Izba pre starších školákov

Marta Dlouhá | 15. február 2017
Izba pre starších školákov

Aká má byť izba pre deti na druhom stupni základnej školy?

Izba pre deti na druhom stupni základnej školy už vykazuje niektoré znaky študentských izieb. Hlavnú úlohu tu hrá počítačové pracovisko, pohodlná posteľ a výzdoba podľa vlastného výberu.

Nábytok do izby pre školáka vyberajte spoločne

Napriek tomu, že starší školáci majú často vyhranený názor na zariadenie svojej izby, určite ho vyberajte spoločne. Nebojte sa vysloviť svoje argumenty pre kvalitný a „zdravý“, teda ergonomický nábytok.

Ergonómia je náuka o pracovných podmienkach, ktorými by sa najmä výrobcovia pracovných stolov a stoličiek mali riadiť. Každopádne sa oplatí si nábytok priamo v obchode vyskúšať.

Sadnúť si a zatočiť sa alebo si zajazdiť na stoličke, skúsiť sa pohodlne rozvaliť pri stole alebo si ľahnúť na posteľ, ktorá sa vám páči na pohľad a radi by ste si ju kúpili domov. Niektoré obchody umožňujú po mesiaci vrátiť matrac, ktorý vám z akéhokoľvek dôvodu nevyhovuje.

Prečítajte si: Detská izba presýtená podnetmi: menej je niekedy viac. 3 tipy pre rodičov!

Dôležitým kusom nábytku v izbe školáka je počítačový stolík

Starší školáci pracujú často s klasickým počítačom alebo notebookom, pre ktorý je vhodné vyhradiť stále miesto. Ideálna je zostava stolov umiestnených do písmena L, z ktorého jeden slúži ako normálny pracovný stôl a druhý je potom koncipovaný ako počítačový.

Má vyvýšené miesto na postavenie monitoru a úložný box na telo počítača. Školák alebo študent potom na kolieskovej stoličke prechádza pohodne medzi oboma pracoviskami. Stoly môžu stáť aj v jednej rovine vedľa seba.

Kto má nedostatok miesta, môže zvoliť iba jeden väčší pracovný stôl, kde sa na vyvýšenú vmontovanú „poličku“ umiestni najlepšie plochý monitor a klávesnica leží na výsuvnej doske pod plochou stola. Potom je na stole dosť miesta aj na potrebné pomôcky či knihy. Priestorovo skromné sú tiež rohové počítačové stolíky alebo klasické, ale úzke – napríklad 60 cm.

Dôležité je správne rozmiestnenie jednotlivých komponentov

Počítačové stoly, navrhnuté tak, aby sa na ne dalo uložiť celú počítačovú zostavu vrátane tlačiarne, ale taktiež  jednoduché stolíky na PC často mávajú kolieska na ľahký presun alebo drobné posunutie. Stôl sa odporúča umiestniť najlepšie kolmo k oknu a určite nie obrazovkou monitoru proti nemu.

Keď už nie je iná možnosť, musíte usmerňovať intenzitu svetla pomocou žalúzií, roliet alebo závesov, a to mnohokrát nie je jednoduché. Inak dochádza k odrazom sklenených plôch na obrazovku. Z rovnakého dôvodu si strážte, aby sa na ploche obrazovky neodrážali tabule preskleného nábytku alebo svietiace dekoratívne osvetlenie.

Inak najvhodnejšie umiestnený monitor leží 50 až 60 cm od očí (dieťa sa pozerá spriama, nie zo strany) a zároveň má byť horný okraj obrazovky vo výške jeho očí. Školák by mal sedieť správne tak, že je vzpriamený (predovšetkým v bedrovej oblasti), sedí na celej sedacej ploche stoličky, nohy má ohnuté v kolenách do pravého uhla a chodidlá celou plochou položené na podlahe.

A ako sa správajú ruky? Tie by mali byť ohnuté do pravého uhla tak, aby predlaktie, zápästie a ruka boli v jednej rovine a prsty sa dotýkali klávesov.

Prečítajte si: Detské zázemie v duchu feng šuej

Pohodlný matrac je základom kvalitného spánku

Pozornosť venujte aj výberu matraca postele. Na lacnom pružinovom za tisícku ušetríte len zdanlivo. Po roku bude váš rýchlo rastúci tínedžer cítiť aj cez kvalitný chránič každú pružinku. Matrac by mal zaistiť kvalitný oddych tým, že je maximálne priedušný, pretože v noci odvádza pot.

Pre deti, ktoré už takmer dosiahli svoju konečnú výšku, sú výborné matrace zónované, ktoré rovnomerne rozkladajú záťaž tela. Mäkšie sú v oblasti ramien, panvy a piat a tuhšie sú pod bedrovou chrbticou.

Penový alebo latexový?

Keď sa budete rozhodovať, aký materiál matraca zvoliť, zmierte sa predovšetkým s tým, že každý má svoje výhody a nevýhody. Obľúbené sú matrace zo studených polyuretánových pien. Väčšinou sú vyrobené ako sendvičové, čo znamená, že matrac je poskladaný z rôznofarebných pien odlišnej tuhosti a hustoty.

Spôsobom poskladania i tvarovým rezaním potom vzniká zónovanie matracu. Ďalšiu možnosť predstavujú čiastočne prírodné latexové matrace z penovej gumy. Latexový matrac je dierovaný a podľa veľkosti a počtu otvorov vytvára taktiež rôzne tuhé zóny. Pre niekoho je neprekonateľný, ale pretože viac váži, horšie sa s ním manipuluje a spočiatku môže byť cítiť gumou.

Klasický pružinový matrac

Pružinové matrace, ktoré sú treťou možnosťou, majú rôznu kvalitu aj množstvo pružín a niektoré taktiež obsahujú ďalšie tvarovacie a kypriace dosky. Existujú aj luxusné taštičkové pružinové matrace, kde je každá pružina o jednu tretinu stlačená v textilnom obale.

Predovšetkým k pružinovým matracom sa predávajú vrchné krycie podložky, ktoré zabezpečujú vzduchový vankúš medzi jadrom matraca a telom. Možné je kúpiť aj poťah matraca s úpravou proti plesniam a baktériám, prípadne proti množeniu roztočov.

Kvalitný rošt

Matrac pre veľké dieťa nedávajte na pevnú dosku, ale na kvalitný rošt – buď pevný drevený, alebo lamelový. Telu sa lepšie dýcha a zároveň matrac vydrží dlhšie. Lamely môžu byť uchytené pevne alebo pohyblivo. Pevné uchytenie sa hodí pre pružinové alebo pevné polyuretánové matrace, pohyblivé potom pre kvalitnejšie polyuretánové a ďalej pre latexové matrace.

Kostra postele

Posteľ vyberajte rozmerovo určenú pre dospelého jedinca. Odrastajúce deti milujú čokoľvek extravagantné – priestrannú „zámockú“ posteľ s vysokými kovovými čelami, matrac, ktorý sám o sebe tvorí vlastnú kostru postele, alebo napríklad spanie na spacom poschodí, pod ktorým je umiestnený pracovný alebo oddychový kút.

Postele sa vyrábajú rôzne dlhé. Pri výbere sa riaďte pravidlom, že samotný matrac by mal byť o 20 až 25 cm dlhší, ako je výška postavy. Široký by mal byť aspoň 90 cm. Pokiaľ samozrejme nie je práve módneho okrúhleho tvaru.

Výzdoba izby pre školáka

Starším školákom a tínedžerom odporúčajú psychológovia nechať pri výzdobe stien izby voľnú ruku. Či už ide o najrôznejšie obrazové tapety, plagáty, koláže z výstrižkov alebo fotky, buďte veľkorysí. Niektoré dospievajúce deti si dokonca vo svojej izbe striekajú steny sprejom a vytvárajú si tak svoje súkromné graffiti.

Aj tak ďaleko je možné zájsť. Ako doplnky uvítajú vaše deti určite zásobníky na cédečka, stojany na hudobné nástroje, nemých sluhov na oblečenie alebo napríklad závesný boxovací vak na vybitie prebytočnej energie.

Prečítajte si: Oddelené detské izby – odkedy?

Ideálna izba pre školáka

  • Ideálny študentský stôl by mal mať rozmery 150 x 85 cm.
  • Dobrou voľbou je aj kombinácia dostatočne veľkej dosky a dvoch „kôz“ (výškovo nastaviteľné nohy)
  • Stoličku vyberajte ergonomickú pracovnú, na päťramennom kríži s kolieskami, ktorá má nastaviteľnú opierku chrbta a výšku i hĺbku sedadla. Osvedčené, ale drahšie sú tzv. synchrónne mechanizmy (stolička sa nastavuje podľa školákovho pohybu sama).
  • Kvalitný matrac vrátane roštu udržuje chrbticu v prirodzenom tvare, pri ležaní na boku v tvare priamky.
  • Špecialitou sú matrace z tzv. lenivej peny, ktorá pôsobí na dotyk akoby „napitá“ vodou. Táto pena  v kontakte s telesným teplom mäkne a veľmi pomaly sa vracia do pôvodnej polohy. Výborne sa tak prispôsobuje pozíciám detského tela.
  • Tvrdšie matrace sa odporúčajú pre ťažké váhy, mäkšie pre mušie váhy.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: