Ako vybrať vhodnú postieľku

Mgr. Oľga Stašová, PhD. | 3. november 2017
Ako vybrať vhodnú postieľku

Viete na čo sa zamerať pri výbere vhodnej postieľky pre vaše dieťa?

Bábätká spočiatku spávajú 15 až 18 hodín denne. Postupne sa tento čas skracuje, ale stále reprezentuje významnú časť dňa. Na kvalite spánku a aj na zdravom vývine chrbtice sa okrem iného podieľa aj pohodlné lôžko.

Ak nepatríte k rodičom, ktorí plánujú so svojím drobčekom spávať v manželskej posteli, budete preň potrebovať detskú postieľku. Aj pri jednom dieťati bude pravdepodobne používaná aspoň dva roky, tak by sa jej voľbe mala venovať potrebná starostlivosť.

Prečítajte si: Diskusia Mama a ja: Akú postieľku ste vybrali pre dieťatko?

Na čo sa teda zamerať a čomu sa vyhnúť, aby jej výber nepriniesol sklamanie? Uvádzam niekoľko rád, ktoré by ste nemali opomenúť pri tomto rozhodovaní.

Veľkosť postieľky pre dieťa

V predajniach najčastejšie natrafíte na dve základné veľkosti: 60 x 120 a 70 x 140 cm. Ak máte v úmysle presunúť batoľa priamo do „dospeláckej“ postele, úplne vám postačí prvý typ. Pohodlne sa v nej vyspí aj trojročné dieťa a zaberie menej priestoru.

Niekedy aj centimetre rozhodujú o tom, či sa postieľka vojde vedľa manželskej postele.  Jednoduchšie sa s ňou manipuluje, dostanete sa s ňou aj cez užšie dvere,... Väčšie postieľky sú vyhovujúce aj pre predškolákov. Viaceré z nich sa dajú  prestavať na tzv. junior postele. Pri postieľkach atypických veľkostí je výrazne zúžený výber príslušenstva (plachta, hniezdo,..).

Môže vás zaujímať: Dvojičky a spoločná postieľka – áno, či nie?

Materiál a nosnosť postieľky

Postieľky sa vyrábajú zvyčajne z drevotriesky alebo dreva. Z tvrdého dreva je najčastejšie používaný buk a dub, z mäkkého borovica a smrek. Ak predpokladáte, že vaša ratolesť bude využívať postieľku dlhšie, všímajte si nosnosti kandidátok. Niektoré postieľky majú maximálnu nosnosť len 15 kg a túto váhu môže dobrý papkáč dosiahnuť už v dvoch rokoch.

Ležiaca plocha

Ležiacou plochou postieľky môže byť doska alebo rošt. Rošt je pružnejší a zabezpečuje lepšie vetranie matraca.  Veľkou výhodou je, ak sa dá ležiaca plocha polohovať vo viacerých výškach. Kým je bábätko malé, môže byť hore. Šetríte si tak chrbát. Keď podrastie natoľko, že by mohlo vyliezť samo z postieľky, premiestni sa ležiaca plocha nižšie.

V luxusnejších  postieľkach nájdete dokonca šikmo polohovateľný rošt. Oceníte ho pri refluxe a tvorbe hlienov. 

Bočnica detskej postieľky

Vkladanie dieťatka do postieľky vám uľahčí bočnica, ktorá sa dá spúšťať. V niektorých typoch sa nachádza aj úplne odnímateľná bočnica. Takáto postieľka sa dá pripevniť k manželskej posteli. V noci potom pohodlne nadojčíte bábätko bez vstávania z postele. Prospešné sú aj vyberateľné tyčky bočnice. Zvyčajne bývajú dve. Staršiemu dieťaťu umožňujú pohodlne vykĺznuť z postele, bez toho aby bolo odkázané na vašu pomoc.

Ďalšie funkcie

Presun postieľky v rámci bytu značne uľahčí prítomnosť koliesok. Dajú sa dokúpiť aj samostatne. Súčasťou niektorých postieľok sú úložné priestory. Pod ležiacou plochou bývajú umiestnené zasúvacie šuflíky, pri záhlaví postieľky zase komoda  s prebaľovacím pultom.

Matrac do postieľky

Slovenský trh ponúka široký výber matracov. Molitanové patria medzi tie lacnejšie. Pri vyššej hmotnosti dieťaťa sa viac deformujú ako špeciálne typy matracov. Kokosové sú vyrobené z prírodných vlákien s voľnou štruktúrou.  Vďaka nej sú vzdušnejšie, lepšie odolávajú roztočom a ležiace bábätko sa na nich menej potí. Matrace sú nezriedka vyrobené z viacerých vrstiev rôznych materiálov, napr. kokos – molitan, kokos – molitan – kokos alebo pohánka – molitan – kokos. Pohánka sa nezohrieva od tepla ľudského tela. Minimalizuje potenie a pôsobí antibakteriálne.

Neprehliadnite:  Ortopéd radí: chyby, ktoré sa môžu prejaviť na chrbtici dieťaťa

Príslušenstvo do postieľky

Je len na vás, aby ste vybrali, v čom bude váš drobček spávať. Môžete mu kúpiť klasickú posteľnú súpravu - vankúš a prikrývku, alebo stále viac populárnejší spací vak. Používanie vankúša sa v prvom roku života neodporúča kvôli zdravému vývinu chrbtice.

Prospešnosť spacieho vaku spočíva v tom, že sa dieťatko nemôže v noci odkopať a prechladnúť. Pri cestovaní zaberie tiež menej priestoru ako prikrývka. Predajcovia ponúkajú rôzne druhy spacích vakov: bez rukávov alebo s rukávmi, tenké alebo paplónové. V lete môžete používať tenký, v zime paplónový. Niektoré mamičky používajú len tenký spací vak a v zime ho ešte prikryjú paplónikom.

Z plachiet naviac odporúčam napínaciu, ochrannú. Bábätka si trénujú pršteky na všetkom, čo je v ich dosahu a klasickú plachtu bez gumičky by hužvali a ťahali k sebe. Ochranná plachta je zospodu potiahnutá umelou hmotou, ktorá chráni matrac pred pocikaním. 

Do postieľky môžete dokúpiť aj baldachýn so stojanom, hniezdo (mantinel, chránič) a vreckár. Baldachýn neslúži len ako okrasa, ale aj  jemne prepúšťa a rozptyľuje svetlo. Hniezdo chráni dieťatko pred otlčením sa o drevené tyčky. Na druhej strane mu však prekáža vo výhľade. Do vreckára si uložíte drobnosti potrebné pri starostlivosti o bábätko.

Čítajte aj: VANKÚŠ v postieľke? ÁNO či NIE?

Viaceré firmy ponúkajú posteľné sady: základné (vankúš, prikrývka, obliečky a plachta) aj s mnohými doplnkami. Výhodou je nižšia cena v porovnaní so spoločnou cenou za jednotlivé kusy a aj to, že celá zostava má rovnaký motív, farby.

Cestovná postieľka

Nájdu sa aj mamičky, ktoré využívajú na každodenné spávanie cestovnú postieľku. Zvyčajne do nej ešte prikúpia kvalitný matrac. Pri cestovaní ju stačí už len zbaliť. Výhodou je, že bábätko spáva doma a aj na návštevách v tej istej postieľke. Niektoré deti majú problém zaspať na neobvyklom mieste. Nevýhodou je, že cez sieťovú stenu takejto postieľky vidí dieťa svoje okolie mriežkované. Na druhej strane mu však nehrozí, že sa obúcha o drevené tyčky klasickej postieľky. 

A čo kolíska?

Jej najväčšou výhodou je to, že v nej kolísaním ľahšie uspíte dieťatko. Avšak už za pár mesiacov po narodení je nevhodná a maličké si musí zvykať spávať v postieľke. Vzhľadom na krátku využiteľnosť sa ju oplatí skôr požičať alebo kúpiť „z druhej ruky“.

Ak ste práve v radostnom očakávaní a rozhodujete sa o vhodnej postieľke pre vášho drobčeka, nechajte sa inšpirovať ponukou nášho e-shopu. Určite si vyberiete zo širokej ponuky postieľok alebo doplnkov v sekcii nábytok a spanie, ktoré sú nielen užitočné, ale aj krásne.

Čas na veľkú posteľ?
Prvá izbička: poradíme vám zariadiť detskú izbu

detska postielka

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: