Jedálniček tehuľky: Čo (ne)jesť?
foto: istockphoto.com
Ak chcete svoje telo detoxikovať a urobiť pre svoje dieťa len to najlepšie, je dobré začať s úpravou jedálnička aspoň 3 – 6 mesiacov pred otehotnením. Má zmysel stravovať sa racionálne, ak už ste tehuľka?
Odpoveď je jednoznačne áno. Sú totiž potraviny a nápoje, ktoré môžu vášmu zdraviu i bábätku uškodiť. Placentou totiž prechádzajú nielen živiny potrebné pre jeho rast, ale aj mnoho škodlivých látok, ktoré sa do tela môžu dostať aj z potravín či nápojov.
Prečítajte si: Tehotenské problémy s trávením
Čo by v jedálničku tehuľky nemalo chýbať?
- dusené, na pare pripravované potraviny, smažené/vyprážané pomenej
- čerstvá zelenina a ovocie (príp. šťavy, drene, pyré z nich...) – čo najviac
- ovsené vločky, cereálie
- ryby, mäso
- celozrnné pečivo
- cestoviny
Čomu by tehuľka nemala vôbec konzumovať?
- potraviny po záruke, nahnité alebo plesnivejúce
- tonik – obsahuje chinín (používa sa pri liečbe malárie, v tehotenstve zvyšuje riziko potratu)
- kolové a kofeínové nápoje – iba v malom množstve (max. 300 ml/deň)
- alkohol – jednoznačne nie, jeho negatívny vplyv na vývoj plodu je dokázaný
- surové mäso/ryby – biftek, steak, sushi
- surové vajíčka a doma (či v bufetoch...) pripravené majonézy a šaláty z nich – riziko salmonelózy
- mäkké a plesnivé syry, čerstvé mlieko (nepasterizované) – môžu spôsobiť ochorenie listeriózu alebo toxoplazmózu
A čo také sladkosti? – na zdraví nepridajú, ale na hmotnosti áno. Ak potrebujete rýchlu energiu, siahajte radšej po ovocí. A ak vás prepadne chuť na niečo „malé-sladké“, zahryznite si radšej do kyslej uhorky. „Oklamete“ chuťové poháriky.
Prečítajte si:
Radí odborníčka: Zdravé stravovanie počas tehotenstva i dojčenia? 6 zásad pestrej stravy.