásť rovnako rýchlo ako zvyšok maternice, ktorý sa potom napína viac. V niektorých prípadoch preto hrozí až prasknutie maternice.

Po pôrode cisárskym rezom je vhodné s ďalším otehotnením počkať aspoň rok, aby bol časový odstup medzi pôrodmi aspoň dva roky.

Vzhľadom na vyššie spomínané riziká sa môže stať, že bude aj ďalšie tehotenstvo ukončené cisárskym rezom. V takom prípade treba „načasovanie“ ďalšieho tehotenstva veľmi opatrne zvažovať, hoci dnes už nie je zriedkavosťou, že žena má za sebou aj 3 – 4 cisárske rezy.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: