Otcom prvýkrát: Oteckovia, čo vás čaká a neminie

Veronika Nováková | 29. marec 2022
Otcom prvýkrát

Všetko dobre dopadlo! Ste otec a nastal čas, aby ste svoju polovičku a vaše klbko šťastia konečne odviezli z pôrodnice domov. Už sa neviete dočkať, kedy zabuchnete dvere vášho bytu. Prvýkrát ako rodina.

Izbička je pripravená, byt vyleštený, postieľka pekne ustlaná. Chladnička je plná dobrôt, aby bolo všetko poruke a aby ste mali čím pohostiť babičky a dedkov, ktorí si prídu pozrieť vnúčatko. Všetko sa zdá byť perfektné. Konečne sa cítite kompletní a odteraz už nič nebude také ako predtým. Bude to všetko ešte krajšie. 

A ono to tak naozaj bude, ale ruku k dielu budete musieť priložiť aj vy, milí oteckovia. Veľmi pravdepodobne vás čakajú prvé neprespaté noci a s nimi aj povinnosti, o ktorých sa vám možno ani nesnívalo. Vaša žena bude po pôrode dosť unavená na to, aby väčšinu prác v domácnosti prenechala na vaše plecia. A vy, ak môžete, buďte v tejto chvíli prítomným otcom aj manželom, na ktorého sa dá spoľahnúť. Krásny sen o šťastnej rodine by sa totiž rýchlo mohol premeniť na nočnú moru. A to predsa nechcete.  

Šestonedelie v spojení

Vaše bábätko bude veľmi pravdepodobne chcieť byť väčšinu času len s mamičkou. A nie, vôbec to neznamená, že by nemalo záujem o otca. Ale mamkina vôňa je mu najbližšia a prvých šesť týždňov jednoducho patrí mame a jej bábätku.

Svoje o tom vie aj Martin (35): „Keď moja žena prišla domov z pôrodnice, myslel som si, že hneď nabehneme na starý režim. S tým rozdielom, že s nami bude aj dcérka. Ibaže malá v noci stále plakala, nevedela sa poriadne prisať na prsník a tak sme museli vziať na milosť odsávačku mlieka. Takže keď sa v noci zobudila, najprv si žena odsávala mlieko, a ja som držal plačúce bábätko.

Videl som, že je manželka z toho zúfalá, ale o umelom mlieku nechcela ani počuť a tak sme takto trávili noci dlhé štyri týždne. Z mojej milovanej stále usmiatej manželky sa stalo zombie v pyžame so strapatými vlasmi, ale vtedy, v tom momente, keď som ju videl v tejto situácii, som si najviac uvedomil, aké sú ženy silné, a povedal som si, že keď to zvláda ona, musím byť aj ja silný a postarať sa o svoju rodinu. Nákupy bola výhradne moja záležitosť, aj špinavé riady som sa naučil poukladať do umývačky riadu.

Často som varil, alebo objednal jedlo z donášky a snažil som sa robiť všetko pre to, aby sa moje princezné mali čo najlepšie. Až neskôr mi žena prezradila, že to vtedy veľmi ocenila a možno aj práve vďaka tomu sa dostala skôr do normálu. Aj dcérka sa postupne upokojila a ja som hrdý, že to bolo aj mojou zásluhou.“ 

otcom prvýkrát

Prvýkrát sám s dieťaťom

Nemusíte hneď ostávať na otcovskej dovolenke, ale určite by ste s ním mali tráviť čas. Dobrovoľne a z lásky. Lebo starostlivosť o dieťa už dávno nie je iba záležitosťou mamičiek. A čo ak neviete, ako na to? Verte, že aj mnohé ženy-mamy sa učia len za pochodu, takže sledujte, čo a ako vaša polovička robí. Vyskúšajte si, ako sa menia plienky, aká teplota vody je ideálna na kúpeľ. Skúste vaše dieťatko uspať alebo s ním choďte na prechádzku. Pre nás mamy nie je nič lepšie ako muž, na ktorého sa môžeme spoľahnúť. Lebo povedzme si pravdu. Dieťa je spoločné, a tak by aj starostlivosť okolo neho mala byť rovnomerne rozdelená.

Samozrejme, je normálne, že ak je mama doma s dieťaťom, a otec v práci, tak s ním trávi viac času ona. Ale keď sa vrátite z práce, odľahčite ju a vezmite si na chvíľu dieťa do vašich rúk. Prvých šesť týždňov býva pre matky zvyčajne najzložitejších, a hoci sa môže zdať, že bábätko len papá a spí, uistite sa, že to vaša žena zvláda a je psychicky v poriadku. Je to totiž veľmi delikátne obdobie, počas ktorého sa môže dostaviť nepozvaná popôrodná depresia alebo rôzne úzkosti. Keď vidíte, že niečo nie je v poriadku, rozprávajte sa.

Vypočujte si vašu ženu. Hoci by šlo o banality, pre ňu to môžu byť dôležité problémy, ktoré treba riešiť. Nie, nezbláznila sa, ale jej svet sa s príchodom dieťaťa otočil o 180 stupňov a občas to chvíľu potrvá, kým sa v ňom dokáže sama nájsť. A čo zatiaľ môžete robiť vy? Postarajte sa, aby bolo doma aspoň ako-tak upratané, urobte nákup a môžete zapojiť aj staré mamy, ktoré by pre vašu rodinu mohli niečo dobré uvariť. Mať navarené, nakúpené a upratané, je druhým najväčším snom všetkým mamičiek v šestonedelí. Tým prvým je spokojné bábätko, ktoré bez problémov zaspí  hneď po tom, ako dostane svoje mlieko.

Čo sa vám oteckovia zíde... 

Vyberte si nejakú činnosť, ktorú budete mať na starosti výhradne vy. Mnohí oteckovia majú na starosti napríklad kúpanie. Ale vedeli ste, že koža bábätka je päťnásobne tenšia a nemá vyvinuté všetky ochranné bariéry? Aj preto sa najprv dohodnite, ako často budete bábo kúpať. Podľa najnovších štúdií sa to neodporúča každý deň. Denne ho stačí umyť vlažnou vodou a troškou mydla len na oblasť zadočka a genitálií, pri čom stále postupujte smerom od hlavy k nohám.

Možno sa vám zíde aj krém proti zapareninám, ktoré sa nosením plienok môžu objaviť. Nenatierajte však preventívne, lebo by ste mohli napáchať viac škody ako úžitku. Krém na zapareniny používajte naozaj len v prípade, ak sa vyskytnú. Ak predsa len chcete pokožku niečím natrieť, použite jemné detské olejčeky alebo krémy. 

Predísť takýmto problémom môžete výberom správnych plienok. Skúšajte, kým nenájdete také, ktoré budú vášmu dieťaťu najviac vyhovovať. A ak ich nájdete vo výhodnej cene, tak ich pokojne nakúpte do zásoby. Pozor na rôzne veľkosti, aby boli dieťaťu dobré aj o mesiac. Mimochodom, keď pôjdete okolo lekárne, nájdete tam aj kvapky alebo lieky proti detským kolikám či čapíky na zníženie telesnej teploty. Alebo aj rôzne čaje, ktoré podporujú tvorbu mlieka. Vaša žena sa vám poďakuje. 

Rady pre novopečeného otecka

  • Detské oblečenie perieme vždy osobitne a používame na to špeciálny prací prášok, ktorý by mal byť jemný a bez chemikálií, ktoré by mohli jemnej detskej pokožke spôsobiť rôzne alergie.
  • Novorodeniatka môžu trpieť kolikami. Bolesť bruška môže priamo súvisieť s tým, čo mamička konzumujete, tak sa snažte vyhnúť jedlám, ktoré nadúvajú. Kapustu, karfiol či strukoviny radšej odložte na iné časy. A majte poruke kvapky a čaj, ktoré môžu pri nadúvaní uľaviť.
  • Dojčené deti nepotrebujú za každých okolností dopĺňať tekutiny. Prijímajú ich z mlieka. A keď už, tak jedine čistú prevarenú vodu. Presladené čaje s cukrom, aké si pamätáte z detstva, malým deťom nepodávajte.
  • V prípade, ak sa bojíte bábätka čo i len dotknúť, aby ste mu neublížili a z predpôrodného kurzu si už nič nepamätáte, vyhľadajte si k tomu videá na internete a vzdelávajte sa.
  • To, že vaše dieťa v noci nespí a budí sa, je úplne normálne. Časom sa to zlepší, ale zatiaľ to je jednoducho takto. S únavou bojuje väčšina rodičov a vyriešiť to môžete tak, že si občas pospíte spolu s dieťaťom.
  • Nezabudnite, je to len obdobie a na tieto chvíle raz budete iba s láskou spomínať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: