Prišiel čas na DanŠaRi

Kristina Böhmer | 16. jún 2020
Prišiel čas na Danšari

K niečomu sa priznám.

Asi máloktorej mamičke na materskej sa chce doma leštiť krištáľ a utierať prach z lustrov. Jednoducho na to nie je čas, pretože starostlivosť o malé dieťa je náročná. Ale ani oblečenie na stoličkách a chumáče prachu spod pohovky nie sú želaným stavom. Treba nájsť balans.

Nestresovať sa rýchlym drhnutím podlahy, kým dieťa spí, ale zároveň urobiť z bytu či domu miesto, kde sa celá rodina cíti dobre. Spraviť si príjemný domov.

Môj šatník ma zahltil

K niečomu sa priznám. Až donedávna som mala neskutočný neporiadok v šatníku. Keď sme sa pred dvomi rokmi presťahovali, všetko som si úhľadne uložila.

Tričká s krátkym rukávom v dvoch komínoch, v jednom pekné, v druhom tie do parku. Nohavice rozdelené podľa dĺžky a účelu. Šaty na oslavy a šaty na bežné nosenie. Veci na doma a na von. Na zimu a na leto. Dokonalé rozdelenie asi milión kusov oblečenia. Ale, samozrejme, ako každá žena, nemala som si čo obliecť...

Som na materskej. Nosím dookola to isté oblečenie, akurát za dva roky sa z komínikov stali hromady nahádzaných handier. Aj som zabudla, čo všetko vlastne mám. Zvyšok bytu som sa vždy snažila udržať v akom-takom poriadku, keď je síce upratané, ale je vidieť, že sa v domácnosti žije. Ale ten šatník... Tragédia.

A tak som sa jedného dňa odhodlala. Vyhádzala som z neho všetky svoje veci. Keď som videla tú obrovskú hromadu, mala som chuť odstreliť sa za to, že som to urobila a teraz to treba upratať. Bola som však motivovaná.

Deň predtým som dočítala knihu DanŠaRi – Umenie upratovať, ktorú napísala Hideko Yamashito, upratovacia poradkyňa. 

Upratovať je umenie

Danšari nie je len také nejaké upratovanie. Je to triedenie vecí, za ktorým nasleduje obrovské vyhadzovanie. Vďaka tomuto procesu si domov presvetlíte, prevzdušníte, dodáte mu viac priestoru a života.

Stručne povedané, musíte najprv vyhodiť všetko, čo nepotrebujete, a potom bude aj každodenné upratovanie omnoho jednoduchšie. Veď si spočítajte, koľko zbytočností musíte zdvihnúť, aby ste v obývacej stene utreli prach.

Pri tvorbe tohto konceptu vychádzala Hideko zo svojej skúsenosti, keď istý čas bývala v chrámovej ubytovni a sledovala čistý život asketických mníchov. Vychádzala tiež z jogy. Ide teda o akési prepojenie upratovania a hľadania vnútornej rovnováhy. Ako píše vo svojej knihe, umenie upratovať vám môže obrátiť život naruby. „Zmena zamestnania, výpoveď, sťahovanie, svadba, rozvod, nový partner – akoby ste odkryli veko vnútornej sile, ktorá vo vás spí,” napísala.

„Uprataním izby usporiadame svoje vnútro. Nie srdce zmení svoju činnosť, ale činnosť zmení naše srdce.“ 

Hideko Yamashito

Nie srdce zmení svoju činnosť, ale činnosť zmení naše srdce 

Hideko robí v Japonsku aj semináre, na ktorých ľudí učí starať sa o domácnosť. Absolventi jej vraj povedali, že sa im po uprataní začalo lepšie spávať a prestali byť nervózni. Mnohí aj zmenili pohľad na seba samých. Hideko to vysvetlila na príklade. Možno máte doma krásny porcelánový set, ktorý je škoda len tak používať, a tak každý deň pijete kávu z reklamného hrnčeka, ktorý ste niekde dostali.

Ak však začnete používať porcelánový set, zvýšite svoju vlastnú hodnotu, lebo ste dosť dobrá na to, aby ste si tú kávu dali z pekného hrnčeka. 

Filozofia danšari oslovila aj Helenu Procházkovú, ktorá robí kurzy v Česku. Páči sa jej, ako Hideko naznačila postup od stavu, keď si ani neuvedomujeme, koľko a akých vecí máme. „Žijeme v akomsi bahne a veci pre nás nemajú žiadnu hodnotu. Potom je niekoľko stupňov, keď si začíname uvedomovať, že veci, ktoré doma máme a nepoužívame ich, či nám nerobia radosť, spôsobujú našu otupelosť a aj to, že si nemôžeme naplno užívať veci, ktoré máme radi a používame,” povedala.

Vraj keď sa postupne zbavujeme toho, čo k nášmu životu už nepatrí, budeme mať väčšiu radosť z toho, čo máme a budeme sa o to lepšie starať.

To sa ešte zíde. Fakt?

Podľa danšari sa máte zbaviť všetkého, čo teraz nepoužívate. Čiže ak si o niečom myslíte, že sa to ešte niekedy v budúcnosti možno zíde, tak to patrí do koša. Nie do komory ani do pivnice. Do koša. Často totiž doma zbierame veci, ktoré nepotrebujeme a nikdy nepoužijeme. Napríklad neodkladáte niekedy plastový príbor z kúpeného šalátu? Ak áno, použili ste ho niekedy? 

Takto si nazbierame množstvo zbytočností... „Keďže to nie sú rýchlo sa kaziace potraviny, bez ohľadu na to, či ich máte v domácnosti mesiace či roky, nezhnijú. No z funkčného hľadiska sú hnilé. Bývať v takomto prostredí je rovnaké, ako bývať na skládke odpadu.”

Ak to nepoužívate, sú to len smeti

Máme vyhodiť všetko, čo nepotrebujeme alebo nepoužívame, lebo to len zbytočne zaberá miesto. Ak ide o niečo použiteľné, možno by ste to vedeli niekomu dať. Ale pozor. Najprv sa toho človeka opýtajte, či tú vec chce. Ak mu ju dáte a on ju nebude používať, tak mu nepomôžete, len na neho prehodíte bremeno vlastníctva.

Napríklad oblečenie. Nosíte to? Budete to ešte niekedy nosiť? Veci v kuchyni. Potrebujete toľko hrnčekov? To zdobenie na cupcakes, ktoré ani nepečiete? Ako hovorí Hideko, ak to nepoužívate, sú to len smeti. Zo začiatku to je ťažké, nechcete sa tých vecí vzdať. Preto je danšari proces, ktorý treba opakovať. Pôjde to stále ľahšie, až sa z vášho domu, ktorý bol doteraz skladiskom, stane domov.

danšari

Koľko toho potrebujem?

Poznáte ten výrok – všetko je márnosť. Samozrejme, v konečnom dôsledku je to vaša voľba, koľko vecí budete doma mať. Ako nám povedala Helena, ani ona nie je striktný minimalista, a ak niekomu robí radosť knižnica plná kníh, mal by si ich nechať. „Ale knihy v komínoch na zemi či naskladané na stole, to už uberá domovu na útulnosti. Každá vec by mala mať svoje miesto a mala by sa nejak viazať k tomu, aký život žijeme či chceme žiť.” Aj každá miestnosť by mala plniť svoj účel a nie byť napchatá nábytkom až po strop.

Ak sa budete takýmto spôsobom riadiť aj pri kúpe hračiek, ušetríte peniaze i čas, ktorý by ste strávili ich upratovaním.

Deti nepotrebujú veľa hračiek, vedia sa prehrať s čímkoľvek a možno ešte lepšie ako s jednoúčelovými hračkami. Nepotrebujú plastovú zeleninu, môžu vám pomôcť variť skutočnú polievku v skutočnej kuchyni. Takto ich naučíte, že lepšie, ako mať VEĽA vecí, je mať PEKNÉ veci.

Keď sa zbavíte zbytočností, bude pre vás jednoduchšie tento stav udržiavať. Zrazu bude ľahšie utrieť prach, keď vám poličky nebude zdobiť dvadsať sošiek a vázičiek. Bude jednoduchšie povysávať a umyť podlahu, keď z nej najprv nebudete musieť pozbierať hračky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: