Prešľapy vo výchove: „Mami, ako sa narodí bábätko?“

Redakcia | 23. október 2017
bocian, narodenie dieťaťa, prešľapy vo výchove, ako sa narodí bábätko?

Často sa počas nevinného rozhovoru s dieťatkom dostanete k téme, ako vlastne vznikajú bábätká a ako je to s tým bocianom. Stačí, že na ulici stretnete „bruškatú“ tetu alebo vám do rodiny čoskoro pribudne ďalší anjelik a vy musíte malému zvedavcovi vysvetliť, že bude mať súrodenca.

„Mami, ako sa narodí bábätko?“

Ako to plánujete urobiť vy? Prečítajte si skúsenosti našich čitateliek, ktoré už túto otázku so svojimi potomkami majú dávno vyjasnenú. A pridajú i radu, čoho sa vyvarovať.

Najlepšie rady sú totiž od mamičiek, ktoré si to vyskúšali na vlastnej koži...

Prečítajte si: Viete, že počet vašich detí ovplyvní ich osobnosť?

Môj prešľap

Zahmlievanie sa mi neoplatilo

Starší syn mal 5 rokov, keď som čakala mladšieho, a tak otázky o tom, ako sa dostalo bábo do bruška boli na dennom poriadku. Zväčša som otvorená a ničím sa netajím, ale pri synovi som odrazu nevedela, ako mu to povedať. A tak som sa stále vykrúcala, dávala hmlisté odpovede, až som skončila odpoveďou s bocianom. Síce ostal zaskočený, ako mi mohol dať bocian do bruška bábätko, ale veril mi, a tak to ďalej neriešil.

Boli sme na rodinnej oslave a dedkovia sa syna pýtali, ako sa teší na bábätko a ako ho pôjdeme o pár týždňov kúpiť do hračkárstva. Syn bol celý deň akýsi napätý a asi mu už liezli na nervy, lebo sa na nich odrazu rozkričal, že do žiadneho hračkárstva nepôjdu a bábätko mi dal do brucha veľký vták! Krvi by sa mi nedorezal (dospeláci so zmyslom pre humor začali s potuteľným úsmevom potľapkávať môjho muža po ramenách) a ja som celá červená začala vysvetľovať, že ide o bociana... Takže moja rada: Premyslite si odpoveď vopred a zbytočne nezahmlievajte, doplatíte na to.
čitateľka N. K.

Môj prešľap

Hádam som dcéru príliš nevystrašila

Asi pred mesiacom ukazovali v televízii novorodencov ešte v pôrodnici a mamičky pri pôrode. Hneď na to sa moja  „malá-veľká“ 4-ročná zvedavá dcérka začala vypytovať, ako sa s bračekom narodili. Povedala som im, že boli v brušku a potom bruško trošku narezali a bábätko vybrali von. Samozrejme, to sa našej zvedavke akosi nepozdávalo a po chvíľke mi povedala, že ona bábätko mať nebude a ostane iba pri maminke a tatinkovi. Snažila som sa jej vysvetliť, že bábätká sú zlatučké, dobručké, že sa budem tešiť, kočíkovať, starať sa a pomáhať tak, ako nám pomáhajú naše babky a deduškovia a že tiež chcem byť raz babkou. Dcérka chvíľočku rozmýšľala a nakoniec opäť zopakovala, že detičky mať nechce. Viac som sa k tejto téme nevracala a tajne dúfam, že predsa tou babkou budem. Veď niet nič krajšie ako držať v náručí krásny vytúžený a voňavý maličký uzlíček.
čitateľka Erika z Považskej Bystrice, dvaja huncúti

novorodenec, darček, bocian, súrodenec

Môj prešľap

Pristihnutí in flagranti

S našimi známymi sme boli cez víkend na spoločnej chate pri jazere. Kamarátka už vtedy mala 4-ročného syna Miška. Ja som v tom čase bola v šiestom mesiaci tehotenstva, takže bruško sa mi už pekne rysovalo pod tričkom. V ten deň sme s manželom ostali na chate a kamarátka sa s Miškom vybrala k jazeru. Vrátili sa však skôr, ako sme očakávali. Malý Miško nám chcel porozprávať svoje zážitky z celého dňa a tak celý nadšený, bez zaklopania, vtrhol k nám do spálne. My s manželom sme, samozrejme, nespali a nastala dosť trápna situácia.
Miško sa na chvíľu zarazil a vzápätí sa opýtal, že či ma bolí bruško, keď tak kričím a prečo je také veľké. Nechceli sme klamať, ja nie som zástanca teórie o bocianovi, a tak sme sa mu, s dovolením jeho mamy, snažili vysvetliť, že keď sa dvaja ľudia majú radi, tak sa k sebe veľmi silno túlia, sú stále spolu a že z tej lásky vznikne v brušku malé bábätko, ktoré o chvíľu príde na svet medzi nás. Miškovi vtedy takéto vysvetlenie stačilo a spokojný s vysvetlením sa už viac nepýtal. Myslím si, že už aj deti sú veľmi rozumné a nemalo by sa im klamať alebo podsúvať  nepravdivé teórie len preto, že si myslíme, že niečo nepochopia, ale primerane ich veku sa im snažiť popravde vysvetliť, na čo sa pýtajú.
čitateľka Lívia

Prečítajte si: Prešľapy vo výchove: Cirkus u lekára

Môj prešľap

Syn to domyslel za mňa

Môj 9-ročný syn Riško už vie, že on má vo svojich „vajkách“ semienko. Keď bude veľký a bude mať svoju manželku, to semienko sa dostane do jej bruška a tam vyrastie bábätko. „Ale ako sa to semienko dostane do toho bruška?“ spýtal sa ma raz nečakane. Kým som rýchlo hľadala v hlave nejakú vhodnú odpoveď, stihol si odpovedať sám: „No jasné! Predsa bozkávaním sa!“ Tak za mňa vyriešil tento delikátny problémik.
čitateľka Natália, Pezinok

Môj prešľap

Zázračná „bábätkovská tabletka“

Doma máme už 5-ročnú slečnu Elišku, takže otázok nie je málo. Práve sme v očakávaní, kedy pribudne do našej rodiny ďalší malý človiečik. Otázku, ako na svet prichádzajú detičky sme do 3. mesiaca neriešili. Potom však naša slečna zle stúpila na nohu a tvárila sa, ako ju to strašne bolí a že sa chce nosiť ako malé bábätko. No a to som musela ísť s pravdou von...

Hovorila som, ako som spapala „bábätkovskú tabletku“, ktorá je v brušku a rastie tam bábätko. Hneď na to ma odbila protiotázkou, že kedy a ako sa narodí... a šup, rýchle otáčky mojich mozgových závitov bolo zreteľne počuť... Narodí sa vtedy, keď lekár povie, že už je dostatočne veľké, aby sa mohlo narodiť. S pôrodom sme to mali jednoduché, nakoľko mám vysoký vnútroočný tlak, tak bude stopercentne cisársky rez. Pôjdem hneď do nemocnice a keď lekár povie, že sa už môže narodiť, doktori mi rozrežú bruško, vytiahnu bábätko a znova ho zašijú. Keď sa bruško začne pekne hojiť, prídem s bábätkom domov. Takto sme to riešili u nás.
čitateľka Barbora Kochová

Môj prešľap

„Oklamaná“ dcérka

U nás to bolo takto: Druhé dieťatko sa nám dlho nedarilo. Dcérka ma (pravdaže nechtiac) trápila svojimi nekonečnými otázkami, kedy bude bábo, a prečo je tá alebo oná moja kamarátka tehotná, alebo že mama niektorej zo spolužiačok zo škôlky tiež čaká bračeka alebo sestričku... Snažila som sa jej vysvetliť, že ona asi súrodenca nebude mať, pretože maminka má pokazené bruško a semienko v nej už na bábätko nevyklíči. Keď som nedostala menštruáciu, absolútne som to neriešila (pripisovala som to stresu – nová práca, režim, malá chorľavá...), až som si uvedomila, že som „to“ nedostala takmer 3 mesiace.

Či som chcela alebo nie, zašla som ku gynekologičke, ktorá mala pre mňa krásne šokujúcu správu – bola som tehotná. Nemohla som tomu uveriť. Veď len nedávno som dcérke vravela, že nič a ja??? Veľmi sme sa tešili, ale sa aj báli, a tak som dlho dcérke nič nevravela. Až keď som mala pomerne veľké bruško, vyšla som s pravdou von. Dcérka bola veľmi urazená, že som ju oklamala a musela som jej dlho vysvetľovať, že občas sa aj páni doktori mýlia. Keď som jej povedala, že možno Pána Boha obmäkčila jej veľká túžba, vzala ma na milosť a stala sa z nej „zástupkyňa pani doktorky“ u nás doma, ktorá ma stále kontrolovala – či papám ovocie, či sa veľmi nenamáham, či oddychujem, dokonca mi vyliala bezkofeínovú kávu. Nuž, to bola naša cesta za bocianom...

Prečítajte si: Prirodzene plánované rodičovstvo: OVULAČNÉ TESTY

Môj prešľap

S bocianom som to nedomyslela

Keď sa ma syn spýtal, ako deti prichádzajú na svet, pomohla som si jedným večerníčkom, kde dieťatko v šatke v noci priniesol bocian a pustil ho dole komínom do domu, kde už naň čakala mamička. Myslela som si, že to bude môjmu drobcovi stačiť a na chvíľu ho to naozaj uspokojilo. Netušila som, že si to dobre zapamätá a neskôr to použije „proti mne“. Keď som otehotnela a už som mala veľké bruško, dávno som na náš rozhovor zabudla a hovorila som mu, že bude mať bračeka a môže mu v mojom brušku počuť srdiečko alebo ho pohladkať.

Na to sa na mňa neveriacky pozrel a hovorí: „A to ti ho potom bocian ako vyberie, aby ho mohol spustiť dolu komínom?“ Sekundu mi trvalo, kým som pochopila, o čom hovorí. A tak som musela vysvetľovať znova s tým, že vtedy bol maličký a tak sa to hovorí, ale naozaj je to tak, že keď sa mamička s ockom veľmi ľúbia, vznikne z toho dieťatko, ktoré narastie v mamičkinom brušku a keď je dosť veľké, doktori ho vyberú. Pri tejto verzii sme ostali dodnes, a ak sa ma na to spýta druhý syn, už sa rozprávke s bocianom radšej vyhnem.
čitateľka Darinka, synovia Matej a Kubko

Čo nám z toho vychádza?

Na otázku o deťoch vždy odpovedzte. Ak si myslíte, že to zahovoríte a dieťa na svoju otázku zabudne, funguje to len chvíľku. Čoskoro vás s ňou bude atakovať znovu a domáhať sa odpovede ešte nástojčivejšie. Takže si odpoveď dobre premyslite, aby ste nabudúce neboli zaskočení a nestratili dôveru svojho potomka. Ak totiž dieťaťu neposkytnete odpoveď vy, bude sa pýtať ďalej a môže sa od niekoho z okolia dozvedieť odpoveď, ktorá vám ako rodičovi až tak nebude vyhovovať.

Prispôsobte vysvetľovanie veku. Samozrejme, inak sa dá vysvetliť počatie 2-ročnému a inak 6-ročnému dieťaťu. Myslite však na to, že deti si veľa vecí pamätajú a ak ste im v minulosti niečo povedali a nové vysvetlenie s tým predchádzajúcim „nesedí“, môže vám byť pri hľadaní odpovedí „poriadne horúco“.

Nemusíte ísť do detailov. Pri vysvetľovaní malým deťom vynechajte sexuálny akt a pôrod, postačí im príbeh o láske, z ktorej sa narodí bábätko. Malému dieťaťu stačí jednoduché vysvetlenie pár vetami. Ak máte v okolí rodinu, kde čakajú alebo už majú bábätko, môžete ich svojmu zvedavcovi opísať ako príklad, bude si to vedieť lepšie predstaviť.

Bocian už vyšiel z módy. Je na vás, akú verziu o narodení dieťaťa si vyberiete, či to poviete obrazne alebo priamo, pravdou však je, že už aj škôlkari vedia, že deti nosí bocian iba v rozprávkach.

Zjednoťte si odpoveď s celou rodinou. Je na vás, či zvolíte variant so semienkom, tabletkou, alebo iný, len nezabudnite na to, aby ho ovládala celá rodina. Ak sa totiž dieťa dozvie niečo iné od mamy, iné od ocka, starých rodičov či strýka, bude z toho zmätené a zrejme sa bude pýtať ďalej.

Tip MAMA a ja
Pomôžte si rozprávkou, videom alebo knižkou. Ak ste pri rozhovore o narodení dieťatka v rozpakoch, pripravte sa naň dopredu a skúste nájsť rozprávku, video alebo knižku s touto tematikou. V kníhkupectvách nájdete niekoľko krásne ilustrovaných kníh pre deti práve o počatí, ktoré sú dokonca odstupňované podľa veku.

Aj vaše dieťa býva často choré?

PREZUVKY: Viete ako vybrať vhodné pre vášho škôlkara?

novorodenec, darček, bocian, súrodenec

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: