Abeceda metód na zmiernenie bolestí pri pôrode - 1. časť

Pôrodné asistentky Stanislava Mikolášová a Olga Riedlová | 5. december 2011

Akupunktúra, akupresúra, aplikácia tepla a chladu. To všetko môže pomôcť zmierniť vaše pôrodné bolesti. Ako?

V úvode nášho mini seriálu o alternatívnych možnostiach miernenia pôrodných bolestí sme sa zaoberali pôrodom a bolesťou, ktorá ho sprevádza. Od dnes sa pozrieme spolu na metódy jej zmiernenia. V dnešnej časti konkrétne využitie akupunktúry, akupresúry a aplikácie tepla alebo chladu.

A

Akupunktúra

Názov akupunktúra pochádza z latinského slova caus (ihla) a punctura (pichať). Označuje starú čínsku liečebnú metódu, pri ktorej sa na presne určené miesta na tele vpichujú do pokožky ihličky, čím sa dosahuje obnovenie rovnováhy energie čchi, ktorá je podľa akupunkturistov základným predpokladom dobrého zdravia.

Akupunktúra sa mimo liečby rôznych ochorení zameriava hlavne na zmierenie bolestivých stavov. Okrem základného slovíčka čchi operuje táto disciplína ešte s jedným dôležitým pojmom – meridiány, ide o tzv. energetické dráhy. Keď prepojíme 12 hlavných stimulačných bodov, vznikne 12 meridiánov a nimi sa po tele prenáša životná energia čchi.

Použitie pri pôrode

Akupunktúru je možné využiť počas celého pôrodu, dosahuje veľmi dobré výsledky v priebehu prvej doby pôrodnej, a to hlavne v jej začiatočnej a strednej fáze, ale aj pri samotnom pôrode je rodička oveľa menej vyčerpaná, má viac síl tlačiť, lepšie spolupracuje a komunikuje so zdravotníkmi. Pokiaľ sa rozhodnete pre túto metódu, je dobré navštíviť akupunkturistu už počas tehotenstva. Odporúčame výber skúseného odborníka.

Akupunkturista urobí vstupné vyšetrenie, ktoré obsahuje veľmi podrobnú anamnézu, zameranú na váš zdravotný stav, na stav niektorých vašich blízkych, ale i na váš citový život, plány do budúcnosti atď. Potom nasleduje meranie pulzu, ktoré je celkom odlišné od merania u praktického lekára. Trvá o dosť dlhšie, a to preto, že akupunkturista rozoznáva 12 pulzov, na každom zápästí ich je 6. Nakoniec posúdi stav pokožky, očí, hlasu a držania tela. Po absolvovaní jednotlivých krokov sa s vami dohodne na ďalšom postupe, prípadne účasti či neúčasti pri vašom pôrode.

Akupresúra

Tiež ide o starú čínsku liečebnú metódu, ktorá je založená na rovnakých princípoch ako akupunktúa, ale nepoužívajú sa pri nej ihly a nie sú potrebné ani žiadne iné pomôcky, prípravky či prístroje.

Technika akupresúry nemá presný postup. Väčšinou si každý praktik vypracuje svoj vlastný. Body na tele aktivuje rôznymi spôsobmi. Niekedy používa bruško palca, inokedy prsty, dlaň, lakeť, bruško dlane pod palcom, koleno, prípadne chodidlá. Sila a typ vyvíjaného tlaku závisia od mnohých činiteľov, ale hlavne od toho, aký efekt chceme dosiahnuť – povzbudiť, alebo ukľudniť. Sila tlaku závisí na mieste, kde je potrebné tlačiť, a na tom, ako pacient reaguje.

Pri aplikácii samoliečby: Tlak na body môže trochu bolieť. To znamená, že energia čchi tu preteká nedostatočne. Ak bolesť v danom mieste neustupuje, prípadne sa zvyšuje, prestaňte.

Použitie pri pôrode
 
Použitie akupresúry je možné v ktorejkoľvek fáze pôrodu. Všetky vyššie spomínané techniky vrátane shiatsu či reflexológie je možné úspešne použiť na relaxáciu, a nielen na ňu, k zníženiu bolestivosti sťahov počas pôrodu, ale aj na jeho vyvolanie. Pre tento prípad, tj. vyvolanie pôrodu, je dobré začať so stimuláciou bodov, ktoré napomáhajú celkovému uvoľneniu organizmu a mysli.

Ďalej je možné pracovať na endokrinnom systéme, hlavne hypofýze, hypotalamuse. A až neskôr prejsť na stimuláciu bodov podporujúcich sťahy maternice. Na stimuláciu bodov sa niekedy používa špeciálny prístroj TENS vytvárajúci impulzy. Viac infomrácií o jeho využití môžete získať u rehabilitačných pracovníkov, a to aj o jeho prípadnom zapožičaní. Je však samozrejmosťou konzultovať využitie týchto metód so špecialistami daného oboru v dostatočnom časovom predstihu pred pôrodom.

Opäť odporúčame stretnúť sa s odborníkom už počas tehotenstva, aby mohol posúdiť vaše požiadavky, prípadne vás a vášho partnera naučiť, ktoré body a ako stláčať v jednotlivých fázach pôrodu. Akupresúra okrem toho, že účinkuje proti bolesti, odbúrava aj vnútorné napätie a pocity úzkosti.

 

Aplikácia tepla a chladu

Teplo

Formy:
• teplý, vlhký uterák, termofor, gélové sáčky na obklady spodnej časti brucha, ryžové sáčky na obklady spodnej časti brucha, krížov, stehien, dolných partií chrbtice, ramien a hrádze
• teplá sprcha ramien, brucha a spodnej časti chrbtice alebo ponorenie sa do teplej vody vo vani,
• teplá osuška alebo prikrývka (aj elektrická) okolo oblasti panvy a spodnej časti brucha a chrbtice.

Teplo zvyšuje teplotu kože, obeh aj látkovú výmenu, naopak sa podieľa na znížení svalového napätia a zvýšení prahu bolesti. Miestna aplikácia tepla alebo teplá, nahriata prikrývka, osuška ukľudňuje ženu psychicky, žena potom lepšie prijíma prípadný dotyk alebo masáž, ktorú doposiaľ netolerovala. Malý zdroj tepla (napr. termofor) aplikovaný na fundus maternice môže prispieť k zvýšeniu jej aktivity.

Pomáha:
• ak dokáže žena dobre určiť miesto bolesti
• ak sú na žene zjavné prejavy úzkosti či strachu
• ak má žena triašku
• ak je žiaduce navodiť aktivitu maternice (priložením teplého obkladu alebo termoforu na brucho cez fundus maternice)
• v 2. dobe pôrodnej teplý obklad na hrádzu zlepšuje relaxáciu panvového dna a znižuje bolestivosť.

Nie je vhodné:
• pokiaľ žena vníma teplo nepríjemne alebo má teplotu,
• ak personál nemocnice nemá skúsenosti s aplikáciou tepla a bojí sa ju využiť

Chlad

Formy:
• studené obklady, ľadové sáčky, gélové sáčky, gumové rukavice naplnené ľadom, vychladený, vlhký uterák, zamrazená plechovka nápoja alebo plastová fľaša s nápojom alebo vodou na spodnú časť brucha, hrádzu
• dá sa zaobstarať si široký pás s gélovým sáčkom (možno získať v predajniach športových potrieb alebo zdravotných pomôcok) na spodnej časti chrbtice; umožňuje to slobodnejší pohyb a voľnosť,
• studená, mokrá hubka, uterák na osvieženie a ochladenie tváre, krku, dekoltu, rúk ženy,
• gélový sáčok na konečník na úľavu pri bolestivých hemoroidoch
V oboch prípadoch je nutná tolerancia zo strany ženy a použitie ochranných obalov ako prevencia popálenia alebo omrzlín.
Chlad je najprospešnejší pri svalovej a kĺbovej bolesti. Znižuje svalový spazmus (omnoho dlhšie než teplo). Umŕtvi oblasť spomalením prenosu bolesti a ostatných impulzov cez senzorické neuróny. Tiež znižuje opuch a ochladzuje pokožku.

Pomáha:
• ak má žena bolesti chrbtice a teplo jej neprináša úľavu,
• ak sa cíti prehriata alebo spotená,
• ak jej hemoroidy spôsobujú prílišnú bolesť,
• po pôrode ako chladivé obklady na hrádzu na zmiernenie opuchu a zníženie bolestivosti po šití.

Nie je vhodné:
• ak žena vníma, že použitie chladu jej nepomáha alebo to situáciu ešte zhoršuje,
• ak má žena triašku.

V budúcej časti sa pozrieme na to, ako môže pri pôrode prospieť aromaterapia alebo terapia farbami a ako správne dýchať.

Zdroje: časopis Diagnóza v ošetřovatelství, Anne Frye – Holistic Midwifery, Ina May Gaskin – Ina May’s Guide To Childbirth, Aperio a kolektiv autorů – Porodní příběhy, Penny Simkám, Ruth Ancheta -The Labor Progress Handbook

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: