Chcem rodiť S DULOU

Ľuba Lapšanská, dula a laktačná poradkyňa | 16. jún 2020
Chcem rodiť s dulou

Stále viac žien sa spolieha na dulu.

Môžete mať pri pôrode partnera. Ale môžete mať aj niekoho, kto si za každých okolností zachová chladnú hlavu a bude ako vaša dobrá priateľka alebo „druhá mama“. Stále viac žien sa spolieha na dulu. Čo však robiť, keď „nezafunguje“ chémia a jednoducho si nesadnete?
Poradí vám jedna z nás, profesionálna dula Ľuba Lapšanská.

luba lapsanska

Je veľkou výhodou, ak sa s mamičkou spoznávame pred pôrodom dlhšie. Ja poznám jej predstavy, túžby, pocity a tie potom počas samotného pôrodu podporujem. Jednoducho k pôrodu už nejdeme ako dve cudzie osoby. Z mojich skúseností musím povedať, že najideálnejšia spolupráca je dlhodobá, od včasného tehotenstva, cez pôrod až po ukončenie šestonedelia. Ale s niektorými mamičkami som v kontakte i oveľa dlhšie.

Ako si nájsť tú svoju dulu? 

Jednoducho. Otvoríte si stránku www.duly.sk a v zozname si podľa svojho regiónu nájdete tú, ktorá sa vám podľa popisu najviac pozdáva. V západnej časti našej krajiny to majú ženy jednoduchšie, výber je väčší. Na juhu ešte toľko dúl, ako by sme chceli, nemáme a aj východ zaostáva. Nie je to tým, že by sme z týchto regiónov duly nechceli. Ale, žiaľ, na výberové pohovory sa nám ich z týchto krajov hlási málo.

A tak vás i touto cestou vyzývam, ak chcete byť dulou, ozvite sa. 

Takže, ak si už mamička dulu vybrala, je dôležité ju čo najskôr kontaktovať. Ak chcete  dulu i k pôrodu, musí mať voľný termín. A v našom prípade to nie je jeden presný deň, ale takmer celý mesiac. Mesiac, ktorý je vyhradený jednej (max. dvom) mamičkám k pôrodu. Pretože nikdy nevieme, kedy pôrod začne a ako dlho bude trvať, nemôžeme sa sľúbiť viacerým. I tento fakt, že dula k vášmu pôrodu naisto príde, totiž dokáže výrazne znížiť hladinu stresu. 

Ak by ste od duly chceli iba prípravu pred pôrodom, prípadne pomoc po pôrode, je to zase o čosi jednoduchšie. Áno, i to sa dá. Nie s každou mamičkou, s ktorou spolupracujeme, ideme i k pôrodu. Je to všetko na rozhodnutí samotnej ženy. 

Očakávania od duly

Často sa ma ženy pýtajú, ako dlho majú byť stretnutia pred pôrodom. A i to, na aké témy sa bude hovoriť. Toto je v našej práci veľmi flexibilné a dopredu to nikdy nevieme. Všetko totiž závisí od ženy, ktorá si dulu vybrala.

Ak sa potrebuje stretávať častejšie a má veľa otázok, veľa vnútornej neistoty, alebo jej jednoducho len robí dobre hovoriť o svojom stave s niekým, kto jej rozumie, môže sa stretávať i každý týždeň. Sú i mamky, ktoré hľadajú dulu vyslovene iba k pôrodu – a tu odporúčam minimálne jedno stretnutie. Ideálne aspoň tri, aby ste sa stihli zblížiť, spoznať, zistiť, či si „sadnete“. Pretože sa môže stať, že nie. 

Zmena duly - je možná?

Ak sa stretnete s dulou, ktorú ste si vybrali k pôrodu, a „nesadne“ vám – je úplne jedno z akých príčin, neváhajte a povedzte jej to. Bude tak mať priestor pre iné tehotné ženy. 

Viem, že často máme akýsi pocit, že sa to nepatrí. Ženy často riešia myšlienky typu – čo ak sa na mňa bude hnevať, čo ak na mňa zanevrie a pod.  S blížiacim sa pôrodom je potrebné tieto myšlienky zanechať. Duly sú pripravené na to, že nebudú vyhovovať každej tehotnej žene. Všetky sme rôzne. A sme aj citlivé. Občas hovorím, že ženy majú také jemné tykadlá, ktorými detegujú to neviditeľné, čo sa odohráva vo vzťahoch. Tehotné majú tieto tykadlá ešte citlivejšie. A podobne sú na tom duly.

Keďže sú to vybrané, veľmi empatické ženy, majú tykadielka taktiež veľmi citlivé na každú zmenu, nepokoj, pohodu a ďalšie pocity. 

Ak vám dula nesadne a chcete s ňou prerušiť kontakt, úprimne to povedzte. Môže sa to stať po prvom či štvrtom stretnutí, a dokonca aj priamo počas pôrodu. V takom prípade ale už musíte počítať s tým, že vám venovala svoj čas, uprednostnila vás pred inými a nevzala inú prácu. Takže na základe predošlej dohody jej bude patriť odmena. 

Mnohé duly majú zázračnú schopnosť vycítiť, kedy potrebujete dotyk, kedy pohár vody a kedy samotu a pokoj.

Odmena  pre dulu za sprevádzanie pri pôrode

Je ideálne, ak si s dulou, s ktorou si rozumiete, spíšete dohodu, kde upresníte všetky vaše požiadavky, podmienky a pod. Samozrejme, po vzájomnej dohode.

Je to taká poistka pre vás i pre dulu. Ak tam budete mať termíny pohotovosti, aj termíny a podmienky, za ktorých dula nemôže, bude sa vám obom ľahšie žiť. A, samozrejme, nesmie chýbať i to, aké služby dula ponúka a aké nie. Ujasnite si to vopred. 

V princípe je dula sprevádzajúcou osobou a zdrojom informácií a kontaktov. Jej najdôležitejšou úlohou je udržiavať emočnú a psychickú pohodu. V žiadnom prípade nediagnostikuje, nenavrhuje medicínske postupy a nenahrádza zdravotníckych pracovníkov. Bude vás podporovať vo vašich rozhodnutiach.

Neočakávajte ale od nej, že čokoľvek rozhodne za vás. To nie. Podporí vás, môže vám ukázať pre i proti, poskytnúť informácie. A počas pôrodu vám bude po celý čas poruke. Mnohé duly majú zázračnú schopnosť vycítiť, kedy potrebujete dotyk, kedy pohár vody a kedy samotu a pokoj. A vždy, ak to nie je podľa vašich predstáv, sa bez obáv ozvite. Predstavy duly totiž nie sú podstatné. 

Dula sa musí pri práci s mamičkou odosobniť, zabudnúť na vlastné problémy aj predstavy, ako by to „v jej ideálnom prípade“ malo vyzerať. Celá pozornosť je upriamená na mamičku, jej bábo, prípadne partnera či iných rodinných príslušníkov. Ak ste mali dulu počas pôrodu, tak by malo byť samozrejmosťou i jedno stretnutie po pôrode, ktoré je v cene. 

V krátkosti to ešte zhrniem. Počas tehotenstva s vami dula preberie témy, ktoré potrebujete práve vy, individuálne. Môže sa stať, že vám niektoré i sama navrhne. Ja napríklad vždy navrhujem mamkám, aby už pred pôrodom začali premýšľať a učiť sa dojčenie.

Taktiež téma šestonedelia je taká zabudnutá, ale z mojich skúseností nesmierne dôležitá. Ja viem, pred pôrodom, hlavne prvým, máme v hlave iba to, čo sa bude diať počas neho. Lenže to je len malý úsek cesty, na ktorú sme sa vybrali. Dojčenie i šestonedelie budú trvať dlhšie a taktiež, podobne ako pôrod, dokážu mnohé veci ovplyvniť.

Takže po príprave na pôrod, príprave partnera či po riešení drobných tehotenských ťažkostí sa opýtajte svojej duly, čo ešte navrhuje, aká téma je dôležitá. Prevencia je totiž vždy lepšia ako následné riešenie už vzniknutých problémov. 

Dula v žiadnom prípade nediagnostikuje, nenavrhuje medicínske postupy a nenahrádza zdravotníckych pracovníkov.

Dula aj po pôrode? 

Áno, aj keď je už bábo na svete, je tu pre vás dula zase prítomná a podporujúca. Obvykle sa s mamkami vtedy stretávam v ich domácom prostredí. Tam, kde je im pohodlne, nemusia nikam chodiť a prípadné ťažkosti vieme riešiť priamo na mieste.

Niektoré ženy sa dulám prvýkrát ozývajú až po pôrode, práve keď už nejaké problémy vznikli. Neobávajte sa. Samozrejme, i v takom prípade ich môžete požiadať o pomoc. Vyhnete sa tak slzám, stresu i bolesti. 

Ak by ste so svojou dulou neboli spokojné, v našom občianskom združení Slovenské duly máme etickú komisiu, ktorej môžete svoj problém s dulou zveriť a my ho budeme s ňou individuálne riešiť. Táto možnosť je tu pre mamky a ich partnerov, aj pre zdravotníckych pracovníkov. Ak si ale vyberiete osobu, ktorá nie je členkou nášho OZ, tak vám, žiaľ, so sťažnosťou pomôcť nevieme.  

Veľmi si ceníme každú spätnú väzbu, či už pozitívnu alebo negatívnu, pretože nám to pomáha skvalitňovať nielen naše služby, ale i naše prvotné vzdelávanie. 

Naše duly sa po celý rok pravidelne a intenzívne pripravujú na podporu žien. Tým ich vzdelávanie ale nekončí. Je to naša celoživotná cesta, naše poslanie a v mnohých prípadoch jednoducho srdcovka. Aby mamky a bábätká prežívali iba nádherné spoločné chvíľky... 

Želám vám prekrásne a pokojné tehotenstvá, skvelé pôrody a bezbolestné šestonedelia. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: