Mojžišovej metóda: Pomôže vám otehotnieť?

Mgr. Michaela Hudák, spracovala Kristína Majerová | 15. apríl 2021
Mojžišovej metóda a cvičenie

Ak už dlhšie túžite po bábätku a na tehotenskom teste nie a nie nájsť dve čiarky, je možné, že vám už napadajú rôzne scenáre. Nezúfajte, vaša túžba sa môže naplniť oveľa príjemnejšou cestou, než ste čakali.

Viac prezradí Mgr. Michaela Hudák, ženská a respiračná fyzioterapeutka z centra Feminatalplus.sk.

Ak ste sa popri podpore počatia rozhodli zamerať aj na rozvoj  svojej osobnosti, psychiky a zdravia pohybového aparátu, máme pre vás dobrú správu. Uznávaná i medzi odbornou verejnosťou a odporúčaná gynekológmi  – Metóda  Ľudmily Mojžišovej. V čom spočíva?

Kto bola Ľudmila Mojžišová a v čom spočíva jej metóda?

Zdravotná sestra, rehabilitačná asistentka a fyzioterapeutka Ľudmila Mojžišová (ext. zdroj Mojžišová)sa narodila v roku 1932 a celý svoj život zasvätila práci v oblasti liečby a prevencie porúch pohybového ústrojenstva. V roku 1985 zverejnila zostavu cvikov pre uvoľnenie a posilnenie svalov, ktorú pôvodne vyvinula pre športovcov, no postupne prišla na to, že pomáhajú aj pri problémoch s otehotnením.

Náhodne sa ukázalo, že ženy, ktoré liečila pre ťažkosti s chrbticou a snažili sa otehotnieť, otehotneli, hoci klasická liečba sterility u nich nezaberala. Zrodila sa nová liečebná metóda, ktorá sa začala vyučovať po celom svete a dnes sa už bežne používa pri odstraňovaní celého radu problémov.

Vyšetrenie a diagnostika  

Pri úvodnom stretnutí je dôležité vyšetrenie pacientky a diagnostika. Žena sa nemusí obávať, nejde o žiadne bolestivé ani invazívne úkony. Pod vstupným vyšetrením si predstavte anamnézu či skôr citlivo vedený rozhovor, kde sa terapeutka snaží pochopiť súvislosti v rámci pohybového aparátu. Veľký vplyv má osobnosť a psyché ženy.

V  mojej praxi sa utvrdzujem v tom, že mnohokrát je dôležitejšie zachytiť jemné odtienky osobnosti ženy a  „načítať“ doterajší životný príbeh, než odobrať podrobnú medicínska anamnézu. V telesnej rovine počas vyšetrenia palpujem svalový tonus (teda napätie svalov), hľadám buď neprimerane vysoké napätie, ktoré často žene spôsobuje bolesti, alebo ich zvýšenú elastickosť, keď nekladú žiaden odpor a sú až handrovité, slabo stabilizujú. V oboch prípadoch treba hľadať príčinu zmeny tohto napätia od normálu.

Takisto sledujem pohyb rebier pri dýchaní, tzv. stereotyp dýchania, hľadám, kde je dych obmedzený. Zaoberám sa tiež chôdzou, ako žena nesie svoje telo, ako nesie „záťaž“. Sledujem ju v stoji, sede a ľahu. Zaujímam sa o jej spánková polohu. Pre komplexnejší obraz sa pýtam aj na stravu, sociálne zázemie. Pri diagnostike uvítam aj partnera ženy, ktorý často obohatí anamnézu o svoj pohľad. Ak žena plánuje takéto vyšetrenie, ideálne obdobie na ošetrenie aj prevedenie cvikov je po menštruácii.  

Aký je princíp Mojžišovej metódy?

Mojžišova metóda spočíva v precíznom naučení a pravidelnom opakovaní 10 cvikov, ktoré na seba nadväzujú. Cviky sa učia v presnom poradí a ich výuka je rozdelená na viacero terapií. Ideálne je, ak cvičením sprevádza skúsený fyzioterapeut, ktorý absolvoval špecializovaný kurz. Pri terapiách sa žena naučí správnemu nastaveniu pri jednotlivých cvikoch, keďže v tejto metóde platí, že správne a dôsledné prevedenie je dôležitejšie než mnohonásobné opakovanie.

Dôležité je pravidelné, poctivé cvičenie, minimálne po dobu 4 až 6 mesiacov. Pozitívny prístup veľmi pomáha. Zostava sa dá obohatiť aj o cviky určené špeciálne pre mužov, s cieľom vylepšenia spermiogramu.

Skúsenosti potvrdzujú, že pri zapojení partnera sa žena necíti na to sama. Taktiež v dvojici je ľahšie držať záväzok pred sebou samým a spoločne pracovať na budovaní vytrvalosti oboch partnerov, čo sa neskôr zíde aj pri výchove potomkov a prehĺbení vzťahu  oboch partnerov.

Ženám cvičením spevnie postava, najmä v oblasti gluteálnych (zadkových) svalov a zlepší sa postúra (napriamenie). Žena pôsobí sebavedomejšie. Celú zostavu môžu, samozrejme, cvičiť aj muži, ďalším benefitom pre budúcich oteckov pracujúcich v sedavom zamestnaní je ústup bolestí krížov.

Cviky Mojžišovej metódy nie sú namáhavé

Žena nepotrebuje žiadne špeciálne pomôcky. Dôležité však je vykonávať jednotlivé úkony presne v poradí a pravidelne. Cviky vykonávame pomaly, plynulým zapájaním jednotlivých svalov. Nesmie byť pri nich vyvolaná bolesť. Žiaduci je iba pocit ťahu a napnutie svalov. Len tak môže dôjsť k uvoľneniu, pretiahnutiu a posilneniu svalových skupín.

Dostatočne silné svaly panvového dna sú základom pre donosenie plodu, taktiež napomáhajú nidácii vajíčka oplodneného spermiou. Ďalším bonusom je, že žena s posilneným panvovým dnom sa cíti lepšie dlhodobo, nielen počas tehotenstva, či tesne po pôrode. Cvičením tiež dochádza k napraveniu nesprávneho držania tela, žena kráča ladnejšie a ľahšie. Práve nesprávne držanie tela môže byť jednou z príčin neplodnosti.

Navyše, Mojžišova metóda je nápomocná nielen pri neplodnosti, ale i pri odstránení bolestí pri menštruácii alebo pohlavnom styku, tzv. vaginizme. Napomáha  upraviť pravidelnosť cyklu a je účinná aj pri včasných samovoľných potratoch, inkontinencii, bolestiach v krížoch a podbrušku.  

Mojžišovej metóda a cvičenie

Úspešnosť Mojžišovej metódy a psychologické aspekty

Podľa štatistík je úspešnosť tejto metódy pomerne vysoká, asi 30 – 50 %. Významným benefitom je aj zlepšenie psychickej kondície ženy. Okrem zlepšenia zdravotného stavu a vyplavenia endorfínov sa v pozícii terapeuta snažím prijať emócie pacientiek a pomôcť im prelomiť ich dlhodobé nastavenie,  niekedy až beznádej v očakávaní príchodu ich potomka.

Sú ženy, ktoré si z rôznych dôvodov zvolia individuálne lekcie. Niekedy je to aj nevyhnutné, ak majú špecifický zdravotný stav. Z psychologického aspektu sú oveľa prínosnejšie lekcie v malej skupinke, kde si ženy poskytnú podporu medzi sebou. Po prvých lekciách sa medzi nimi tvoria priateľstvá a rastie dôvera, vedia si pozdieľať skúsenosti z predchádzajúcich  neúspešných IVF pokusov, či sa podporiť a povzbudiť. V tej chvíli nie je dôležité forsírovanie k cvikom. Ide o vzácne chvíle, ktoré liečia a často prichádza k uzdraveniu zvnútra.

A keďže ide o opakujúce sa cviky, časom sa úloha terapeuta mení a cvičenie poskytuje priestor na rozhovory, „liečenie vnútra“. Prax ukazuje, že pri Mojžišovej metóde ide ruka v ruke uzdravenie tela a duše.

Komplexnosť Mojžišovej metódy

Metóda je nesporne originálnym prístupom v liečbe ženskej funkčnej sterility a predstavuje ucelený systém. Je najfyziologickejším spôsobom liečby neplodných žien založenom na reflexnom ovplyvnení nervovosvalového aparátu panvového dna.

Liečebný prostriedok predstavuje pohybové ovplyvnenie driekovej chrbtice, krížovej kosti, kostrče, panvy a svalov ich vzájomnej polohy. Týmto spôsobom sa prostredníctvom vegetatívneho nervového systému pôsobí na ženské pohlavné orgány a to cestou zlepšenia ich krvného zásobenia, pôsobí sa tiež na skvalitnenie svalového a spojivového tkaniva.

Pozitívny efekt je badateľný nielen na pohybový systém, ale aj funkciu vnútorných orgánov. Metóda Ľ.  Mojžišovej by preto mala byť v liečbe ženskej a mužskej sterility metódou prvej voľby, či už ide o funkčnú sterilitu alebo ako prípravu na asistovanú reprodukciu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: