Šťastná mama: Netrápte sa, či vás budú posudzovať

Redakcia | 3. november 2017
Šťastná mama: Netrápte sa, či vás budú posudzovať

Rady, o ktoré nestojíte, matky majúce pocit, že vaše dieťa by zvládli oveľa ľahšie a výchovnejšie ako vy. Poznáte? My vám ponúkame zopár tipov, ako tieto „komplikované“ situácie zvládnuť s gráciou...

Nie som dokonalá matka. No a čo!

Ak máte pocit, že všetky matky ostatných detí si šepkajú s rukou pri ústach, pretože vaše dieťa sa zahnalo na nejaké druhé, myslite na to, že väčšina mám je takých, ako vy: robia všetko pre to, aby vychovali svoje deti.

No a čo, ak ste nikdy nepočuli tú matku s dokonalým účesom a čistulinkým autom zvýšiť hlas na svoje tri nádherné deti? Možno má pod sedadlom balík plnených piškót, ktorými ich podpláca, aby boli dobré a jej otravne radostnú náladu by vysvetľovalo, že aj ona je permanentne nadopovaná cukrom.

Nikdy neviete, čo sa naozaj deje v cudzom živote! (Koľkokrát ste boli šokovaná, keď ste počuli, že priatelia, o ktorých ste si mysleli, že sú skvelý pár, sa rozvádzajú?)

Čo keby ste sa iným matkám úprimne priznali k svojim zlyhaniam? Vyznania na ihrisku a pri fontánke na pitnú vodu môžu byť tým zážitkom spoločnej skúsenosti, ktorá je na začiatku priateľstva.

Skúste pred inou matkou vytiahnuť nejakú svoju „špinavú bielizeň“, možno presne tú, čo má práve na sebe váš malý, pretože už od pondelka si odmieta obliecť čokoľvek iné, okrem svojho trička s Pokémonom. Uvidíte, čo sa stane – možno vám na oplátku tiež naservíruje nejaký svoj „humus“.

Medzi nami mamami: Dokonalá matka neexistuje

Matky pod paľbou kritiky

„Chápavý úsmev, zväčša nič viac netreba, aby tá druhá videla, že viete, ako sa cíti.“

Tiež sa snažte prejaviť spolucítenie s inou matkou, keď niečo nezvládne. I keď vás môže lákať pridať sa do vojny matiek na Facebooku a blogoch (občas je to lepšie, než Skutočné paničky z Orange County), snažte sa nenechať sa vtiahnuť.

Čím viac čítate a počúvate, ako ľudia matky kritizujú, tým viac posudzovaná sa budete cítiť aj vy a tým viac sa budete chcieť obhajovať.

Ak precítite láskavosť a pochopenie voči iným matkám, uvedomíte si, že môžeme byť nedokonalé a úžasné súčasne. Chápavý úsmev, zväčša nič viac netreba, aby tá druhá videla, že viete, ako sa cíti. Najskôr vám to oplatí nabudúce, keď jej práve vaša malá uchmatne v parku plienku a nasadí si ju na hlavu.

Zlé deti – zlá matka? TAKTO rodičovstvo prekope vaše zmýšľanie!

5 spôsobov, ako (milo) odignorovať vtierky

Tiež dostávate rady, o ktoré vôbec nestojíte od svojej svokry, mamy, starej mamy, susedky, či dokonca neznámych mám v parku? Ponúkame vám zopár rád, ako si v takej chvíli jednoducho pomôcť:

  • Zjemnite svoje „nie“ nostalgiou

Starká: „Moja mama by mi vypláchla ústa mydlovou vodou!“
Vy: „Nie je to zvláštne, ako sa za tie roky zmenili predstavy o výchove?“

  • Urobte si z toho žart

Svokra: „Čítala som, že deti, ktoré po sebe umývajú riad, nemajú v škole najlepšie výsledky.“
Vy: „Hm, zaujímavé. Musím si to premyslieť.“

  • Upevnite svoju autoritu

Suseda: „Hádam nenecháte svojho syna, aby išiel do školy na bicykli? Je to nebezpečné!“ Vy: „Všetko som si o tom zistila a nemám s tým problém.“

  • Zvaľte to na odborníka

Učiteľka v jasliach: „Myslím si, že už by sa naozaj mala vedieť pýtať na nočník.“
Vy: „Hovorila som s detskou lekárkou a ona súhlasí, že bude lepšie počkať, kým bude trochu staršia.“

  • Zmeňte tému

Pokladníčka: „Keď im kupujete sladkosti vždy, keď chcú, o chvíľu vám budú skákať po hlave!“
Vy: „Nemali byť tie makaróny vo výpredaji?“

Moja svokra vie všetko najlepšie !

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: