Spievanie s bruškom: Benefity pre mamu aj dieťatko

Redakcia | 11. august 2022
Spievanie s bruškom

Tehotenstvo je čarovným obdobím, nový život, ktorý rastie v tele mamy, dáva o sebe vedieť úžasným spôsobom. To prepojenie je jedinečné a neopakovateľné. Dieťatko v brušku vníma všetko, čím mamička žije, každý dotyk, zmenu nálady a jej hlas je pre neho signálom, že je všetko v poriadku.

Eva Miháliková s hlasom a jeho terapeutickými účinkami pracuje v skupine Spievanie pre tehuľky: „Tým, že si vyhradíte čas iba na svoje bábätko, mu už od tehotenstva dávate najavo, že je pre vás dôležité a hodné vašej pozornosti. Koľkí z nás trpia, lebo v detstve nedostali pozornosť, ktorú potrebovali a hľadajú, ako tú dieru zaplniť. Tým, že mu spievate, ho liečite, rozvíjate, poskytujete mu príjemnú komunikáciu a stimuláciu“, konštatuje Eva. 

Spievanie pre tehuľky

Spievanie  s bruškom - aké má benefity

Mnohé sa môžu v tejto chvíli zaraziť, ja predsa nebudem dieťatko trápiť svojim hlasom (najmä, ak máme pochybnosti o svojich speváckych schopnostiach. Vníma bábätko falošný spev ako nepríjemný? 

Vôbec nie, práve naopak, bábätko vníma hlas svojej mamy ako príjemný, cíti sa pri ňom bezpečne. Vôbec nevadí, ak mamička spieva falošne. Veľa z nás sa hanbí spievať, ale v bezpečnom priestore, kde vás nik nebude hodnotiť ani sa vám smiať, si to môžete dovoliť.

Prečo by mala tehotná žena spievať?

Dieťatku aj mamičke to prospieva fyzicky aj psychicky, upokoja sa pri tom. Lepšie sa okysličujú obaja. Dieťatku sa tvoria nové nervové spojenia, ktoré po pôrode nezanikajú, rozvíja sa mu aj inteligencia. Pesničky si bude z bruška pamätať a môžete ho nimi upokojiť alebo uspávať, keď už bude na svete. Žena, keď sa zharmonizuje a dá výživu a pozornosť sebe aj bábätku, robí to pre celú rodinku. Vnáša do nej radosť a starostlivosť.  Tiež pomáha sebe jemným a príjemným spôsobom spracovať rôzne bloky, aby sa neprejavili počas pôrodu.

Môže spev uľahčiť aj pôrod? 

Áno, keď sa otvára hrdlo, pomáha to aj otváraniu hrdla maternice. Ako hore, tak aj dole. Preto je výbornou prípravou na pôrod a aj počas pôrodu je dobré spievať, prípadne aj kričať, hučať, fučať, vydávať akékoľvek zvuky, ako žena potrebuje. Pomáha to otváraniu krčka maternice a vyrovnáva tlaky v oblasti hrádze, takže pomáha predchádzať jej natrhnutiu. Hlas, zvuk a spev pomáha žene zvládať bolesť. Ja som pri svojom druhom pôrode pri kontrakciách spievala pieseň A ja taká čárna. Pomáhalo mi to zvládať bolesť a porodila som za dve hodiny.

Je jedno, čo si bude budúca mamička spievať? 

Uvoľňujúco môže pôsobiť napríklad uspávanka, alebo nejaká pomalá, pokojná pieseň, okrem toho napríklad piesne od Sašky Kešelovej (Harmónia, láska a mier sú tvojou výstelkou), od Kristíny Dubajovej Pôrod, alebo mantry. Takisto môže mamička len tak improvizovať, spievať rôzne vokály, samohlásky.

Tie samohlásky má zaujali, aké? 

V podstate všetky. Každá rezonuje v niektorej oblasti tela. Vyskúšajte, pri ktorej sa cítite najlepšie...

Spievanie s bruškom

Spievanie v tehotenstve: 

  • Dieťatku aj maminke to prospieva fyzicky aj psychicky, lepšie sa okysličujú
  • Dieťatku sa tvoria nové nervové spojenia, ktoré po pôrode nezanikajú, rozvíja sa mu aj inteligencia
  • Upokojí ho to, pesničky si bude z bruška pamätať a môžete ho nimi upokojiť, alebo uspávať, keď bude už na svete
  • Keď sa otvára hrdlo, pomáha to aj otváraniu hrdla maternice, ako hore tak aj dole, preto je výbornou prípravou na pôrod a aj počas pôrodu je dobré spievať (príp. aj kričať, hučať), pomáha to otváraniu krčka a vyrovnáva tlaky v oblasti hrádze, takže pomáha predchádzať natrhnutiu
  • V hlase ženy je jej sila, jej pravda, ktorá potrebuje byť počutá
  • U Michaela Odenta na klinike je spievanie tehotných bežnou prípravou na pôrod.

Skúsenosti tehotných mamičiek, ktoré spievali v tehotenstve:

"Spievanie pre tehotné nie je iba o spievaní,  ale aj o celkovom naladení na tehotenstvo a dieťatko v brušku. Ja som konečne mala čas viac navnímať to, čo prežívam a aký mám vzťah k bábätku, pretože popri každodenných povinnostiach na to zabúdam. Páčilo sa mi, že sme sa aj rozprávali a mohla som bez obavy zdieľať svoje dojmy. Bavilo ma spievanie a to spievam veľmi málo." (Daniela)

"Pozdravujem vás už aj s malou Leou Karmel. Porodila som ju v piatok večer. Všetko išlo veľmi dobre. Som veľmi šťastná, že sme mohli opäť zostať doma a tentokrát sme využili aj bazénik. Naozaj sú tie naše ženské telá úžasné a vedia presne ako čo robiť. Ďakujem za podporu a za stretnutia, ktoré pomáhajú sa naladiť. Máme teda pekný štart do šestonedelia." (Jarmila)
Spievajte, mamy. Vneste do svojho tehotenstva pokoj a dobré vibrácie. Pozdravte bábätko každý deň svojim hlasom, ktorý ho bude sprevádzať celý život. Uvoľnite sa vďaka úžasnému nástroju, ktorý nosíme v hrdle.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: