Mamička, nestresuj! Chce to pokoj...

redakcia | 15. september 2017
Mamička, nestresuj! Chce to pokoj...

Mám, nemám, musím, nesmiem, nestíham, nemôžem, nevládzem...Obdobie tehotenstva je náročné tak pre telo, ako aj pre psychiku ženy.

Budúca mamička prežíva všetko, čo sa okolo nej deje a bude diať veľmi intenzívne. Hormonálne preladenie v tehotenstve môže za to, že veci, ktoré s vami inokedy ani nepohli, vás zrazu dojmú či rozzúria.

Neprehliadnite: Úzkosť počas tehotenstva: nenechajte ju zvíťaziť!

Stres  bábätku neprospieva

Isté je, že stres tehotenstvu nepraje. Je dokázané, že psychické napätie a duševná nerovnováha sa odráža aj na fyzickej stránke. Pri zvýšenom napätí, nervozite, strese sa zrýchľuje dýchanie, tlkot srdca, zvyšuje krvný tlak. Niektorým ľudom sa môžu začať potiť ruky, môže ich rozbolieť žalúdok, či pridružia sa iné tráviace ťažkosti.

Podráždenosť, pocit, že nič nestíhate alebo nemáte pod kontrolou, len aktuálny zlý stav zhoršujú. To všetko však má vplyv aj na dieťa pod vaším srdcom.

Výskumy dokazujú, že u žien, ktoré boli počas tehotenstva často v strese, boli ich deti po narodení častejšie úzkostlivé, plačlivé, precitlivené, málo spavé atď.


A preto, čokoľvek sa okolo vás deje, myslite predovšetkým na svoje dieťatko. Doprajte si oddych, veľa relaxujte (aj napr. prechádzkami na čerstvom vzduchu či v malej miere cvičením vhodným pre tehuľky), veľa spite, zdravo sa stravujte a najmä, nenechajte sa vystresovať, vytočiť a nahnevať...

To maličké vo vašom brušku potrebuje pokoj. Váš pokoj.

Vyšetrenia v tehotenstve
Ach, tie hormóny!
Návod na to, ako sa stať ideálnym partnerom tehotnej ženy...

stres v tehotenstve

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: