TIP pre vás: Tak trochu iná DOVOLENKA

Redakcia | 14. august 2017
dovolenka na lodi, more, loď, deti , relax

Máme pre vás super tipy, ako si ozvláštniť prázdniny a ukážeme vám spôsoby, ako zažijete niečo úplne nové, netradičné a z dovolenky si spolu s deťmi odnesiete nevšedné zážitky.

Plavba loďou

Verte či nie, v súčasnej dobe je to jeden z najstúpajúcejších dovolenkových trendov, v ktorom sa spája pobyt pri mori, relax na lodi s plnou penziou, každý deň sa môžete zobudiť v inom prístave a vydať sa za spoznávaním nových miest a kultúr.

Neprehliadnite: Ako si vychutnať letnú dovolenku aj s celkom malými deťmi

A čo tí najmenší? Na lodiach sú bezplatné detské kluby podľa veku (3 až 6 rokov, 7 až 11, 12 až 14 a 15 až 17), ktoré ponúkajú každý deň 14 hodín primeraných aktivít. Takže, zatiaľ čo vy si doprajete relax vo wellnesse, zábava vašich ratolestí je zaručená.  Množstvo detských herní rozdelených podľa veku, ale aj žánrového zamerania sa postarajú o usmiate tváričky. Niektoré lode ponúkajú službu babysittingu aj pre najmenšie deti do troch rokov, alebo počas dní na mori existuje bezplatne poskytovaná služba BabyCare, kde vám počas obeda od 13. do 14. hodiny a večere  od 18. do 19. hodiny postrážia deti aj od 1 do 3 rokov. 

Na plavbu sa môžete vydať, ak vaše dieťatko dovŕši minimálne šesť mesiacov. Čo sa týka bezpečnosti, plavba loďou patrí momentálne k tým najbezpečnejším. Ešte pred nalodením prejdú všetky batožiny podobnou kontrolou ako na letisku a kontrola všetkých osôb pri opúšťaní a následnom nalodení na loď je podrobne manažovaná.

dovolenka, dovolenka na lodi, deti, relax

Čo musíte vedieť predtým, než sa vydáte na plavbu loďou:

  •      Ak idete na loď  s deťmi po prvýkrát, voľte radšej kratšie trasy, maximálne týždňové, na ktorých sa uistíte, či je takýto typ dovolenky pre vás ten správny.
  •      Na všetky plavby budete potrebovať cestovný pas, ktorý musí byť platný minimálne šesť mesiacov od plavby.
  •      Myslite na to, že miestnosti sú klimatizované, na čo môžu byť hlavne menšie deti citlivé. Taktiež by vám nemali chýbať bežné lieky proti nevoľnosti, ak ňou vy alebo vaše deti trpíte.
    Každá loď však má aj svojho lekára, takže naozaj nemusíte mať obavy. 
  •      Ešte než vyplávate, vysvetlite deťom, že na lodi sú pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať a prejdite si spolu všetky verejné priestory.
  •      Aby sa všetkým účastníkom plavby dobre plavilo, deti by nemali voľne behať po lodi, na to majú určený miniklub. Taktiež dbajte na to, aby vedeli, že ak vás nebudú môcť nájsť, môžu osloviť ktoréhokoľvek zamestnanca z paluby, ktorý im pomôže a v bezpečí ich dopraví až k vám.
  •      Ak cestujete s maličkými deťmi, už pri rezervácii nahláste, že budete potrebovať aj detskú postieľku. Zvyčajne býva úplne grátis a nájdete ju pripravenú vo vašej kajute.
  •    Okrem plaviek a letnej výbavy si zabaľte aj zopár elegantnejších šiat na večer. Aj vďaka nim bude mať takáto dovolenka úplne inú príchuť.

Ako si rezervovať plavbu a koľko stojí?

Na Slovensku plavby loďou zabezpečuje cestovná kancelária luxusneplavby.sk, ktorá má v ponuke najviac lodných spoločností a destinácie po celom svete. Pre deti s rodinami odporúčajú plavby talianskou spoločnosťou MSC alebo Costa, ktoré sú pre rodiny s deťmi najvýhodnejšie.

Napríklad deti do nezavŕšených 12 rokov v spoločnej kabíne s rodičmi cestujú zadarmo a deti do nezavŕšených 18 rokov za výrazne znížený príplatok. Tie najlepšie plavby a najkrajšie kajuty je dobré rezervovať vopred a vedzte, že najviac vyťažené obdobie sú letné mesiace júl a august a tiež medzinárodné štátne sviatky. V tomto období sú aj ceny najvyššie, ale ak si vyberiete obdobie mimo hlavnej sezóny, tak sa ceny môžu pohybovať už od 500 eur na osobu. 

dovolenka, dovolenka na lodi, deti, relax

Skúsenosť našej čitateľky

Svoju osobnú skúsenosť nám špeciálne pre vás rozpovedala Marika, ktorá sa s manželom a päťročnou dcérou vydala na týždňovú plavbu po Stredomorí. „Mojím snom bola odnepamäti plavba loďou, aj keď priznávam, pri nalodení som miestami myslela aj na Titanic. Áno, tušíte správne, keďže na Slovensku more nemáme, museli sme sa ešte pred samotnou plavbou dopraviť do prístavu. Do Janova.

Takže naša cesta sa začala už deň predtým. Keďže priame lety sme zo Slovenska nenašli, kúpili sme si naozaj výhodné letenky z Bratislavy do Milána nízkonákladovou spoločnosťou a odtiaľ sme sa dvojhodinovou cestou vlakom dostali priamo do centra Janova. Celá naša cesta bola prakticky bez auta, bez hľadania parkovísk či benzínok a hlavne pre môjho muža to bol relax bez starostí. A pre Janku bolo aj to samotné cestovanie rôznymi dopravnými prostriedkami veľké dobrodružstvo. Lietadlo, taliansky vlak a potom očakávaná loď. 

Neprehliadnite: Dovolenka s tínedžerom: fikcia alebo bežná prax?

Už vopred sme sa rozhodli, že prídeme o deň skôr, pretože sme si chceli pozrieť Janov a, hlavne, Janke sme sľúbili, že pôjdeme do najväčšieho európskeho akvária, ktoré je priamo v prístave. Ubytovali sme sa v príjemnom hoteli v centre, ktorý sme našli cez booking a aj s raňajkami nás to pre troch stálo 120 eur. Hneď po raňajkách sme si v rýchlosti prezreli akvárium a o 15-tej sme už boli aj s kuframi na mieste činu.

Pred nami stála obrovská loď Orchestra. Už len pri samotnom pohľade na ňu sa mi zatajoval dych. Aj Janka s úžasom hľadela a nevedela sa dočkať, kedy sa bude môcť rozbehnúť hľadať našu kajutu. Keďže to bola naša prvá dovolenka, odkedy je Janka na svete, rozhodli sme sa priplatiť si a zvolili sme si kajutu s balkónom. Ten mal hlavne pre nás, dospelých, neopísateľné čaro. Inak ale toho priestoru príliš nebolo, našťastie, mali sme len jeden veľký a jeden príručný kufor, ktoré sme vybalili do skríň a skryli ich pod posteľou.  Čo sa hygieny týka, našu kajutu udržiavali vždy v čistote a poriadku.

Raňajky aj obedy sa podávali formou bufetu, takže aj deti si vždy prišli na svoje. Trojchodová večera sa podávala v reštaurácii, a našli sme tam aj detské menu, ktoré sa však takmer vôbec nemenilo a tak sme Janke objednávali „dospelácke“ jedlo v menších porciách. Čo sa týka stravy, mali sme zaplatenú plnú penziu, ktorá je na plavbe takým normálnym štandardom a je zahrnutá v  celkovej cene. Hlavne zo začiatku som Janku strážila ako oko v hlave, pretože som mala veľké obavy, aby sa na tak obrovskej lodi niekde nestratila. Ibaže aj na to je personál pripravený a deťom automaticky dávajú náramok s čipom, vďaka ktorému ich ľahko nájdete. Moje hysterické predstavy o tom, ako malá spadne do mora pri vykláňaní sa zo zábradlia vyprchali tak rýchlo, ako prvý západ Slnka na šírom mori.

dovolenka, dovolenka na lodi, glamping, deti, relax

Hneď prvé ráno sme sa vylodili vo francúzskom Cannes, ktoré sme sa vybrali prebádať na vlastnú päsť. Všetky lodné spoločnosti ponúkajú v každom prístave fakultatívne výlety, no my sme sa chceli riadiť svojím a dcérkiným tempom. Aj cenovo sa nám niektoré výlety zdali privysoké. V Cannes sme strávili celé dopoludnie, ale cítili sme sa trochu stratení bez francúzštiny, tak sme si dali obed na lodi, Janka si potom zdriemla a my sme len tak sedeli na balkóne a dýchali atmosféru. Celé popoludnie sme potom strávili striedavo v bazéne a na detskom ihrisku, potom sme sa vyfintili navečeru a šli sa najesť. Žiadne varenie, umývanie riadov, len pekné šaty, úsmev na perách a jediné, čo ma tak trochu trápilo, bolo, či Janka vydrží celú večeru bez mrmlania.

Mohlo by vás zaujímať: Na dovolenku bez menštruácie: ako na to?

Na druhý deň sme strávili popoludnie pri mori na Malorke, ďalší deň sme preskúmali Sagradu Familiu v Barcelone, užili si more na Korzike a v predposledný deň sme zakotvili v meste Civittavecchia, vzdialenej len asi hodinu od Ríma. Toto bol jediný výlet, ktorý sme absolvovali s ostatnými, a priznávam, nevedela som sa dočkať, kedy sa z rozpáleného mesta vrátime späť na loď.

Čakal nás ešte jeden dlhý deň v talianskej La Spezii, odkiaľ je to len na skok do famóznej Cinque Terre, ale už sme sa na žiadny výlet necítili a tak sme si ešte dosýta vychutnali komfort našej lode. Bola takmer prázdna, keďže všetci šli výletovať a tak sme ju mali skoro celú pre seba. Posledný večer sme si užili večeru pri piane, Janka ostala večerať v miniclube s ostatnými deťmi  a animátormi a všetci sme boli maximálne spokojní.

Ešte prv, než sme došli domov, začali sme plánovať ďalšiu dovolenku na mori. Tentokrát však smerom na grécke ostrovy a Chorvátsko.“

Prečítajte si: Dovolenka ako v bavlnke: Ako veľa zažiť a v zdraví prežiť?

Kempovanie s piatimi hviezdičkami?

Zdá sa vám kempovanie v prírode nepohodlné alebo nevhodné ako plnohodnotná dovolenka s malými deťmi? Glamping je nový druh kempovania, pri ktorom si budete môcť užiť pobyt na čerstvom vzduchu aj všetko, čo sa spája s dobrodružným pobytom v kempe – avšak v luxusne zariadených mobilných bungalovoch, či dokonca v domčekoch na strome.
Slovíčko glamping pozostáva z anglických slov „glamorous“ a „camping“, čo v preklade vlastne znamená dovolenka v kempe, avšak s nádychom elegancie. Jedná sa vlastne o kempovanie s piatimi hviezdičkami.

Glamping sa zrodil v Amerike, ale dnes už nájdete luxusné kempy aj kdekoľvek v Európe. Čo sa cien týka, zvyčajne stoja toľko, koľko by ste bežne minuli za normálny hotel. Ak však zvolíte glamping, zvolíte si pobyt v lone nerušenej krásnej prírody, v ubytovaní, ktoré nadchne všetkých malých dobrodruhov.

A kde takéto niečo môžete nájsť?

Napríklad v blízkosti slovinského jazera Bled nájdete ekologické mestečko Glamping Bled, vybavené mobilnými drevenými domčekmi. Vo Francúzsku a v Taliansku je glampovanie tiež veľmi rozšírené a aj typy ubytovania sú naozaj pestré.

Chcete spať vo vlaku? Na strome? Pri jazere? Stan v štýle safari? Na stránke vacansoleil.it nájdete všetko, na čo si spomeniete.

A keby ste niečo podobné hľadali na Slovensku, neďaleko Dudiniec, v malebnej osade Plachtických lazov nájdete kemp Camping and Glamping Slovakia, kde vám dobrú noc budú dávať líšky a na svoje si prídu malí aj veľkí.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Aby sa dovolenka nestala nočnou morou

Pasívna vs. aktívna dovolenka

Je iný sex na dovolenke?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: