Zo života: Môj muž chce podstúpiť vazektómiu

Z vašich listov, Bea | 29. júl 2021
Vazektómia

Jeho rozhodnutie ma prekvapilo.

Mám dve deti a viac ich neplánujem. Rok som užívala HAK a aj keď som vystriedala dva druhy, spôsobila mi taký bordel nielen v tele, ale aj na psychike, že toto už nie je cesta pre nás. Nielenže som trpela výtokmi počas celého cyklu a bolo to veľmi obmedzujúce, na bežnej preventívke u všeobecného mi zistili problémy so zrážanlivosťou krvi. Na odporúčanie lekárky som HAK vysadila a zmenila gynekológa. 

Telo sa z pôrodov spamätávalo dlho, ja som mu nepomohla

Už som po pôrodoch, mala som dve deti hneď s ročným rozdielom a telo akoby sa nespamätalo. Po druhom pôrode mi zostala aj pomerne veľká nadváha, pridal sa vysoký tlak, keďže som trpela gestózou a celkovo som sa vo svojom tele dobre necítila. Keďže boli aj problémy s nepravidelným cyklom cca rok a pol od pôrodu mi moja gynekologička navrhla HAK.

Trochu zbrklo som kývla, lebo niektorým ženám sa cyklus upravil a viac detí sme nechceli. Vôbec sa nič nezlepšilo, skôr naopak. A keď sa nedarí, tak sa nedarí – vyšli mi aj zlé výsledky štítnej žľazy a do toho som začala brať aj hormóny. Môj muž ten boj sledoval a prežíval ho so mnou.

Pôjdem na vazektómiu

Jedného večera prišiel s myšlienkou vazektómie, že jeho známy ju podstúpil a je spokojný. Mňa to celom zarazilo, lebo nie sme najstarší  a asi budem vyzerať hlúpo, ale ktovie, čo nám život prinesie a on sa takto chce „odstrihnúť“. Na to, že už nám deti stačia sme sa zhodli obaja, mať dvoch loptošov s malým vekovým rozdielom dalo zabrať, preto som išla aj do HAK. Na kondómy má môj muž asi alergiu a vyslovene mu prekážajú – nebudem klamať, mne tiež. A už veľa možností nie je. Z prerušovaného sexu a plodných/neplodných dní máme druhého syna :) 

Keď s tým vyrukoval, zostala som ako obarená. Toto je pre mňa novinka a on bol úplne presvedčený, budúci týždeň má konzultácie na urológii. Kamarát ho odhovára, taký mačovský typ, nič iné som od neho ani nečakala. Študovali sme spolu informácie, aký to bude mať vplyv na jeho „mužnosť“ a podobne, urológ nám to hádam objasní viac.

vazektómia

Prečo sa o vazektómii tak málo hovori?

Vazektómia (ext. zdroj vazektómia) je bezpečnejšia ako sterilizácia u ženy (nehovoriac o mojich hormonálnych búrkach už bez nej) a bez komplikácii. To, že s tým prišiel sám ma prekvapilo, je pomerne uzavretý typ a skôr ma drží za ruku, ako hľadá riešenie, ale toto bolo od neho obrovské prekvapivé gesto.

Neviem prečo je to tak, že väčšinou je na žene antikoncepcia - už mladé baby nasadia HAK a muži si len spokojne užívajú všetky radosti. Tiež som vo svojej hlave riešila skôr ako to vyriešim ja a nie môj muž. Som zvedavá, ako to dopadne ale verím, že dobre.

Som hrdá na muža, že niečo také je ochotný podstúpiť aj keď ženy, ktoré som mnou ležali v pôrodnici si po druhom, treťom cisárskom dávali podviazať vaječníky. Pritom je tam viac komplikácii. 

Asi by sme mali začať aj my ženy rozmýšľať inak a do viac "zatiahnuť" mužov do riešenia tejto otázky, ktorá, pokiaľ viem trápi mnohé páry. Držte nám palce. 

-bea-

Máte aj vy svoj príbeh? Napíšte nám na: koscelnikova@orbisin.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: