Nový výskum pomáha lepšie porozumieť vplyvu COVID-19 na tehotné ženy a ich deti

Redakcia | 11. september 2020
Tehotenstvo a COVID -19

U tehotných žien je väčšinou COVID -19 bezpríznakový.

Podľa nových zistení je u tehotných žien s COVID-19 menej pravdepodobný rozvoj symptómov než u žien s COVID-19, ktoré nie sú tehotné, ale tehotné ženy majú vyššiu pravdepodobnosť potreby intenzívnej starostlivosti, ak sa u nich rozvinú vážnejšie príznaky. Uviedol tak portál who.int.

Nové výskumné objavy zverejnené  v British Medical Journal pomáhajú objasniť riziká COVID-19 pre tehotné ženy a ich deti. Príspevok naznačuje, že u tehotných žien, ktoré sú v nemocnici s podozrením na COVID-19 alebo s potvrdeným výskytom COVID-19, je menšia pravdepodobnosť výskytu horúčky alebo bolesti svalov, ale ak sa u nich vyvinie závažné ochorenie, je pravdepodobnejšie, že budú potrebovať intenzívnu starostlivosť než ženy s COVID-19, ktoré nie sú tehotné.

Toto je prvý príspevok k „živému systematickému preskúmaniu“. Prebieha globálny výskum, ktorý zhromažďuje a syntetizuje údaje o situácii tehotných žien s COVID-19 v krajinách po celom svete. Vedú ho vedci z University of Birmingham vo Veľkej Británii, Svetová zdravotnícka organizácia a Špeciálny program HRP spolu s ďalšími spolupracovníkmi. 

Predchádzajúce zdravotné ťažkosti

Dôkazy v súčasnosti naznačujú, že ľudia, ktorí nie sú belosi, sú starší, majú nadváhu a / alebo majú predtým zlý zdravotný stav, sú zraniteľnejšími voči závažným chorobám v dôsledku COVID-19. Podľa najnovších zverejnených zistení je pravdepodobnejšie, že vážne zdravotné komplikácie z dôvodu COVID-19 utrpia tie tehotné ženy s COVID-19, ktoré už  predtým než ochoreli na Covid 19 mali zdravotné ťažkosti, ako je cukrovka alebo chronicky vysoký krvný tlak, alebo tie ženy, ktoré sú staršie alebo majú nadváhu. 

Autor štúdie, Mercedes Bonet, poznamenáva: „ Dôkazy nám ukazujú, že existujúce zdravotné podmienky, ako je cukrovka alebo vysoký krvný tlak, vás vystavujú väčšiemu riziku bez ohľadu na to, či ste alebo nie ste tehotná .“

Tieto zistenia zdôrazňujú dôležitosť preventívnych opatrení u tehotných, aby sa u nich zabránilo ochoreniu COVID-19, najmä ak trpia nejakým chronickým ochorením.

COVID -19: riziká pre novorodencov a ženy

Z výsledkov výskumu vyplýva, že u tehotných s COVID-19 bola vyššia pravdepodobnosť predčasného pôrodu. Zistenia tiež ukazujú, že 1 zo 4 detí narodených ženám s COVID-19 bolo prijatých na novorodenecké oddelenie, chýbajú však údaje o príčinách predčasných pôrodov alebo indikáciách na prijatie na novorodenecké oddelenie. Miera narodenia mŕtveho dieťaťa a úmrtia novorodencov však bola nízka.

Dôsledky pre zdravotnú starostlivosť

Je dôležité, aby si poskytovatelia zdravotnej starostlivosti uvedomovali, že tehotné ženy s COVID-19 a ich novonarodené deti môžu pravdepodobne potrebovať špeciálnu starostlivosť a aby ženy a ich deti mali prístup k tejto starostlivosti. To platí najmä pre tehotné ženy s COVID-19 spolu s ďalšími komorbiditami.

Okrem toho je nevyhnutné zdôrazniť, že bez ohľadu na to, či žena má alebo nemá COVID-19, musí sa zabezpečiť jej právo na pozitívnu skúsenosť s tehotenstvom a pôrodom.  

Je tiež dôležité uvedomiť si zvýšený stres a úzkosť spôsobené COVID-19, ktoré môžu pociťovať najmä tehotné ženy, ženy v období šestonedelia a ich partneri, deti a rodiny. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti majú za úlohu reagovať  na tehotné ženy vhodným a súcitným spôsobom.

Zdroj: www.who.intwww.bmj.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: