Stať sa matkou je najdôležitejším aspektom života a identity ženy - prečo tento tlak?

MK | 10. január 2024
Stať sa matkou je najdôležitejším aspektom života a identity ženy -  prečo tento tlak?

Toľko konceptov sme sa v škole učili a s toľkými názormi či teóriami sme sa stretli, že ak by sme si ich pripúšťali, mali by sme v hlave poriadny bordel. Ibaže, ak sa tieto "múdrosti" týkajú nás ako žien, sme citlivejšie a zablikajú nám kontrolky sebakritiky a (možno) frustrácie.

Možno máte pocit, že sa o náročnosti materstva v ostatnom čase veľa hovorí a predsa - naše babky s tým až taký problém nemali. Lenže naše babky nemali problém s mnohými vecami, ktoré sú dnes na alebo za hranicou tolerancie  a osobnej slobody, takže "mučiteľské" časy máme hádam za sebou. 

Už vieme, že nemusíme prežiť svoj život ako obeť a znášať "ženský údel". Vieme to, však? 

Čo "tlačí" súčasnú mamu najviac?

Je tu pár konceptov, ktoré sme si viac-menej osvojili v spoločnosti v súvislosti s matkami.

  • Esencializácia: Tento koncept znamená, že stať sa matkou je najdôležitejším aspektom života a identity ženy. Ak to tak necíti a neprežíva, niečo sa asi pokazilo? Hodnotu ženy neurčuje to, či je alebo nie je matkou. Ak už matkou je, má aj iné dimenzie a odtiene, ktoré sú dôležité nielen pre ňu samu, ale aj pre jej okolie.  
  • Individualizácia: Práca materstva je zodpovednosťou jedinej osoby – matky. Dobre vieme, ako otcovstvo obohatí muža po všetkých stránkach. Dovoľme mu to, dovoľme mu byť skvelým otcom, nech spozná, ako hrejú rúčky dieťaťa na krku a objatie pred spaním. Nie, nie je to LEN na nás. Sme dôležité, ale dvaja sú viac ako jeden.   
  • Naturalizácia: Tento koncept predpokladá, že materstvo je pre ženy prirodzené – mali by inštinktívne „vedieť“, ako na to. Toto je veľký omyl, s ktorým prichádzajú aj mnohé alternatívne smery a nedovoľujú ženám vzdelávať sa v tejto oblasti - či už čo sa týka tehotenstva, pôrodu, dojčenia, výchovy... Dnešné matky nežijú vo veľkých komunitách, kde mohli pochytiť od starších matiek všetko, čo potrebujú vedieť. Počúvať svoj inštinkt je v poriadku, ale je rovnako v poriadku vedieť o možnostiach, rizikách, príležitostiach a omyloch.    
  • Odbornosť a zintenzívnenie materstva: Tieto koncepty sa odvolávajú na ideológiu „intenzívneho materstva“, a  naznačujú, že matky by sa pri rozhodovaní a spotrebiteľských praktikách mali spoliehať na odborníkov. To najlepšie pre dieťa! Produkty, ktoré prešli všetkými testami kvality, eko bio eko raw, prísne sledovanie režimu, plný program 24/7...? Nemusíš, mama. Ak ti to vyhovuje, skús, ale naozaj nemusíš. 
  • Biologizácia: Teória, že rodička je „skutočnou“ a najlepšou matkou. Vieme, že to tak (vždy) nie je. Vieme, že aj matka, ktorej deti sa narodili v srdci a nie v tele, je úžasným sprievodcom životom pre dieťa, o ktoré sa stará. 

Položila si si niekedy otázku: Prečo je materstvo také ťažké?

„Prečo sa trápim? Myslela som si, že mi to príde prirodzené!"

Myslíš si, že „dobrá matka“ by sa mala svojim deťom venovať naplno a byť im k dispozícii 24 hodín denne, 7 dní v týždni? Nemaj predstavy, netlač si do hlavy nejaké ideológie, akou matkou budeš a nebudeš. Buď dobrá k svojmu dieťaťu, zoznám ho so svetom naplň jeho potreby v čase, keď je na tebe závislé a... to je asi všetko, čo dieťa potrebuje. Netráp sa konceptami a teóriami. 

Stojí za to uznať,  že materstvo môže byť posilňujúce pre ženu

To pocítiš sama. Budú také dni, také momenty, keď si uvedomíš, aká si silná a čo si zvládla. Prekvapíš samu seba a nebudeš ani tušiť, že toto si dala... Materstvo ťa zmení, ale nie úplne. Niečo v tvojej duši okreše, iné zbrúsi. Veď sa pozoruj. 

A ešte jedna vec, mama. Buď  pre druhú mamu zdrojom posilnenia a podpory. Toľko hlúpych vecí si ženy navzájom "dožičia", dôvody sú rôzne, ale keď máš pred sebou inú mamu, skús jej podať ruku.

Veď vieš... aj ty si láskavú dlaň a pochopenie občas tak potrebovala. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: