Prirodzený pôrod po sekcii?

Redakcia | 22. november 2017
Prirodzený pôrod po sekcii?

Kedy a za akých podmienok môže žena po sekcii rodiť ďalšie dieťa prirodzene?

Vaša otázka:

Svoje prvé dieťatko som rodila sekciou a zaujímalo by ma, či je v mojom prípade možné, aby som druhé/tretie porodila normálnou cestou, resp. vaginálne.
Z pondelka na utorok (40. týždeň + 3 dni) mi začala pomaly odtekať plodová voda. Keďže som si to nevšimla (nerozpoznala som ju od výtoku), k pôrodníkovi som išla až
v stredu na dohodnutú poradňu. Nakoľko som nemala pôrodné bolesti, lekár stanovil, že ak sa do večera pôrod spontánne nespustí sám, na druhý deň ráno mi ho medikamentózne vyvolajú. Nakoľko však malo dieťatko pri ďalšom CTG vyšetrení zlé ozvy, museli mi okamžite spraviť sekciu, dokonca so spinálnou anestéziou. Všetko vyzeralo byť „ideálne“ pre vaginálny pôrod. Čo sa v mojom tele „pokazilo“, že mi spontánne neprišli kontrakcie? A ako by som tomu mohla pri ďalšom pôrode predísť?

Kontrakcie zvyčajne nastupujú do 24 hodín po odtečení plodovej vody

Na Vašu otázku odpovedá: MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.: Mám iba veľmi málo informácií o vašom prvom pôrode, veľmi ťažko sa mi hodnotí, čo sa vlastne prihodilo.

Postupný pomalý odtok plodovej vody v termíne pôrodu nebýva častý, skoro vždy odtečie väčšie množstvo vody, pretože v termíne je plodovej vody až 1 liter. 85 % žien začne mať pravidelné kontrakcie do 24 hodín po odtoku plodovej vody.

Väčšinou čakáme 24 hodín s provokovaním pôrodnej činnosti, ale u niektorých stavov postupujeme aktívne skôr. Čo sa týka CTG záznamu, v istom percente pôrodov vzniká tzv. fetálna intolerancia pôrodu.

Nutnosť ukončenia tehotenstva cisárskym rezom

Dieťa počas tehotnosti vyplytvalo zásoby energie na pôrod a počas pôrodu nám dá najavo, že pôrodnú záťaž netoleruje a vznikajú charakteristické zmeny na CTG.

Vtedy je nutné ukončiť pôrod cisárskym rezom, pretože hrozí nedostatok kyslíka a možné poškodenie mozgu plodu. Uvedené situácie sa u vás, samozrejme, nemusia opakovať a vy sa môžete pokúsiť rodiť prirodzene.

Ak sa správne vedie pôrod po cisárskom reze a dodržujú sa isté zásady, tak viac ako 70 % žien porodí prirodzene.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: