Namiesto dieťaťa ROZVOD: Tlak na počatie komplikuje spolužitie partnerov

Dagmar Baluchová | 8. november 2021
Neplodnosť a rozvod partnerov

Vyčerpaní z ustavičných otázok okolia, z neustáleho snaženia sa a kríz, ktoré zákonite prišli, sme došli do bodu, keď sme to vzdali...

Zo života

„Náš príbeh sa podobá mnohým párom. Vzali sme sa z lásky po troch rokoch chodenia. Moji i manželovi súrodenci mali deti, nikto s tým v našich rodinách problém nemal. Netušili sme, že my budeme prví. Čierne ovce. Dva roky sme sa snažili mať dieťa prirodzene. Nasledovali mnohé vyšetrenia. Problém bol na oboch stranách – mojej i Ivanovej. Riešili sme to. Vitamíny, hormonálna liečba, operácie. Prešlo päť rokov. Náš vzťah bol ako na hojdačke. Verili sme, že to dáme. Verila som, že mám po svojom boku toho najúžasnejšieho muža. No vyčerpaní z ustavičných otázok okolia, z neustáleho snaženia sa a kríz, ktoré zákonite prišli, sme došli do bodu, keď sme to vzdali,“ priznáva naša čitateľka Mirka.

„Keď nás sudca pri rozvode prehováral, že mnohé páry dieťa nemajú a nájdu si uplatnenie v živote spolu aj tak, vedela som, že nehovorí o nás. Dieťa nás malo spojiť. No to, že ho „nebolo“, nás navždy rozdelilo.“ Happyend sa nekonal. Dnes majú obaja nový život, Ivan s novou partnerkou „vyženil“ aj jej dve malé deti. 

Epidémia neplodnosti 

Neplodnosť je čoraz bežnejšia, najmä preto, že mnoho párov odkladá narodenie dieťaťa na neskôr. Z neplodnosti sa stáva epidémia a jej liečba je čoraz vyhľadávanejšia. Ročne sa záujem o asistovanú reprodukciu zvyšuje o cca  5 až 10 % ročne.  Podľa OSN bolo v roku 1950 na jednu ženu na celom svete v priemere päť detí. V roku 2020 už pripadajú na jednu ženu iba dve deti.

Neplodnosť však nie je len fyzickým problémom. Zasahuje do mnohých oblastí života jednotlivca i páru. Jej dosah vidno na emóciách, sebadôvere. Odráža sa na zdraví mužov a žien túžiacich po bábätku, ovplyvňuje – a to zásadne – ich sexuálny život. Hoci by ste to možno nepovedali, má vplyv aj na kariéru, pracovné zaradenie a v neposlednom rade aj na financie, pretože umelé oplodnenie stojí nemalé peniaze. Sterilita je skúškou vzťahu. Či vydrží, či obstojí. Či sa dodrží to známe: v zdraví i v chorobe, v šťastí i v nešťastí...

Tlak na počatie, strata súkromia a samotná liečba môžu negatívne ovplyvniť spolužitie a sexuálne prežívanie párov.

Ustojíme to alebo nie...?

Napriek opakovaným tvrdeniam, že sklamania z neplodnosti a stres z liečby môžu neúnosne namáhať vzťahy, rozsiahla štúdia Európskej spoločnosti pre ľudskú reprodukciu a embryológiu zahŕňajúca viac ako 40 000 žien zistila, že liečba neplodnosti nezvyšuje riziko rozvodu. 

„Naše výsledky budú upokojujúce pre páry, ktoré absolvovali alebo uvažujú o IVF,“ hovorí Mariana Martinsová z Psychologickej fakulty Univerzity v Porte v Portugalsku. Počas 16 rokov sledovania mala väčšina párov deti so svojimi pôvodnými partnermi a asi iba jedna pätina skončila oddelene alebo rozvedená. 

Doktor Martinsová dodala, že väčšina párov zažíva počas liečby neplodnosti určitý stupeň stresu, dokonca neistota výsledkov navodzuje stavy podobné iným chronickým ochoreniam. Pri liečbe neplodnosti sú však, na rozdiel od iných diagnóz, vždy dvaja pacienti. Hoci, keď je problém na strane ženy, partner často preberá úlohu podpornej opatrovateľky.

neplodnosť a rozvod partnerov

Nestačí liečiť iba telo

Až 60 % neplodných mužov a žien uvádza pri liečbe neplodnosti výrazne vyššiu mieru úzkosti a depresie. Odborníci preto odporúčajú nesústrediť sa pri asistovanej reprodukcii iba na fyzickú stránku, ale aj na psychické prežívanie. Pár by sa nemal báť v prípade potreby vyhľadať poradenstvo, snažiť sa zlepšiť svoje komunikačné a zvládacie stratégie. Je pravdou, že dieťa je pre mnohé páry naplnením ich vzťahu, nemalo by však vzťah zachraňovať. Bolesť z nenaplneného sna po rodičovstve je hlboká a je pravdou, že páry s deťmi ju nedokážu úplne pochopiť. 

Napriek tomu – aj život bez detí môže byť krásny a naplnený. Muž a žena by však mali v prvom rade nájsť sami seba, aby si na náročnej ceste za bábätkom boli navzájom oporou a aby nezabudli, že na úplnom začiatku boli iba oni dvaja. A keď „sa dieťa podarí“, raz začne žiť svoj život, a na konci opäť ostanú iba oni dvaja. 

Viete, že...?

  • Odhaduje sa, že celosvetovo trápi neplodnosť až takmer 50 miliónov párov.
  • Takmer 2 % detí v USA prišlo na svet vďaka asistovanej reprodukcii.
  • Ženy vo veku 30 až 33 rokov majú počas prvého cyklu IVF najväčšiu šancu na úspech v porovnaní so ženami iných vekových skupín.
  • Asi 25 % párov nepozná príčinu svojich problémov s plodnosťou.
  • Iba cca 10 % z celkového počtu prípadov neplodnosti je neliečiteľných.
  • Asi 85 % párov počne dieťa v prvom roku snaženia.
  • U žien, ktoré otehotnejú prostredníctvom IVF, je vyššia pravdepodobnosť predčasného pôrodu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: