Keď TEHUĽKY smútia

redakcia | 24. november 2017
Keď TEHUĽKY smútia

Budúce mamičky to majú ťažké. Občas si na ne "sadne" splín.

Ak by ste sa pozreli do slovníka, čo slovo splín znamená, našli by ste, že je to melanchólia spojená s nudou. A veru, aj také stavy tehuľky mávajú...

A nemusí ísť vyslovene o spojitosť s nudou. Tehotenstvo so sebou prináša nielen radostné pocity, ale aj veľa diskomfortu. Je to stav, v ktorom je pre priveľa kíl navyše a veľké brucho (v ktorom skáče malý neposedník) problém (nielen) zaviazať si šnúrky.

Tehuľka musí mať vždy istotu, že WC je blízko a dúfať, že v noci sa (možno) vyspí. Keď sa k tomu pridajú ešte pochmúrne nálady v tomto jesenno-zimnom období, nedostatok slnečného svitu a tiež obavy z pôrodu, z bolesti – je toho na jednu ženu skutočne dosť. A to sa ešte musí postarať o manžela, možno o ďalšie dieťa/deti, o domácnosť a často ešte aj pracuje.

Dôležitá je psychická pohoda, ktorej napomôže stanovenie si priorít. Napr. také preorganizovanie domácich prác... Je nutné žehliť? Nemôže nákup urobiť manžel cestou z práce? Nemôžem nakúpiť cez internet? Čo tak zájsť do materského centra, kde sa staršie dieťa dokonale zahrá a unaví?

A aby sa splín úplne rozplynul, pomáha obklopiť sa farbami – oblečenia, preorganizujte byt; ale i vôňami – ak vám už neprekážajú, zapáľte si sviečku, kúpte parfum. Prečítajte si knihu, nalakujte si nechty, urobte PRE SEBA niečo pekné. A popritom si na chladničku nalepte heslo každej tehotnej ženy:

„Odpočívať, odpočívať, odpočívať... Naupratujem sa ešte dosť.“


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: