Prvá izbička: poradíme vám zariadiť detskú izbu

Marta Dlouhá | 1. jún 2017
Prvá izbička: poradíme vám zariadiť detskú izbu

Či už pre svoje bábätko vyberiete zatiaľ len detskú postieľku, alebo siahnete hneď po rastúcej izbičke v jednom dizajnovom duchu, určite platí, že každé malé dieťa potrebuje svoj súkromný priestor – svoje malé kráľovstvo.

Základom v detskej izbičke je postieľka

V detskej izbičke alebo zatiaľ len v spálni rodičov nesmie pochopiteľne chýbať detská postieľka. Ponuka je v súčasnosti veľmi pestrá, od klasických, aké poznáme z detstva, až po najrôznejšie modely ladiace s ostatným nábytkom detskej izby.

Materiálom je prevažne drevo, prípadne priehľadný plast na bočniciach. Určite nezabudnite pri nákupe postieľky žiadať u predajcu dva nasledujúce doklady, ktoré vám zaručia, že postieľka bude pre vaše dieťa bezpečná, ako svojou konštrukciou, tak aj materiálom.

Jednoduchý alebo zložitý model postele?

A ako hodnotí Ing. arch. Kovařík  tzv. prestaviteľné postieľky – napríklad na posteľ pre predškoláka zo zásuvkami na boku alebo na detskú pohovku? „Postieľka s mnohými funkciami väčšinou nespĺňa stopercentne ani jednu. Takže ja ich vidím skôr nerád.“

Každopádne, keď si takúto postieľku budete kupovať, poriadne si vyskúšajte všetky funkcie vo všetkých jej obmenách. V prípade, že sa rozhodnete pre klasickú neprestaviteľnú postieľku, môžete sa taktiež tešiť z niektorých šikovných doplnkov.

Pokiaľ nie sú tieto postieľky bez koliesok, majú ich dokonca dve, či dokonca štyri, z nich dve majú brzdy. Väčšinou majú polohovateľný rošt minimálne do dvoch výšok (pre dojča aj pre stojace batoľa) a niekedy je rošt nastaviteľný i našikmo, čo uvítajú rodičia detí, ktoré často grckajú.

Veľmi praktická je sťahovacia bočnica, pri ktorej niektorí výrobcovia ponúkajú mechanizmus, pomocou ktorého stiahnete i vytiahnete bočnicu jednou rukou zároveň s pritlačením kolena. V druhej ruke môžete držať dieťatko.

Na trhu objavíte i postieľky, ktoré po odňatí koliesok fungujú ako veľké kolísky. Niektoré postieľky ponúkajú i najrôznejšie možnosti, ako môže dieťa samé bezpečne vyliezť von – odnímateľné priečky, zipsy v textilnej bočnici, uzatvárateľný prechod z dreva v čele postele a podobne.

Matrace a dekorácie do postielok

Matrace a detské postieľky by mali byť predovšetkým priedušné a dobre sa čistiť. To znamená vybavené pracím poťahom, a čo sa týka materiálu, odporúča Ing. arch. Kovařík malú „pružinovku“, matrac z PUR peny alebo akéhokoľvek kvalitného prírodného materiálu – najlepšie z netkaných textílií.

Klasický molitanový matrac z jednej vrstvy nie je ideálny, pretože tento materiál nasáva vlhkosť ako špongia. Rozhodne nepoužívajte staré detské matrace plné exkrementov roztočov a iných nečistôt.

Pokiaľ sa rozhodnete pre baldachýn na praktickom kovovom držiaku na závit, zbavujte ho často prachu a odmontujte ho, hneď ako sa začne dieťatko stavať na nožičky.

Rodičia často využívajú i textilné boky, ktoré sa priväzujú zvnútra postieľky, aby sa dieťatko neudrelo. Nezabudnite, že šnúrky musia byť dlhé maximálne 30 cm a že stojace dieťatko ľahko vylezie po týchto mantineloch von.

Prečítajte si: Detská izba presýtená podnetmi: menej je niekedy viac. 3 tipy pre rodičov!

Dôležitou súčasťou izby pre bábätko je prebaľovací pult

Ďalšou časťou, ktorá by nemala chýbať v detskej izbe, je prebaľovací pult pre bábätko. Predsa sa nechcete niekoľkokrát denne skláňať k bábätku položenému na pohovke alebo ho prebaľovať v postieľke a prípadne ju i zašpiniť!

Jednoduchý prebaľovací  pult si vytvoríte mäkkou umývateľnou podložkou položenou na práčke v kúpeľni alebo napríklad na skrinke v detskej izbe.

Lepšiu možnosť potom predstavujú špeciálne prebaľovacie dosky, ktoré sa dajú zakliesniť hore do bočníc postieľky, alebo samostatné prebaľovacie pulty.

Pulty sa predávajú buď ako odľahčené jednoduché kusy bez úložných priestorov, ale taktiež ako police alebo komody s doskou navrchu.

Niektoré z nich sú prestaviteľné a potom môžu po odstránení prebaľovacej plochy slúžiť ako skrinka na hračky alebo na bielizeň. Správny prebaľovací pult má bočnice, aby sa vám dieťatko ľahko neskotúľalo dole.

Prečítajte si: Detské zázemie v duchu feng šuej

V detskej izbe by malo byť dostatok miesta na hranie

Pretože deti po druhom roku vyžadujú najmä priestor na behanie a hranie, neprepĺňajte ich izbičku zbytočne nábytkom. Úplne stačí posteľ, dôležité úložné priestory a malý stolík a stolička.

Písací stôl a správnu pracovnú stoličku stačí zaobstarať, až keď pôjde ratolesť do školy. Pre trojročné deti až predškolákov je vhodnejšia posteľ menších rozmerov – v tej pre dospelých by sa mohli cítiť trochu stratené.

Klasickú váľandu obstarajte radšej až pre staršie dieťa. Vhodné sú ale zvýšené postele, u ktorých sa pod plochou na ležanie nachádzajú buď zásuvky alebo napríklad malý bunker.

Úložné priestory v izbičke koncipujte tak, aby dieťa dosiahlo na hračky aj bežné oblečenie a mohlo sa tak samé obslúžiť. Skriniek s praktickými úložnými boxmi je dnes nekonečné množstvo.

Do skríň sa hodí i vnútorné osvetlenie, ktoré pomáha v orientácii. Na podlahu je najvhodnejší teplý prírodný materiál – drevo, prírodné linoleum, korok, ale aj dobre udržiavateľný koberec. Nezabudnite, že deti sa hrajú prevažne na zemi a zospodu potrebujú teplo.

Prečítajte si: Izba pre starších školákov

Aby v izbe všetko ladilo

Izbičku môžete zladiť s vybraným materiálom nábytku. Odporúča sa predovšetkým drevo, ktoré pôsobí teplo (napríklad smrek, borovica), alebo hneď zvoľte nábytok v rámci jedného dizajnového radu.

Dovozové izbičky sú nádherné, ale väčšinou ide o luxusnú záležitosť pre náročných. Úplne najpraktickejší je nábytok skladaný, z ktorého si izbičku zložíte podľa potreby ako zo stavebnice a jednotlivé kusy môžete postupne dokupovať.

Vhodným a zároveň praktickým riešením môže byť umývateľný nábytok, prípadne pouvažujte nad umývateľnou farbou, alebo tapetou na steny. To oceníte pri vašich kreatívnych „maliaroch“, keď si Tatry prenesú domov na steny.

Izbu zútulníte zaujímavými doplnkami

Do detských izbičiek sa hodia lampičky, koberce, závesy alebo obliečky s detskými motívmi. Nič sa ale nesmie preháňať. Stačia dva motívy a dosť. To isté platí aj o farbách.

Na steny sa odporúčajú predovšetkým teplé farby, ako je žltá, marhuľová, a stačí, keď sa na nich striedajú maximálne dve. Pokiaľ máte nábytok i podlahu vo farbe prírodného dreva, môžete zvoliť aj pestrejšie doplnky. Naopak, v kombinácii s výrazným nábytkom by mali mať doplnky umiernenejšie farby.

Prečítajte si: Zariaďujete izbičku pre prváka? Poradíme vám!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: