Ako sa dojčí po cisárskom reze?

Mgr. Mária Kopčíková, Mgr. Hana Celušáková | 3. máj 2017
Ako sa dojčí po cisárskom reze?

Informácia, že po cisárskom reze sa dojčiť nedá, je mýtus. Ako sa však laktácia v takomto prípade "rozbieha"? Horšie? Neskoršie? Náročnejšie? Aj na tieto otázky budeme spoločne hľadať odpovede v nasledujúcich riadkoch.

Keď som začala premýšľať, čo všetko by v tomto článku malo byť spomenuté, tak mi počas troch dní volali tri mamičky. Všetky po sekcii, ešte boli v nemocnici a všetky riešili to isté. Nevládali, deti im nosili na dojčenie nepravidelne (v intervale 3 až 6 hodín), mali problém s prisávaním bábätiek a pýtali sa: „Čo mám robiť?“

Žiaľ, následne som sa dozvedela, že deti dokrmovali a mamy presviedčali, že ešte aj tak nemajú mlieko. Viem, hovorím len o troch prípadoch – to nie je veľká vzorka na hodnotenie. Nuž, nie je. Všetky nemocnice, odkiaľ tieto mamy volali, sú Baby Friendly Hospital.

Úskalia dojčenia po cisárskom reze

Za najväčší problém a prekážku pri dojčení považujeme odlúčenie dieťaťa od matky, ktoré po sekcii nasleduje. Veľa žien sa tiež vyjadruje k bolesti, ktorú pociťujú (bolesť operačnej rany, prípadne bolesti hlavy po spinálnej anestézii).

Nie je pravdou, že po cisárskom reze sa dojčiť nedá, alebo že mlieko nastupuje neskôr. Všetky zákonitosti rozbiehania laktácie platia presne tak isto, ako po vaginálnom pôrode. Na to, aby sa dojčenie dobre rozbehlo, je teda potrebné začať s dojčením ihneď, resp. ako najskôr to ide.

Veľmi dôležitým predpokladom úspešného dojčenia ostáva priloženie dieťatka k prsníku hneď po pôrode. Prvé priloženie ešte na pôrodnej sále sa môže udiať aj pri cisárskom reze, len treba o to personál žiadať. Čo je možno skôr úloha pre otecka alebo sprevádzajúcu osobu.

Milo nás prekvapil údaj, že 36,4 % žien, ktoré rodili sekciou, malo príležitosť byť s dieťatkom aspoň pár minút bezprostredne po pôrode (max. do 1 hodiny po pôrode).

Je však škoda, že len 22 (6 %) z nich malo šancu po prvý raz si bábätko priložiť k prsníku v tomto čase. Máme pocit, že u nás ešte stále prevláda názor o tom, že látky, ktoré dostáva matka pri anestézii, sú pre dieťa škodlivé a dieťa môže byť prikladané až po odoznení účinku týchto látok.

Nie je to celkom pravda, a navyše sa akosi zabúda na celkový význam prvého priloženia.

Ako sme už spomenuli, veľkým problémom pri rozbiehaní dojčenia po SC je nemožnosť mať dieťa pri sebe na izbe, takže nie je potom dojčené „podľa jeho potrieb“, pretože mama nemá ako odsledovať prvé signály, ktoré dieťa vysiela, keď sa hlási o jedlo.

Deti sú nosené z novorodeneckého oddelenia,
avšak zväčša vtedy, keď majú sestričky na to čas, a nie keď to vyhovuje deťom.

Prečítajte si: Bonding – magické hodiny po pôrode

Ako si spomínajú mamičky po cisárskom reze na začiatky dojčenia v pôrodnici?

Jedna mamička spomína: „...sestričky by mali nosiť dieťa, keď je hladné a plače, nie každé tri hodiny. U nás nosili deti niekedy aj najedené, čo je na porazenie, keď potrebujete, aby bábätko salo...“

Ďalšia uvádza: „...malé nám potom nosili narovnako každé 3 hodiny, často ich doniesli najedené. Keď som odchádzala z oddelenia, vrchná sestra mi nezabudla povedať, že s tým dojčením by to nevzdávala, aj keď to bola slabota a museli ho chudáka dokrmovať (dojčím už 8 mesiac a ide nám to stále).“

A do tretice: „...podľa doktorky som mala dojčiť každé tri hodiny, ale sestra mi syna odmietala dať, keď sa ožaroval a spal, niekedy som si ho k prsníku priložila až po 6 hodinách.“

No a túto perlu si nemôžeme nechať pre seba: „...dieťa prikrmovali umelou výživou cudzou dojčenskou fľašou, aj viac detí za sebou, pričom cumeľ nebol sterilizovaný (umytý) a ja som potom dostala infekciu na bradavky. Sestrička si niekedy v rýchlosti strkala fľašu do vrecka...“

Naša skúsenosť (nielen vyplývajúca z údajov získaných prieskumom) hovorí o tom, že práve po sekcii, keď žena nie je okamžite mobilná a nemá dieťa pri sebe na rooming-in izbe, veľmi často dochádza k neodôvodnenému dokrmovaniu detí, či už glukózou alebo umelým mliekom.

Dokrmovanie sa potom zväčša robí fľašou (toto veľmi často uvádzali respondentky v prieskume), pričom by sa dieťaťu fľaša vôbec nemala podať a dokrmovanie – ak je potrebné, by malo byť uskutočnené niektorým z alternatívnych spôsobov (cievkou po prste, striekačkou...).

Stav odlúčenia matky od bábätka trvá rôzne dlhý čas. Vo všeobecnosti sa udáva, že by sa žena nemala postaviť skôr než o 12 hodín po sekcii.

Toto je však pomerne individuálne a naozaj závisí len od mamičky, ako sa cíti. Nie je dobré hrať sa za každú cenu na matku hrdinku a chcieť sa postaviť po takomto zákroku prehnane skoro.

Na druhej strane však treba povedať, že čím skôr je mama schopná sa postarať sama o seba, čím skôr je schopná prebrať aj starostlivosť o dieťa, tým skôr s ním môže byť spoločne na izbe.

Špeciálne polohy pri dojčení po cisárskom reze

Už sme spomenuli, že rozbiehanie laktácie je rovnaké ako pri spontánnom pôrode. Je však dobré vedieť, že dojčenie po „cisárskom“ si vyžaduje také polohy na dojčenie, ktoré nezaťažujú operačnú ranu matky. Odporúča sa najmä:

 

                                    

      Poloha v ľahu na boku                                    Dojčenie v polosede s podloženými nohami

      

    Bočné futbalové držanie

Dojčenie v ľahu alebo v polosede nie je vôbec jednoduché a žena, ktorá je na začiatku dojčenia, potrebuje pomoc.

Minimálne potrebuje „ďalšie ruky“, ktoré by jej podali bábätko. Samozrejme, že je vhodné, aby takejto rodičke bola poskytnutá aj pomoc pri prisávaní bábätka.

Prečítajte si: Ako sa dojčí po cisárskom reze?

Pokiaľ ide o rozbiehanie dojčenia, pokúste sa pamätať na nasledovné:

  • Snažte sa o čo najskoršie prvé priloženie dieťaťa. Ak budete rodiť v lokálnej anestézii, môžu vám dieťatko priložiť ešte na pôrodnej sále. Ak budete rodiť v celkovej anestézii, môže vám byť novorodeniatko priložené hneď, ako sa prebudíte k plnému vedomiu z narkózy.

  • Žiadajte v nemocnici o pomoc pri dojčení. Nebojte sa! Je dôležité, aby vám dieťatko nosili na dojčenie často, ideálne každé 2,5 hodiny.
  • Naučte sa špeciálne polohy pri dojčení po CR.
  • Osvojte si tiež techniku ručného odstriekavania materského mliečka. Môže sa vám zísť v prvých dňoch na odstriekavanie mledziva, keby bolo treba dieťatko kŕmiť alternatívnym spôsobom.
  • Požiadajte personál, aby vám bol nápomocný pri prikladaní dieťaťa.
  • Na brucho si vždy klaďte vankúš, aby bola operačná rana chránená. Majte k dispozícii minimálne dva vankúše. Prípadne si z domu nechajte doniesť špeciálny vankúš na dojčenie.

  • Všetky zásady rozbiehania laktácie platia ako pri prirodzenom pôrode. Dieťa treba prikladať často a neobmedzovať ho v dĺžke dojčenia. Dôležité je predísť kŕmeniu z fľaše alebo dokrmovaniu umelým mliekom.

  • Čím dlhšie odlúčenie matky od dieťaťa, tým viac je dojčenie ohrozené.
Prečítajte si: (Ne)dojčenie po cisárskom reze

Prvé dni po cisárskom reze iste nie sú ľahké. Mamičky potrebujú veľa osobnej sily, niekedy potrebujú do istej miery prekonať svoje hranice a k tomu bezpochyby potrebujú pomoc a podporu. V prvých chvíľach najmä od personálu nemocnice a od svojich najbližších.

Cisársky rez nie je prekážkou dojčenia

Len si táto situácia vyžaduje inú organizáciu a takpovediac „krízový manažment“ - snáď vám to neznie hrozne. Samozrejme, že sa to dá zvládnuť a dojčenie môže byť úplne v pohode. No čísla a výpovede mamičiek z nášho prieskumu nás opäť držia tvrdo pri zemi a hovoria skôr o tých horších skúsenostiach.

Boli by sme radi, keby každá mama odchádzala z nemocnice s takouto spomienkou: „...sestrička mi pomohla nájsť správnu polohu a pomáhala mi pri prikladaní dieťaťa k prsníku. Zároveň ma opravovala, ak bolo niečo nesprávne, neskôr sme skúšali spôsoby, ktoré najviac vyhovovali mne aj dieťaťu.“

Prečítajte si: Ako budem dojčiť po cisárskom reze?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: