Popôrodná depresia sa netýka len žien. Môžu ňou trpieť aj muži

Michaela Klamová | 6. júl 2023
Popôrodná depresia sa netýka len žien. Môžu ňou trpieť aj muži

Mať mentálne problémy po narodení dieťaťa je normálne. Predsa len je to veľká zmena, ktorá zasiahne váš bežný aj partnerský život.

O ženskej popôrodnej depresii sa hovorí primálo, no o mužskej už takmer vôbec. Pritom až 10 % otcov s ňou má svoju skúsenosť (ext. zdroj štúdia).

Aj muži trpia popôrodnou depresiou

Je mnoho príčin, ktoré popôrodnú  spustia. Často sa hovorí o hormónoch, no tie v tomto prípade zohrávajú iba malú úlohu. Väčšinou ju spôsobí kombinácia rôznych rizikových faktorov ako predchádzajúca anamnéza depresie, ťažkosti so spánkom po narodení dieťaťa, nedostatok sociálnej podpory alebo finančné problémy.

Postnatálna depresia sa môže vyskytnúť v akomkoľvek veku a môže prísť aj po roku či dvoch od narodenia dieťaťa, nielen v prvých mesiacoch. Jej príznaky sú podobné príznakom klasickej depresie, ako sú zhoršená nálada, nedostatok motivácie, problémy so spánkom, pocity viny alebo bezvýznamnosti, zhoršená koncentrácia, zmena chuti do jedla, výkyvy hmotnosti, únava, až po myšlienky na smrť alebo samovraždu.

Narodenie dieťaťa je veľká zmena

Mať mentálne problémy po narodení dieťaťa je normálne. Predsa len je to veľká zmena, ktorá zasiahne váš bežný aj partnerský život. Ak však ťažkosti pretrvávajú niekoľko týždňov, alebo vám bránia nadviazať s vaším dieťatkom vzťah, je vhodné porozprávať sa o týchto skutočnostiach s odborníkom. Je dôležité hovoriť, ako sa skutočne cítite, nie ako by ste sa podľa vás mali cítiť. 

Hovoriť otvorene o svojich pocitoch je však pre mužov často náročné. Ak nechcete hneď vyhľadať odborníka, môžete skúsiť napríklad online podporné skupiny. V prípade, že dávate prednosť rozhovoru s niekým, kto vám je blízky, skúste začať rozhovor nezáväzne, napríklad pri sledovaní športu. Začnite otázkou, ako sa má a cíti váš priateľ a potom sa podeľte so svojimi problémami. Ak máte priateľov, ktorí sú už rodičia, spýtajte sa, či tiež zažívali podobné stavy po narodení dieťaťa.

Je potrebné si uvedomiť, že mužská popôrodná depresia je skutočná a je potrebné ju riešiť.

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: