Na dovolenku bez menštruácie: ako na to?

MUDr. Peter Brenišin | 24. júl 2017
dovolenka bez menštruácie, posunutie menštruácie, more, kúpanie, antikoncepcia

O problematike odďaľovania menštruácie nám porozpráva gynekológ a pôrodník MUDr. Peter Brenišin. 

Mnohé to poznáte – dovolenka zaplatená cez „first“ alebo „last minute“. Pri pohľade do kalendára vám však zmizne úsmev, keď si predstavíte, že namiesto pľačkania sa vo vode budete posedávať pod slnečníkom s plážovou šatkou okolo bokov. O problematike odďaľovania menštruácie nám porozpráva gynekológ a pôrodník MUDr. Peter Brenišin.

Mohlo by vás zaujímať: Bolestivá menštruácia: prečo?

Pán doktor, mám problém...

Dovolenkové obdobie privádza každý rok do ordinácií gynekológov mnoho žien, ktoré chcú radu, ako posunúť menštruáciu tak, aby im neznepríjemňovala vysnívanú, často draho zaplatenú dovolenku.

Tip pre vás: Dovolenková lekárnička: čo v nej nesmie chýbať?

Niekto to považuje za banalitu, ale je pravda, že hlavne ženy, ktoré majú menštruačné krvácanie silnejšie a trvá viac dní, ho v súvislosti s dovolenkou vnímajú ako zlodeja pohody. A je jedno, či má menštruácia prísť počas cesty alebo pobytu pri mori. Ani obhliadku pamätihodností Ríma či pyramíd si správne nevychutnáte, ak si potrebujete každú chvíľu „odskočiť“, nehovoriac o skutočnosti, že často nie je jednoduché toalety nájsť.

Dá sa teda problém s menštruáciou počas dovolenky vyriešiť tak, aby namiesto neho nevznikol iný?

dovolenka bez menštruácie, oddialenie menštruácie, more

Antikoncepcia výhodou?

Ako ktorá. Vnútromaternicové teliesko v tomto prípade skutočne nepomôže, zato hormonálnu antikoncepciu (HAK) možno na oddialenie menštruácie úspešne využiť.

Najlepšie je, ak užívate HAK už dlhšie, čiže aspoň zopár mesiacov. Pravdepodobne ste si už na ňu za tú dobu zvykli a asi ju aj dobre znášate.

Kúpalisko vs. menštruácia?

Teraz sa môže HAK prejaviť ako dobrá kamarátka, ktorá posunie začiatok menštruácie jednoducho tým, že si neurobíte obvyklú každomesačnú prestávku (resp. vynecháte tabletky, ktoré sú určené na užívanie počas menštruácie), ale pokračujete v jej užívaní bez prerušenia až do návratu z dovolenky. Potom dokončíte načaté balenie a príde menštruácia. Ďalšie balenie začnete užívať obvyklým spôsobom. Podobne sa dá využiť aj HAK vo forme náplastí.

Samozrejme, tento návod je len všeobecný, pretože v súčasnosti je na trhu množstvo druhov HAK. V každom prípade je vhodné dať si poradiť od gynekológa, ako správne postupovať.

Ak sa HAK správne užíva, takéto predĺžené užívanie HAK nemá negatívny účinok na spoľahlivosť antikoncepcie pri ochrane pred neželaným počatím. Treba však počítať s tým, že krvácanie bude po dlhšej dobe intenzívnejšie.

Začať s HAK práve teraz?

Pokiaľ ste doteraz o užívaní HAK iba uvažovali, ale práve dovolenka vás „nakopla“ k tomu, že ju chcete začať užívať, platí „dvakrát meraj a raz rež“.

Mohlo by vás zaujímať: Leto a letné ochorenia

Je dôležité vybrať HAK čo najstarostlivejšie. K dispozícii je množstvo preparátov, pričom cena by pri ich výbere nemala byť smerodajná. Aj keď majú moderné hormonálne antikoncepčné prípravky veľmi nízke hladiny hormónov, ktoré sa navyše čím ďalej, tým viac približujú skutočným hormónom produkovaným ľudským organizmom, predsa len ženy môžu na jednotlivé typy reagovať rôzne.

Je to podobné ako s reakciou organizmu na tehotenstvo – jedna žena je na tom lepšie, druhá horšie.

Prečítajte si: TIP Tatry bez bariér: Poďte s deťmi do Tatier!

Väčšina užívateliek HAK ju znáša od začiatku veľmi dobre, no u niektorých sa môžu prejaviť bolesti hlavy, nepravidelné krvácanie medzi menštruáciami či iné.

Takže ak ste smoliarka, môže vám práve začatie užívania HAK dovolenku znepríjemniť.

Radšej s HAK počkajte a nechajte si predpísať od gynekológa lieky, ktoré sú určené práve na posunutie menštruácie.

more, leto, antikoncepcia, dovolenka bez menštruácie

Špeciálne tabletky

Na trhu liekov v SR je viacero preparátov, ktoré sa používajú na oddialenie menštruácie. Ide o prípravky obsahujúce hormóny, ktoré dokážu na určitý čas nastaviť ženský organizmus do „bezmenštruačného“ stavu. Tieto tabletky je treba začať užívať určitý čas (zvyčajne 3 dni) pred očakávaným začiatkom menštruácie.

Vo všeobecnosti sú dobre znášané a výborne plnia svoju úlohu, či už pri regulácii menštruačného cyklu (napr. u žien, ktorým sa „skracuje“ cyklus pod 28 dní), alebo pri posune termínu menštruácie.

„Poznám zaručený spôsob...“

Tak na to pozor! Vo všeobecnosti panuje názor, že nástup menštruácie možno oddialiť konzumáciou určitých (hlavne kyslých) jedál alebo nápojov, napr. čiernych ríbezlí, citrónov alebo dokonca pitím riedeného octu.

Táto povera vyplýva zo skutočnosti, že čierne ríbezle či citrón obsahujú veľa vitamínu C, ríbezle navyše aj rutín, čo zvyšuje pružnosť stien ciev a pomáha napr. znižovať praskanie cievok. Znamená to, že sa vám pri ich konzumácii ľahko neurobí modrina, hoci doteraz sa objavila aj pri ľahšom náraze, že sa môže obmedziť časté krvácanie z nosa, ale pomôcť môže aj pri krvácaní z ďasien.

Tieto prostriedky (ocot nie) pôsobia v uvedených prípadoch preventívne, ale menštruáciu neoddialia, nanajvýš posunú o deň-dva.

Pokiaľ vám bude známa tvrdiť, že u nej „to perfektne fungovalo“, ide skôr o náhodu.

Posun začiatku menštruácie môže byť zapríčinený skôr inými príčinami, ako je choroba či stres (aj ten cestovný).

Na druhej strane zvážte aj negatívne účinky takejto kyslej diéty, hlavne ak máte citlivejší žalúdok či sklon k zvýšenej tvorbe žalúdočných kyselín. Pokojne sa môže stať, že dovolenku preležíte s mokrým uterákom na čele a s fľaštičkou antacíd na nočnom stolíku.

more, leto, antikoncepcia, dovolenka bez menštruácie

Menštruácia strašiakom odmalička?

V súčasnosti sa posúva veková hranica, kedy sa objaví prvá menštruácia, stále nižšie. Pripisuje sa to bohatšej strave než napr. pred storočím a žiaľ, aj obsahu niektorých hormónov v mäse zvierat, ktoré konzumujeme.

Malé dievčatká vo veku okolo desať rokov sa často ťažko vyrovnávajú s týmto každomesačným „trápením“. Je však namieste hovoriť o trápení? Dôležitý je postoj matky a jej osobný príklad. Menštruácia by nemala byť žiadnym tabu. Mladá slečna by mala byť zavčasu poučená o zmenách, ktoré postupne nastanú v jej tele, aby nebola svojou prvou menštruáciou zaskočená.

Ak matka každý mesiac lamentuje, čo za trápenie ju postihlo, ťažko vybuduje u dcéry zdravý náhľad na menštruáciu. Naopak – pokiaľ sa matka správa normálne, dáva najavo, že menštruácia nie je pre ňu nič negatívne či mimoriadne, ale bežná súčasť života, ktorá ju – okrem malých výnimiek (plávanie) – nijako neobmedzuje.

Niekedy pomôže, ak dievčatku pokojne a s úsmevom vysvetlí, že menštruácia súvisí s  budúcou úlohou matky, pričom ženský organizmus sa musí aj takýmto spôsobom pripraviť na túto dôležitú úlohu s  predstihom.

Samozrejme, ak uvažujeme o dovolenke a o oddialení menštruácie u matky, u mladých dievčat takúto možnosť nepripúšťame. V pubertálnom období je ešte hormonálna hladina labilná a nie je vhodné do nej zasahovať – s výnimkou situácií, keď to vyžaduje zdravotný stav.

Iba 4-krát ročne?

Nech by mala žena akokoľvek vyrovnaný vzťah k svojmu každomesačnému krvácaniu, tu a tam to prekáža. Ak napr. žena vykonáva namáhavú, náročnú prácu, môže sa stať, že ju menštruácia do určitej miery obmedzuje. Nie je teda nič mimoriadne výnimočné, ak začne koketovať s myšlienkou – čo sa dá kvôli dovolenke, vyskúša aj kvôli práci.

Aj keď sa pred časom objavili v médiách články v duchu „menštruácia iba 4-krát ročne“ alebo „nedajte sa menštruáciou oberať o železo“, či „naše babičky toľko nemenštruovali“, nedá sa jednoznačne odporúčať až takéto obmedzovanie počtu menštruácií.

Zatiaľ nie je k dispozícii dostatočné množstvo kvalifikovaných štúdií, ktoré by preukázali, aký vplyv by malo z dlhodobého hľadiska také užívanie HAK, ktoré by žene umožnilo mať menštruáciu skutočne iba štyrikrát do roka.

Zaujme vás: Prvá spoločná dovolenka?

Pozitíva

Viem – možno si poviete, čo už môže muž vedieť o problémoch, ktoré menštruácia občas alebo aj často ženám prináša. No, čosi som si už na túto tému vo svojej ambulancii vypočul. Na druhej strane viem, že menštruácia v podstate znamená, že u ženy pracujú určité hormóny, ktoré jej dávajú krásu, silu a dokonca zdravie.

Mohlo by vás zaujímať: Dovolenka ako v bavlnke: Ako veľa zažiť a v zdraví prežiť?

Takže – kým mávate menštruáciu, máte aj tieto výhody:

  • Prechádzate pomerne dlhou životnou etapou, keď ste príťažlivá pre väčšinu mužov.
  • Pravdepodobne môžete mať dieťa (s pribúdajúcim vekom táto pravdepodobnosť klesá).
  • Váš krvný tlak sa udržiava v norme (po prechode začína krvný tlak u žien pozvoľna stúpať).
  • Máte nižšie riziko infarktu a cievnych ochorení (neplatí celkom u žien, ktoré fajčia, čiastočne sa môže táto výhoda stratiť pri užívaní HAK).
  • Rednutie kostí síce u žien začína v tretej dekáde života, ale po prechode je o čosi výraznejšie (závisí však aj od telesnej aktivity a zloženia konzumovanej stravy).

Navyše ešte „letný bonus“:

  • Máte vďačnú tému, ak sa potrebujete posťažovať kamarátke, a momentálne nemáte nič iné poruke.
  • Vďaka predmenštruačnému syndrómu môžete povedať partnerovi, čo vám slina prinesie na jazyk (nemali by ste, ale máte super ospravedlnenie).
  • Ak poviete partnerovi, že idete nakupovať ženské hygienické potreby, pravdepodobne sa vám nebude nanucovať ako sprievodca, takže vám nikto nebude počas nákupu otrávene klásť absolútne zbytočné otázky typu „A toto koľko stojí?“ a „Načo nám to bude?“
  • Veľmi ľahko zdôvodníte nadmerne veľkú batožinu pri ceste na dovolenku.

Prečítajte si tiež:

Je sex na dovolenke iný?

Benefity dovolenky

Slnko, teplo, tekutiny

Rovnako ľahko zdôvodníte hromadný nákup plážových šatiek, a to aj v prípade, že máte dovolenku starostlivo naplánovanú na obdobie medzi dvomi menštruáciami – veď „Čo ak...?“ ...(na tomto mieste doplňte, čo vám napadne)

 more, leto, antikoncepcia, dovolenka bez menštruácie

Verím, že bez ohľadu na menštruáciu si toto leto užívate čo najlepšie, aby ste sa po dovolenke vrátili do práce oddýchnuté, veselé a spokojné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: