Denník tehuľky: Dostala som tehotenskú knižku

Petra | 2. február 2018
Denník tehuľky: Dostala som tehotenskú knižku
foto: autorka

Áno, dostala som tehotenskú knižku! Považujú ma tak odteraz za OFICIÁLNE TEHOTNÚ.

Prvý tehotenský skríning

U pani doktorky mi zobrali krv na prvú časť prenatálneho skrínigu. Predpôrodný skríning označuje vyšetrovaciu metódu, ktorej hlavnou úlohou je zachytiť vrodené vývojové vady rastúceho dieťatka.

Je dôležité povedať, že všetko čo sa zistí pomocou prenatálneho skríningu je iba podozrenie, ktoré je nutné potvrdiť alebo vyvrátiť ďalšími testami a vyšetreniami. Skríning teda napovedá len o podozrení na vrodené ochorenie, nepotvrdzuje jeho 100% existenciu. Výsledky prvej časti krvi, ktorá mi bola odobratá v 12.týždni, sú v poriadku.

Druhú časť mi vezmú v 16.týždni. Ultrazvuk ukázal, že mám nižie položenú placentu, čo pre mňa momentálne znamená moc sa nesiliť a žiadne prudké pohyby.

12 týždňov prešlo a ozaj sa plní, čo internetové stránky sľubujú. Ja nie som unavená, začínajú mi chutiť aj iné veci ako ovocie a sladké, prestala mi smrdieť káva, cítim sa perfektne, mám energiu. Možno celkom dosť energie.

Robím doma prerábky, lebo nemôžem behať

Ale behať, ani nejaké iné náročnejšie veci žial nemôžem. A keďže som žena s „vrtuľkou v zadku“ a konečne vládzem, vrhla som sa na interiérový dizajn u nás doma. A výsledkom je nová sedačka, stolík, vymenené parkety, nové koberce, závesy, roldory. Skrátka začínam sa kvalitne nudiť, čo celkom silne pociťuje naša peňaženka.

Rodičia sa len nemo pozerajú a snažia sa zvolniť mi tempo. Samozrejme, že pomedzi to sa prejdeme s našim štvornohým priateľom, fenkou Barunkou, no to zďaleka nestačí na upokojenie mojej, energie plnej, mysle a tela.

Druhý trimester je výborný na všetky veci

Bruško už síce začína rásť, ale stále vyzerám pred mojim okolím  akoby som len pribrala, a cez to väčšina problémov už pominula. Nie všetky, napríklad zápcha ma obťažuje od začiatku a s tým sa začínajú spájať aj hemeroidy, takže toto je pozostatok z prvého trimestra, ktorý nemizne a ani sa nijako nezlepšuje

Pre osobu ako ja, čo mám trávenie neskutočne rýchle a bola som zvyknutá na časté návštevy toalety, je toto zrazu celkom veľká zmena. Ale hovorím si, pokým len toto. Väčšna mojich známych, rovnako ako kolegovia v práci ešte netušia, čo sa deje.

Hoci mám už nárok to oznámiť, aby som tak bola chránená pred náhodnou výpoveďou, zatiaľ som sa rozhodla s tým počkať. Výpoveď mi nehrozí, myslím, že ako pracovník som celkom užitočný a veľa som počula a čítala aj o potratoch v piatom mesiaci, tak v tomto ostávam radšej opatrná.

denník tehuľky

Dovolenka v Taliansku

Ďalšia výhoda druhého trimestra: môžem cestovať, lepšie povedané, môžem pokojne lietať. V treťom trimestri vás už väčšinou letecké spoločnosti odmietajú vziať na palubu. A tak si vyberáme Taliansko, Švajčiarsko a Rakúsko. Konečne do hôr. Taliansko bolo plánované v ešte nič netušiacom a nie ohrozujúcom štádiu a  tak aj ja som mala bežať 21kilometrový trailový beh s prevýšením 1100m v okolí nádhernej Cortiny d´Ampezzo.

Prenechávam teda celý zažitok môjmu priateľovi a ja sa konečne, po prvý krát v živote, stávam fanynkou a celkom si to užívam. Atmosféra behu a do toho nádherné Dolomity v okolí ma pohltili radosťou aj bez vyplavovania sa endorfínov z behu, na ktoré som bola tak zvyknutá. Známym hlásim vymyslený výsledný čas a odpisujem ako sa nám dobre bežalo.

Na túrach ešte vládzem, ale už pociťujem zadýchavanie, je teda potrebnejšie, aby som kráčala pomaly. Rovnako ako večer padám unavená a zaspávam hlboko. Priateľ nás už zaraďuje medzi dôchodcov a necháva si rezervu dvojnásobného času túry keď počíta, čo môžeme na ďaľši deň vyliezť. Občas sa aj naštvem, že či fakt neviem ísť rýchlejšie ale nejde to.

Panva sa rozťahuje, čo so sebou nesie isté bolesti. Dovolenky sme si naplno užili tak športovo ako vizuálne, tie scenérie hôr sú skrátka úžasné.

denník tehuľky

 

Vyšetrenia v druhom trimestri

U endokrinologičky som dopadla dobre, spomínaná nižšia hladina S-TSH je vraj u tehotných bežná a bude ma len sledovať. A ešte som navštívila kardiológa a zubára, čo bola ďalšia povinná jazda.

Je čas ísť na druhú časť krvi pre prenatálny skrínig a na ultrazvuk kde sa zisťuje nosová kostička a meria šija. Nosová kostička je vraj ukážková (čo vám zaznačia ako NB+)  a šija je taká tenučká, že sa to vraj málokedy vidí (NT 0,8). Práve neprítomnosť nosovej kostičky a zhrubnutie šije sú prvé základné odhaliteľné znaky, že by bábätko mohlo byť postihnuté alebo má znaky Downovho syndrómu. Volám pozitívnu správu hneď priateľovi, ktorý túto novinu doma oznamuje ako: „Bude mať veľký nos, inak ok“.

Vyšetrenia v tehotenstve
Prečítajte si tiež:

Vyšetrenia v tehotenstve

Pozitívny skríning na Downov syndróm

Výsledky druhej časti krvi, na čo ma už upozornila moja doktorka predtým, dopadli pozitívne. Kvôli veku. Do výpočtu sa totiž zaraďuje aj vek pacientky a ženy nad 35 rokov sa považujú už za rizikové. Pravdepodobnosť výskytu Downovho syndrómu podľa mojich výsledkov je 1v220. Čo v praxi znamená, že 1 z 220 žien s rovnakými výsledkami porodí dieťa s Downovým syndómom.

Priemer žien na celom svete je približne 1 v 250. Úplne v dolnej časti výsledkov je napísané : „Pozitívny výsledok screeningu poukazuje na zvýšené riziko Downovho syndrómu alebo rázštepu nervovej trubice. Väčšina žien s pozitívnym screeningom však nemá plod s týmto postihnutím“.

Zamýšľam sa akú má toto teda vypovedaciu hodnotu? Dostávam papierik ku genetikovi a ideme sa rozhodovať: AMNIOCENTÉZA... ÁNO ČI NIE? 

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: