Zopár faktov o sexe

Mgr. Marika Koscelníková | 1. august 2017

Sexuálne správanie sa ľudí je obľúbenou témou rôznych prieskumov. Ich výsledky občas spoločnosť zarážajú, inokedy frustrujú.

Sexuálna výchova detí? Smelo do toho!

Nie každý totiž zapadne do takzvanej priemernej vzorky, ktorá odpovedá na klasické otázky: Kedy po prvý krát? Koľko partnerov? Ako často a podobne.

Sexuálny život je často na pretrase aj vo verejných diskusiách. Politických, či spoločenských. Len nedávno sa časť spoločnosti pohoršovala nad sexuálnou výchovou na školách. Už dávno táto intímna súčasť života nie je tabuizovaná.

Aj keď by sme mohli polemizovať o tom, či je alebo nie je miera osobnej intimity prekročená. Sex predáva, šokuje, komplikuje a uspokojuje. Povedané slovami Woodyho Allena: „Sex je  najväčšia sranda bez smiechu.“

Sexuálna výchova detí alebo ako vysvetliť otázky o príchode detí na svet?

Na sexuálny život by dieťa mali pripraviť rodičia

Žijeme v dobe, pre ktorú nie je intimita tabu. Dospievajúce deti majú viac ako dostatok informácii. Najviac informácii o sexe čerpajú z internetu. Otázkou je, do akej miery sú údaje ktoré prijímajú, vhodné a pravdivé.

Šteklivé obrázky a chodbové reči spolužiakov v škole môžu byť zavádzajúce, fakty a reálny obraz intímneho života -  to by sme mali svojim deťom sprostredkovať my rodičia.

V prípade, že sa vám s vlastným dieťaťom o intímnych veciach komunikuje ťažko, pomôcť môžu rôzne odborné publikácie či dokumenty.

Viac ako štvrtina dievčat má podľa prieskumov prvú sexuálnu skúsenosť za sebou už v 15-tich. Koľko z nich je poučených o rizikách? Pre koľko z tých dievčat to bol traumatizujúci zážitok, lebo ich očakávania sa nezhodovoli s realitou?

Navštíviť gynekologickú ambulanciu je ďalším krokom, nad ktorým by mali matky dospievajúcich dcér premýšľať včas. Nájsť dobrého lekára, ktorý bude rešpektovať obavy a zvolí vhodný prístup.

Od pätnástich rokov vyšetruje dievča už klasický gynekológ. Na prvú návštevu gynekologickej ambulancie by ste mali dcéru pripraviť.

Čo sa bude diať, aké požiadavky môže mať na ňu lekár, ako približne prebieha vyšetrenie. Nie je výnimkou, že prvý krát je pri vyšetrení dcéry prítomná aj matka. Rešpektujte jej rozhodnutie, či chce aby ste boli v ambulancii, alebo nie.

 

Sexuálny život v číslach

Prieskumy ukazujú, že priemerný vek prvého pohlavného styku u nás je 16 až 18 rokov. Väčšina žien má viac ako jedného sexuálneho partnera za celý svoj život, v priemere päť sexuálnych partnerov.

(Ženy častejšie striedajú partnerov v Rakúsku a vo Veľkej Británii, kde bol priemerný počet partnerov okolo deväť, zatiaľ čo vo Vietname sa tamojšie ženy uspokojili s jedným sexuálnym vzťahom)

  • Sexuálny styk praktizujeme približne dvakrát týždenne.
  • 56 percent žien verí na monogamný vzťah. Monogamný vzťah s občasnými úletmi preferuje 40 percent mužov.
  • Neveru priznalo 45 percent mužov a 38 percent žien. 
  • Najobľúbenejšou polohou je klasická, kedy je žena hore. Preferuje ju 39 percent mužov a 33 percent žien.
  • Približne 35 percent žien má sex s partnerom s kondómom a 15 percent sa nechráni nijako.

(Ukázali to výsledky medzinárodného prieskumu v 15 krajinách sveta, na ktorom sa zúčastnilo 7000 žien vo veku 15 až 49 rokov, a to vrátane Sloveniek. Zdroj: TASR)

Nezapadáte so svojim sexuálnym životom do priemeru?

Nič sa nedeje. Intímna sféra má veľa rôznych podôb. Pokiaľ ste v partnerskom živote spokojní a nepociťujete nedostatok ani v sexuálnej oblasti, je všetko v poriadku. Aj pohlavný život má svoje fázy. Vyvíja sa a mení, rovnako ako sexuálny apetít.

Ak máte pocit, že zažívate v tomto smere s partnerom stagnáciu, vymyslite spoločne spôsob, ako by ste svoj sexuálny život mohli ozvláštniť. Niekedy pomôže romantická večera s afrodiziakami na tanieri a čipkovaná bielizeň, inokedy je záchranou pohlavného života partnerov návšteva odborníka.   

Manželstvo po rokoch – oživí ho sex?

Láska je najúčinnejšie afrodiziakum

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: