SI kĺb alebo esíčko: Toto všetko môže mať na svedomí

Veronika Daničová | 3. február 2021
SI kĺb

Za silnou či nepravidelnou menštruáciou, ťažkosťami pri sexe či bolesťami chrbta v tehotenstve môže byť zodpovedný nenápadný kĺb.

Malý kĺb v tieni krížovej chrbtice a bedrového kĺbu. Ani odborná verejnosť dlho netušila, čoho všetkého je schopný. Našťastie, na jeho nápravu nepotrebujete zaklínadlo od liečiteľa, zázračný prístroj z teleshoppingu, vitamínové doplnky z dažďového pralesa, ani iné vymoženosti za veľa peňazí. Vystačíte si s vlastnými silami.

Sakroilikálny kĺb  - ženská záležitosť

Hoci ho majú aj muži, SI kĺb (sakroilikálny kĺb) spôsobuje častejšie problémy ženám. Toto zdanlivo pevné spojenie krížovej kosti a lopát panvy má nemalý význam pri vstávaní, kráčaní a pri pôrode. 

„Pôsobením hormónu relaxínu dochádza u tehotných žien k postupnému rozvoľneniu tuhých väzivových spojení panvy. Je to príprava ženského tela na pôrod, aby dieťa mohlo prejsť pôrodnými cestami,“ hovorí fyzioterapeut Michal Sluka. Ak sa týmto spôsobom pohne nesprávne zaťažovaný alebo zablokovaný SI kĺb, neveští to nič dobré. „V tehotenstve je ženské telo vystavené oveľa vyššiemu mechanickému zaťaženiu. Podobne aj po pôrode, preto častejšie dochádza k vzniku bolestivých funkčných porúch chrbtice najmä v oblasti krížov a panvy, ale i krčnej chrbtice,“ varuje fyzioterapeut.

Dojčenie a nosenie bábätka si tiež pýta svoju daň. Obzvlášť trpia ženy, ktoré si ukladajú dieťatko na bok, aby mali voľnú jednu ruku. „Pri tom vysádzajú panvu a robia to väčšinou zákonite na jednu stranu a preťažujú si ju,“ upozorňuje M. Sluka. 

Nemôžete otehotnieť?

SI kĺb nie je ako koleno či rameno. Má odlišnú stavbu a keď sa zablokuje, v pohybe vám nezabráni. Ale každý pohyb bolí. A pôrod? V tom lepšom prípade k nemu dôjde, alebo aj nemusí.

„Zablokovaný či inak nefunkčný SI kĺb máva na svedomí funkčné poruchy v panvovej oblasti. Veľmi často sa problémy z neho reťazia s inými funkčnými poruchami kostrče, rebier až po hlavové kĺby,“ objasňuje fyzioterapeut Michal Sluka častú detektívnu zápletku svojej práce. Súvislosti, po ktorých odborníci neraz pátrajú poriadne dlho. Fyzioterapeuti, ortopédi, neurológovia, gynekológovia...

„Tieto poruchy vyvolávajú nervovo-svalové a nervovo-hormonálne zmeny, ktoré sa môžu prejaviť aj bolestivou či nepravidelnou menštruáciou, bolesťami hlavy či bolestivým pohlavným stykom a neraz tak spôsobia i funkčne podmienenú neplodnosť a iné gynekologické ťažkosti.“ 

Ženské príčiny neplodnosti
Prečítajte si tiež:

Ženské príčiny neplodnosti

SI kĺb: Príliš osobná bolesť

SI kĺb bolí najčastejšie v spodnej časti chrbta. Predpokladá sa, že by mohol spôsobovať problém každému štvrtému človeku s boľavými krížmi. Môžete patriť medzi nich, ak máte sedavú prácu, väčšmi zaťažujete jednu stranu tela, hoci aj pri športe, nesprávne stojíte, zle sedíte, spíte na nevhodnom či preležanom matraci... Alebo ste tehotná.

Ktorú ženy s pribúdajúcimi kilami a ubúdajúcim pohybom nebolí chrbát? Nespoliehajte sa na to, že problémy pocítite tak, ako zdravoveda píše – len pri zmene polohy. Podľa skúseností Michala Sluku neexistujú dvaja ľudia, ktorých SI kĺb sužuje rovnako. Príznačné preň však je, že bolí častejšie na jednej strane, strieľa najnižšie do kolena a prejavuje sa pri došliapnutí na pätu. Viete poskočiť na jednej nohe? Ak nie, možno máte problém s SI kĺbom aj vy. „Bolesť v krížovej oblasti je neraz skrížená, teda má viac zdrojov bolesti. Na niektoré zaberajú operácie, miniinvazívne zákroky, prístrojové terapie či obstreky, no na SI kĺb zaberá len jedno,“ tvrdí odborník. Našťastie.

SI kĺb esíčko

Horšie ako zablokovaný

„Tehotné ženy alebo mamičky v prvých mesiacoch po pôrode nemôžu z objektívnych dôvodov zväčša užívať lieky, ani podstupovať prístrojovú fyzikálnu terapiu na odstránenie pohybových ťažkostí. Čo ale môžu absolvovať, je cvičenie, prípadne i manuálna terapia. Motivácia zbaviť sa bolestivých ťažkostí je v týchto prípadoch veľká a spolupráca zväčša vynikajúca. Preto býva i úspešnosť v liečbe bolestivých stavov vysoká,“ nedá fyzioterapeut dopustiť na zodpovedné ženy, ktoré dajú logicky prednosť fyzioterapeutovi pred tabletkami od bolesti.

A platí to aj o tých, ktoré sa o bábätko ešte len snažia a počúvajú varovania vedcov, že práve voľnopredajné nesteroidné antireumatiká im v tom môžu neraz brániť. Ešteže jedným z dobrých ťahov na SI kĺb sú aj Mojžišovej cviky, ktoré pomáhajú naprávať pomery a funkcie v panve, čím pomáhajú aj v otehotnení. Podobne ako rôzne automobilizačné cviky na mieru od fyzioterapeuta. Budete ich cvičiť denne v niekoľkých sériách, a máte vyhraté. A to aj keď nemáte kĺb zablokovaný, ale práve naopak – nadmerne pohyblivý. Pričom bolieť to môže úplne rovnako.

„Zastabilizovať hypermobilný kĺb je ťažšie ako rozhýbať zablokovaný. Ale cieleným cvičením, ktoré nezaberie viac ako pár minút denne, to ide. Ak k tomu budete dodržiavať životosprávu – správne stáť, sedieť, dvíhať bremená a spať – môžete sa zbaviť bolesti úplne alebo aspoň čiastočne. A to aj keď máte pomerne vážne poškodenie kĺbov,“ povzbudzuje fyzioterapeut.

SI kĺb alebo esíčko sa najčastejšie prejavuje ako jednostranná bolesť krížov, ale aj ako:

  • bolesť sedacích svalov
  • bolesť vystreľujúca z krížov do zadného stehna, prípadne až do kolena
  • bolesť triesla, ktoré môže vystreľovať cez vnútorné stehno až do kolena
  • problém pri došľapovaní
  • bolesť hlavy
  • problém s menštruáciou
  • neplodnosť

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: