Pomoc! Moja žena je tehotná!

redakcia | 6. marec 2010
Pomoc! Moja žena je tehotná!

Ak aj vás prepadla po oznámení, že ste otcom, neistota, verte, že vôbec nie ste sám. A je úplne jedno, či ste s partnerkou tehotenstvo už plánovali alebo vás zaskočilo.

Vôbec jej nerozumiem, hoci doteraz som mal pocit, že si výborne rozumieme. Chodievali sme spolu športovať, do prírody, za kultúrou, viedli siahodlhé diskusie na rôzne témy a teraz mám pocit, že nevie o ničom inom hovoriť, iba o našom nenarodenom dieťati. Dívala sa na mňa s výčitkami, že po oznámení radostnej noviny som neskákal dva metre vysoko. A postupne nadobúdam dojem, že jej zrazu neviem v ničom vyhovieť, s ničím nie je spokojná.  Dieťa sme plánovali a veľmi som sa naň tešil, a teraz mám výčitky svedomia, že jeho existenciu nevnímam s takým nadšením a radosťou ako moja manželka. A ani neviem, či ho vlastne chcem... A čo ešte potom, keď sa narodí?

Žena sa celý svoj život pripravuje na to, že raz bude mamou. Odmalička sa hrá s bábikami, väčšinou na mamu a deti. Stará sa o ne, kŕmi ich, prebaľuje, prezlieka, rozpráva sa s nimi, jemne im dohovára, ľúbi ich. Dievčatká sa často medzi sebou rozprávajú o tom, akých budú mať manželov, koľko budú mať detí, ako ich budú volať, vychovávať a aké hračky kupovať. Ženy sa už dávno pred tým, ako potomka plánujú, rady pristavujú pri výkladoch s detským oblečením a predstavujú si, čo raz svojmu bábätku kúpia. A rady sledujú cudzie deti a hovoria si: „Takéhoto krásneho anjelika by som chcela mať aj ja.“

Chlapci sa, naopak, hrajú so stavebnicami, autíčkami, riešia technické, nie sociálne či komunikačné problémy. Nerozprávajú sa medzi sebou o tom, že budú mať deti, neobdivujú cudzie deti a nepredstavujú si, že raz budú otcami. Preto vlastne vôbec nie je prekvapujúce, že ich tehotenstvo partnerky zaskočí.

Žena sa matkou rodí, muž sa otcom stáva a niekedy až vtedy, keď má dieťa už niekoľko mesiacov života za sebou.

Tehotná žena väčšinou žije v úplne inom než reálnom svete. Od prvého dňa, keď sa na tehotenskom teste objaví slabý prúžok, celý svet sa pre ňu mení. Pocity kolíšu medzi neistotou, prekvapením a radosťou, ktorá postupne prevládne, keď bude mať žena o svojom tehotenstve istotu. A často i vtedy, keď je tehotenstvo neplánované. Má pocit, že všetci na nej vidia, že je šťastná. A možno to aj je vidieť – niečo v nej rozkvitne, čo dá jej tvári nový výraz. Najradšej by tú novinu vykričala celému svetu, chcela by, aby sa všetci tešili s ňou. Stokrát denne myslí na svoje nenarodené dieťa a myšlienky naň jej časom zaberajú čoraz väčšiu časť vnútorného sveta. Aj príroda tu urobí svoje, zaplaví ju množstvom hormónov (napr. hladina hormónu estrogénu sa zvyšuje niekoľkotisícnásobne oproti bežnému stavu) a je to, ako keby odteraz žila trošku pod vplyvom nejakej omamnej látky. 

Okrem pocitu šťastia však spozná i doteraz neznámy pocit – pocit veľkej zodpovednosti, ktorý nemá nič spoločné so zodpovednosťou, akú poznala doteraz. Začne premýšľať o mnohých veciach, ktoré nie sú vždy krásne. Tým sa vyčleňuje z konzumnej spoločnosti, závisti a sebectva. Keď tehotná žena povie: „Tehotenstvo zmenilo celý môj život, cítim sa ako úplne iný človek,“ verte, že je to tak. Aj keď sa vám to vidí byť zvláštne, prehnané, nadnesené... A nezmenila sa iba navonok – narástlo jej bruško, trochu pribrala, ale rastie i jej osobnosť, vnútorná sila, odhodlanie, sebavedomie, zodpovednosť. Žena, ktorá zakúsi materstvo, sa vo všeobecnosti stáva lepším a hodnotnejším človekom (nech to vyznieva akokoľvek smiešne), akým bola doteraz.  A nikto z mužov nedokáže pochopiť pocity ženy, ktorá čaká svoje prvé dieťa.

Tehotenstvo – veľká neznáma

Niekoľko generácií dozadu mladí muži a ženy dobre vedeli, ako prebieha tehotenstvo. Veľké viacdetné rodiny žili pohromade a už i malí chlapci videli, ako mame, tete či sestre rastie bruško, ako spolu s otcom, ujom či švagrom prežívajú tehotenstvo a ako sa stávajú rodičmi. Dnes je tehotenstvo pre väčšinu mladých ľudí niečo neznáme, čo videli iba z diaľky, čo počuli alebo si prečítali z odbornej literatúry. Žena to má v tomto smere jednoduchšie, príroda jej svojimi biologickými procesmi pomôže. Muž však zostáva stále rovnaký, nepozná ten nával šťastia a príroda ho nepripravila na budúcu úlohu otca a žiadne hormóny  mu neuľahčia stať sa ideálnym partnerom, o akom tehotné ženy snívajú. Veľmi ťažko dokáže pochopiť, čím žena prechádza, čo všetko prežíva a prečo je to teraz všetko zrazu komplikované. Úlohu partnera, ktorý dokáže svoju tehotnú ženu pochopiť a priblížiť sa jej, musia zvládnuť iba svojím rozumom, citom a láskou k partnerke.

Môže vás zaujímať:

Tri trimestre tehotenstva
Čo urobiť ako prvé pri podozrení na tehotnosť?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: