Radí odborníčka: Zdravé stravovanie počas tehotenstva i dojčenia? 6 zásad pestrej stravy.

Redakcia | 23. november 2018
Radí odborníčka: Zdravé stravovanie počas tehotenstva i dojčenia? 6 zásad pestrej stravy.

Aký je ideálny jedálny lístok tehotnej ženy? Aké jedlá uprednostňovať a, naopak, akým jedlám sa v tehotenstve vyhýbať? Ako je to s užívaním vitamínových doplnkov nielen počas tehotenstva, ale i po pôrode a pri dojčení dieťatka?

Dojčenie si nevyžaduje zásadné zmeny jedálneho lístka, pretože už počas tehotenstva musia mamičky prispôsobiť zloženie svojej stravy a stravovacie návyky vyvíjajúcemu sa bábätku.

Ideálny jedálniček dojčiacej matky

Prílišné sledovanie toho, čo „sa smie” a čo „sa nesmie”  môže mamičke zúžiť jedálniček natoľko, že jej to môže veľmi znepríjemniť toto nádherné obdobie života. Treba pripomenúť, že dojčenie je prirodzené, nie je to choroba, aby ste museli držať prísnu diétu. Ale sú však aj také mamičky, ktoré sa vzhľadom na zdravotný stav dieťatka museli naozaj obmedzovať v zložení stravy. 

Zásady vyváženej a pestrej stravy počas dojčenia

Niektoré deti, a hlavne novorodenci sú veľmi citliví na niektoré druhy ovocia, zeleniny či pochutín.

1. zásada vyváženej a pestrej stravy:

V strave majú  byť zastúpené všetky základné skupiny potravín charakteristické pre našu stredoeurópsku polohu.

Obilniny a zemiaky: jednej porcii zodpovedá 1 krajček chleba (60 g) alebo 1 rožok či 2 kopčeky ryže či 250 g cestovín. Z tejto skupiny má mamička zjesť denne 3 – 6 porcií.

Zelenina a ovocie: jedna porcia predstavuje 1 hrnček surovej listovej zeleniny alebo 1 paradajka, alebo 1 paprika, alebo 1 mrkva, alebo pol hrnčeka nastrúhanej či uvarenej zeleniny, alebo 1 stredne veľké jablko, alebo 1 banán, alebo 1 pohár ovocnej šťavy (200 ml).

Z tejto skupiny má mamička zjesť najmenej 5 porcií denne. Niektoré bábätká, alebo  trpiace viac na vetry, alebo s citlivou pokožkou, majú problémy, ak mamička pije ovocné šťavy a džúsy. Preto v tejto skupine je najviac odporúčaných obmedzení počas dojčenia. Žiadne citrusy, kivi, mango a iné cudzokrajné ovocie. Piť skôr iba vodu pre dojčatá, vineu a niektoré ovocné čaje, hlavne bez kamiliek.

Skupina mlieka a mliečnych výrobkov: jednu porciu predstavuje 1 pohár (200 ml) mlieka alebo 1 jogurt alebo 1 kúsok (50 g) nízkotučného syra. Z tejto skupiny má mamička denne skonzumovať 3 – 4 porcie denne.

Skupina mäsa, hydiny, rýb a vajíčok: 1 porciu predstavuje 100 – 200 g kurčaťa bez kože alebo 100 – 200 g našej sladkovodnej ryby alebo pol vajíčka. Z tejto skupiny má dojčiaca mamička zjesť denne 2 porcie. Vajíčka pre riziko salmonelózy odporúčame radšej uvariť na tvrdo.

2. zásada individuálneho prístupu

znamená, že každá mamička má sama individuálne rozpoznať, na ktoré zložky potravy reaguje jej dieťatko napr. vyrážkou, redšou stolicou či nafúknutým bruškom. Tieto potraviny má samozrejme na nejaký čas vynechať.

3. zásada - správny pitný režim

Dojčiaca mamička rozhodne nesmie trpieť nedostatkom tekutín, pretože si tak môže nechtiac znížiť i tvorbu mlieka. Má sa napiť vždy, keď je smädná. Pretože dojčenie môže trvať i trištvrte hodiny, má mať na dosah ruky fľašu či pohár s nápojom. Teda pri dojčení by mala matka piť spolu so svojím dieťaťom.

Tekutiny
treba prijímať pravidelne v menších množstvách, pričom polovicu celkového množstva je treba vypiť dopoludnia. Avšak prehnané „nalievanie sa“ tiež nemá zmysel. K tekutinám okrem minerálok, dojčenskej vody patrí i mlieko, polievky. Neodporúčajú sa nápoje s kofeínom, chinínom a priveľa čierneho čaju (teín).

4. zásada - o náležitom energetickom prívode

Energetický príjem dojčiacej mamičky by nemal klesnúť pod 2 000 kcal za deň. Väčšina mamičiek po pôrode stratí počas prvého polroka po pôrode cca 2 – 6 kg. Ideálny by bol pokles hmotnosti na úroveň pred tehotenstvom rýchlosťou cca 0,5 – 1 kg za mesiac. Poznáme však dva extrémy.

Niektoré mamičky, v snahe čo najskôr získať postavu akú mali pred tehotenstvom, pristúpia k drastickej redukčnej diéte. Táto však spôsobí rýchle odbúravanie zásobného telesného tuku, z ktorého sa môžu uvoľňovať niektoré toxické látky, ktoré máme v tele inak všetci, a tým sa prirodzene zvyšuje aj ich uvoľnenie do materského mlieka. Dieťa síce príde do kontaktu s toxickými látkami aj bežnom živote, ale načo zvyšovať ich prísun do detského organizmu prudkým znížením hmotnosti mamičky počas dojčenia. Teda chudnúť, ale pomaly.

Druhým extrémom je nadmerné prejedanie sa a tým aj nadmerný prívod kalórií. Je to skôr psychický problém, pretože nie je pravda, že prejedaním sa zlepší kvalita materského mlieka.

Odporúčame radšej striedmosť v konzumácii sladkostí, bieleho pečiva, tučných syrov, smotany, šľahačky, zemiakových hranolčekov, tučného a vyprážaného mäsa, surového mäsa  (tatársky biftek a krvavé steaky pre riziko infekcie), mletého mäsa, salám, paštét a údenín. Prednosť má celozrnný chlieb, tmavé pečivo, chudé mäso a samozrejme zelenina a ovocie.

5. zásada - „zakázané potraviny“

Ktoré sú to? Na to by mala prísť každá mamička sama, individuálne podľa reakcie a problémov dieťatka. Niektoré deti reagujú plynatosťou, dojčenskými kolikami, redšou stolicou  alebo výsypom či vyrážkou na určitú potravinu, ktorú mamička skonzumovala.

Zo skúseností poznáme viacero „inkriminovaných“ potravín, ktoré môžu pripraviť bábätku a rodičom krušné chvíle. Treba si ale uvedomiť, že prevažná väčšina detí gurmánske prešľapy svojich mám veľmi dobre toleruje.

Ak dieťatko nemá príznaky koliky (napínanie bruška, plač...), plynatosť alebo iné spomínané problémy do 6 hodín od konzumácie podozrivého jedla, nie je dôvod si ho odoprieť. Nadúvací, kolikovitý účinok majú  najmä niektoré druhy zeleniny – cesnak, cibuľa, kapusta, špenát, pažítka, petržlen, brokolica, hrach, fazuľa, kaleráb, reďkovka. Z korením je to tymian, čierne korenie a z ovocia jablká, hlavne neošúpané!

6. zásada - o dojčení a alergii

Vieme, že viaceré potravinové alergény z matkinej stravy môžu prejsť do jej mlieka. U dedične predisponovaného dieťatka (rodičia s alergiou), môže aj kontakt s minimálnym množstvom potravinových alergénov viesť k senzibilizácii  (vytvoreniu chorobnej precitlivenosti) detského imunitného systému. Preto je vhodné, aby sa mamička v období dojčenia vyhýbala najznámejším potravinovým alergénom a samozrejme tým, o ktorých vie, že ona sama je na ne alergická. K hlavným potravinovým alergénom patria: morské ryby, kraby, oriešky, arašidy, kakao, čokoláda, exotické ovocie (citrusy, kivi), vajcia a sója. 

U zdravej budúcej mamičky, ktorá nemá žiadne dlhodobé ochorenie a dodržuje už spomínané zásady stravovania, neodporúčam žiadne vitamínové doplnky ani v tehotenstve, ani počas dojčenia!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: