6 potravín pre letné tehuľky

Marika Koscelníková | 19. júl 2017
6 potravín pre letné tehuľky

Je horúco a ste tehotná? Pozor na dehydrovanie!

Leto znamená teplé dni plné slnka. A zatiaľ čo ste bez bruška pravdepodobne milovali tieto horúce mesiace, znášať ich v tehotenstve je náročnejšie. Zvlášť tretí trimester býva pre mamičku v lete náročný. Tehotenské hormóny a kilá navyše účinky tepla ešte zosilňujú.

Tehuľka v lete: Jedno slniečko na oblohe, druhé v brušku

V horúčavách je dôležité zabezpečiť telu dostatočný prísun tekutín, v tehotenstve zvlášť. Už krátkodobá dehydratácia môže spôsobiť výrazné zníženie tlaku, slabosť až kolaps.  Nebojte sa - letné horúčavy môžete poraziť aj s týmito jedlami, ktoré skvelo chutia  a pomôžu vám udržať sa vo fyzickej pohode! 

1. Melón

Je na samom začiatku zoznamu potravín s vysokým obsahom vody. Vedeli ste, že to vlastne  nie je ovocie, ale zelenina? Láka farbou a sviežou chuťou.  Vodný melón je ideálna potravina, ktorá v lete doplní tekutiny. Nastávajúcim mamičkám pomôže ľahšie znášať ranné nevoľnosti vďaka obsahu vody a ovocným cukrom, do tela ním dostanete aj slušnú dávku vitamínov A, C, B6 a minerály ako draslík a horčík. Tieto živiny sú dôležité pre mamičku, obsah draslíka a horčíka prospieva k zmierneniu opuchov  a kŕčov. Nízka energetická hodnota je jednoznačne ďalším plusom pre túto potravinu. Konzumujte nakrájaný, zbavený jadierok (tie môžu skonzumované vo väčšom množstve spôsobiť hnačku).

2. Jahody

Jahody sú stálice, patria k najobľúbenejšiemu ovociu vôbec. Vysoký obsah vody, vitamínu C a potrebnej kyseliny listovej z nich robia ďalšiu TOP letnú  potravinu, ktorú by ste v tehotenstve nemali vynechať. Konzumujte ich čerstvé, dopestované u nás. Jahody sú častým alergénom, ale nemáte dôvod vyhýbať sa im v tehotenstve, pokiaľ alergiou netrpíte. Konzumujte ich vždy dôkladne umyté, s odrezanou stopkou a POZOR! nie na hladný žalúdok. 

Skúste: Zdravé smoothie aj pre tehuľky

3. Uhorky

Páli vás v tehotenstve záha a kolíše krvný tlak? Skúste uhorky! Uhorka je najsilnejšou zásaditou zeleninou, čo znamená, že napomáha zabrániť prekysleniu nášho tela. Uhorka obsahuje až 95 percent vody, je teda ideálnou potravinou, ktorá telo udrží hydratované aj v horúcich dňoch. Odporúčame poriadne ju  rozžuť, aby bola ľahšie stráviteľná. Ak máte problém so žlčníkom, s ich konzumáciou radšej opatrne.

TIP: Skúste super osviežujúci melónovo-uhorkový šalát. Zvláštna kombinácia? Treba ochutnať!

Melónovo-uhorkový šalát

4. Šalát

Čerstvý, svieži, šťavnatý. Hlávkový šalát obsahuje najviac vody zo všetkých šalátov. A nielen to. Je zdrojom kyseliny listovej,  železa a vitamínov. Povzbudzuje trávenie a činnosť pečene. Smelo do šalátu, letné tehuľky! V horúčavách pomôže výrazne hydratovať teplom unavený organizmus. Prihoďte ho k obedu, medzi sendvič, alebo ho len tak schrúmajte preliaty jogurtovým dresingom.

5. Jogurt

Ďalšou skvelou letnou potravinou je biely jogurt. Nielen vďaka obsahu vody, ale aj vápnika, ktorého obsahuje dokonca viac ako mlieko. Namiesto presladených si dajte radšej obyčajný biely, ktorý dochutíte podľa vlastných predstáv čerstvým ovocím, orieškami, či cereáliami. Bude bez zbytočných cukrov a dochucovadiel. Dobrota prospešná nielen v letných mesiacoch a nielen pre tehuľky.

Týkajú sa vás? Tehotenské problémy s trávením

6.  Ovocné nanuky

Prekvapené? Áno, ovocné nanuky či ovocné drene sú výborným letným osviežením pre budúce mamičky. Vyberajte také, ktoré obsahujú čo najviac ovocia a najmenej cukru. Ešte lepšie, ak si vyrobíte vlastné. Ako na to? Potrebujeme čerstvé ovocie a kvalitný džús.

Ovocné nanuky

Prečítajte si aj:

Obezita a tehotenstvo - týka sa aj vás?
Radí odborníčka: Zdravé stravovanie počas tehotenstva i dojčenia? 6 zásad pestrej stravy.
Koľko železa stráca žena počas tehotenstva?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: