Detská izba presýtená podnetmi: 3 skvelé tipy pre rodičov!

Redakcia | 19. august 2018
Detská izba presýtená podnetmi: 3 skvelé tipy pre rodičov!

Deti dostávajú počas roka množstvo hračiek, či už je to pri príležitosti ich menín, narodenín, Vianoc alebo iba tak. V mnohých detských izbách to vyzerá takmer ako v obchode s hračkami.

Hračky sú samozrejme dôležité. Pomocou nich vedia deti vkĺznuť do sveta rozličných predstáv a skúšať si rôzne role. Ponúkajú množstvo podnetov a vďaka hre, dotykom, stavaniu alebo priraďovaniu získava dieťa veľa taktilných (hmatových), auditívnych alebo vizuálnych pocitov, ktoré sa opäť pozitívne prejavujú na celkovom vnímaní dieťaťa.

Príliš veľa podnetov deti unavuje

Príliš veľa podnetov však spôsobuje problém s výberom. Nakoniec vedú k tomu, že je dieťa tzv. presýtené podnetmi. Nevie, s čím sa má vlastne hrať, pretože vníma naraz príliš veľa vecí, a napriek tomu sa rozhoduje veľmi ťažko.

Čo robiť? Zaveďte do vášho rodinného života „jeden deň bez hračiek“:

  1. Dohodnite si s deťmi jeden deň v týždni a vyhláste ho za „Deň bez hračiek“. Je tu dôležitá spoločná dohoda, lebo dieťa musí s nápadom súhlasiť.
  2. Odstráňte večer pred Dňom bez hračiek väčšinu podnetov. Upracte spolu s dieťaťom hračky do väčšieho boxu, do skriniek alebo ich prikryte dekou.
  3. Ráno sa začína vážne... Normálne hračky sú tabu. Možno spočiatku nebude dieťa chápať, o čo ide a bude sa nudiť. Ale to nevadí, podnecuje to totiž nápad.

Dovoľte dieťaťu v tento deň, aby sa hralo s bežnými vecami, ktoré sa nachádzajú vo vašej domácnosti. Dieťa si môže vymyslieť vlastné nápady na hru. S dekami a vankúšmi si môže napr. urobiť pod stolom tmavú jaskyňu alebo môže zmeniť gauč na pirátsku loď.

Môže tak hrať rôzne rolové hry so súrodencami, kamarátmi a samozrejme aj s vami. Rolové hry plné fantázie okrem iného podporujú vzájomnú interakciu a komunikáciu. Poklady možno skryť pod pokrievku v hrnci a stará kuchynská lyžica sa môže zmeniť na čarovnú paličku.

Nechajte dieťa využiť vlastnú fantáziu

Človeka až prekvapuje, koľko kreatívnych nápadov majú deti, keď sa ich fantázii nekladú žiadne medze a majú voľnosť. Budete sa čudovať, koľko nezvyčajných vlastností vedia deti priradiť bežným predmetom nachádzajúcim sa v byte.

Dôležité je, aby ste kreativitu svojho dieťaťa neobmedzovali prehnanou snahou o poriadok a aby ste ich skutočne nechali hrať sa so všetkými (samozrejme bezpečnými) predmetmi. Po takomto dni bez hračiek sa bude dieťa o to viac tešiť na svoje obľúbené hračky a bude ich objavovať takpovediac nanovo.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: