Po dvoch deťoch som sa dala sterilizovať

- nz - | 3. september 2020
Sterilizácia žien

Niekedy mám pocit, že ak sa žena rozhodne neplodiť, zletia sa nad ňou supy a spochybňujú ju, akoby bola nesvojprávna.

Chápem, že pre mnohé ženy, ktoré márne túžia po bábätku je ťažké pochopiť, prečo si iné ženy takúto možnosť dajú vziať, ale máme na to právo. Asi dva roky od narodenia druhého syna som sa nechala sterilizovať

Dala som sa sterilizovať

Moja sestra ma za tento krok odsudzuje, nepriamo mi dáva najavo, že svoje rozhodnutie môžem oľutovať a že sa degradujem ako žena.  Rodičom som túto záležitosť ani radšej nevešala na nos, ich názor by bol podobný. 

Mám 38 rokov a viac detí mať neplánujem. Už tieto dve tehotenstvá mi dali zabrať, mám problémy so štítnou žľazou a s hormonálnou antikoncepciu veľmi zlé skúsenosti. Už som sa napočúvala, že čo ak budem ešte deti chcieť, že som ešte mladá, ale toto je pre mňa uzavretá téma. Manžel súhlasil, len sa ma povypytoval, čo sa zmení u mňa a či je to definitívne a bolo to. 

Cítim sa byť rovnako ženou aj po sterilizácii 

Poviem pravdu, sestrička u nás na ambulancii ma odrádzala od sterilizácie, že môžem mať psychické problémy, silné krvácanie a podobne. Viem, že mi chcela možno pomôcť, je to veľmi milá pani, ale neprišlo mi to profesionálne. Niekedy mám pocit, že ak sa žena rozhodne neplodiť, zletia sa nad ňou supy a spochybňujú ju, akoby bola nesvojprávna.

Moja dobrá známa je po štyridsiatke a nemá deti. Nemá ani partnera, nie je chorá, ale s krátkodobou známosťou sa na dieťa necíti.  Neustále je konfrontovaná s poľutovaním (myslia si, že nemôže mať), alebo odsúdením, že je sebecká.  

Mám pol roka po zákroku a cítim sa dobre. Žiadne vážne zmeny nenastali, posunul sa mi cyklus akurát. Som vysporiadaná so svojou ženskosťou a aj keď moje ezo kamošky spochybňujú, že či naozaj, to len ja musím predsa vedieť, či áno, alebo nie :)

Necítim sa byť menej ženou, ako kedysi. Som mamou dvoch synov a rozhodla som sa viac detí nemať. Ženou zostávam aj naďalej.    

Máte aj vy svoj príbeh, názor, postreh k témam, ktorými žijete? Napíšte nám ho: koscelnikova@orbisin.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: