Šťastná mama: O kurkume, sexe a sebaláske

Veronika Nováková | 21. jún 2022
Šťastná mama

„Happy wife – happy life“ sa stalo mottom mnohých domácností. A viete, čo k tomu stačí? Kúsok zdravej sebalásky. A my vieme, ako na to.

Vyžeňte kostlivcov zo skrine

Zaraďte si do diára pravidelné prehliadky u lekára. Zubár, všeobecný lekár, gynekológ. Vedomie, že ste zdravá a všetko je tak, ako má byť, je na nezaplatenie a odrazí sa to aj na vašej bezstarostnej tvári. Mnohé z nás trápia rôzne zdravotné problémy, ale vždy sa nájde nejaká výhovorka, prečo nejsť k lekárovi. Zdravie je na prvom mieste a deti vás budú potrebovať ešte pekne dlho, tak sa nezanedbávajte a zavolajte svojmu lekárovi.

TIP: Kurkumou proti ženským problémom

Gynekologické ťažkosti, pálenie, svrbenie, výtoky, či zápal močových ciest sú bežnou realitou žien a vedia pekne otráviť nielen sexuálny život. Čarovný nápoj z kurkumy a zázvoru však môže týmto ťažkostiam uľaviť a vy si ho pripravíte aj doma. Budete potrebovať liter vody, asi 2 cm kurkumy, štipku čierneho korenia, 2 cm zázvoru a pár kvapiek kvalitného oleja (napríklad olivový či konopný). Dajte zovrieť vodu, pridajte nastrúhanú kurkumu a štipku čierneho korenia a povarte 5 minút. Odstavte z varu a pridajte nastrúhaný zázvor, nechajte odstáť 10 minúť. Pridajte olej a môžete popíjať. Pre lepšie účinky by ste si mali takýto nápoj robiť aspoň mesiac každý deň.  

kurkuma na ženské problémy

Milujte (sa) viac

Vieme, že pre mnohé mamy asi sex nie je prioritou, ale pre psychickú pohodu ho potrebujeme. Pravidelným sexom sa dopracujete ku krajšej a vypnutejšej pleti, budete menej vystresovaná a budete sa viac tešiť zo života. Nemusíte muža čakať doma v negližé, ale zdravý sexuálny apetít okorení váš vzťah. Milovaním si môžete nahradiť aj nudné hodiny vo fitku a vaše polovičky to určite ocenia.

Opustite svoju komfortnú zónu

Choďte do spoločnosti – za kultúrou, do divadla, do kina, na vernisáž. Pekne sa oblečte a nalíčte. Pečiatku „mama“ nechajte doma a buďte v plnej ženskosti a sama za seba. Robte veci, ktoré máte rada, pestujte si koníčky, a prečo nie, vytvorte si z nich počas materskej či rodičovskej dovolenky vysnívanú prácu. Trávte menej času na sociálnych sieťach, ale ak si viete určiť zdravú mieru, využívajte ich v prospech vašej reklamy. Ale cez víkend ich vypnite a užívajte si rodinu. 

Preč s nepotrebným!

Vypracte si konečne skrine a usporiadate si tým myšlienky aj život. Preč so všetkým nepotrebným, nenoseným, starým, zničeným, nevhodnými darčekmi, ale aj oblečením, ktoré je vašim deťom už malé. Ak je vám ľúto vyhodiť to všetko, tak to môžete podarovať a urobiť radosť niekomu v núdzi, alebo predať to v bazároch. Cítite tú úľavu a ľahkosť? A viete čo? Podľa zákona schválnosti sa vám na uvoľnené miesto dostanú nové veci aj príležitosti. 

Jedzte do krásy

Ak sa po jedle cítite ťažko, ste unavená, zle naladená a nie je to predmenštruačným syndrómom, skúste zmeniť jedálniček. Vynechajte jedlá, ktoré vám uberajú energiu – biele pečivo, cukor, sladkosti. Už za krátky čas zistíte, že sa cítite oveľa lepšie. A ak sa skúsite zbaviť aj neduhov ako fajčenie a maškrtenie prázdnych kalórií, tak sa to určite skôr či neskôr odrazí na vašom odraze v zrkadle. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: