MONTESSORI INŠPIRÁCIE pre domácnosť s deťmi

Marika Koscelníková | 10. január 2018
MONTESSORI INŠPIRÁCIE pre domácnosť s deťmi

Montessori pedagogika a jej prístup k vedeniu detí je u mamičiek veľmi populárny. Vedie k tvorivosti a rozvíja ich k samostatnosti. Ponúkame vám pár tipov, ako usporiadať domácnosť, aby sa v nej deti cítili dobre.

Dieťa sa rozvíja a pracuje na základe vnútornej motivácie. To je základná myšlienka, s ktorou Montessori pedagogika pracuje.

Základné princípy výchovy podľa Montessori:

  • rodičia sú v roli partnerov, sprevádzajú dieťa jeho vývojom
  • výchova je aj o tom, klásť dieťaťu otázky
  • každé dieťa má v sebe potenciál a rozvíja sa vlastným spôsobom
  • dieťa sa učí prostredníctvom zmyslov
  • deti majú potrebu vzájomných interakcií a spoznávania toho, čo je vonku

Montessori domácnosť prístupná deťom

Základná myšlienka: Dieťa je súčasťou života rodiny. Preto sú nízke police, prízemná posteľ, vyčlenený priestor v obývačke či kúpeľni nutnosťou. Dieťa sa chce podieľať, dočiahnuť, pomôcť, byť súčasťou.

Stupienok, či schodíky by mali byť na dosah  Dieťa by malo mať veci, ktoré sú určené pre neho umiestnené tak, aby na ne dočiahlo.

OBÝVAČKA

V spoločných miestnostiach, ktoré bývajú pre rodičov náročnejšie na udržiavanie poriadku, vyhradiť dieťaťu priestor, ktorý je len pre neho.

TIP:

Malý koberček, na ktorom môže mať svoje veci (inde nie). Na ňom môže mať aj policu s knihami či hračkami. Prípadne dieťaťu vyčleniť vlastné miesto v knižnici.

DETSKÁ IZBA

Základom je, všetko na dosah. Ideálne usporiadanie: police a v nich triediace košíky na hračky (obľúbenou činnosťou je triedenie vecí podľa veľkosti,farieb, napr. gombíky). Posteľ prízemná, aby na ňu dieťa bez problémov vyliezlo a zliezlo.

Koberec jednoduchý, jednofarebný a svetlý. Hračky: skladačky, vkladačky, doplňovačky. Ideálne drevené, prípadne doma vyrobené (papier, látka). V detskej izbe by malo byť veľa svetla.

KUCHYŇA

Spodný šuplík v linke vyhradiť dieťaťu. Tam môže mať detskú vidličku, lyžičku, misku Stolček pre dieťa alebo stupienky, učiaca veža,  aby mohlo dieťa v kuchyni, pomáhať.

KÚPEĽŇA A TOALETA

Stupienky a schodíky kvôli dostupnosti k umývadlu či na toaletu sú potrebné. Dvíhať malé dieťa, aby si umylo ruky, pričom samo by to zvládlo s pomocou obyčajného schodíka, je naozaj zbytočné.

TIP:

Dobrým nápadom je pripraviť deťom v kúpeľni svoj vlastný stolček s mydlom, pohárom na zubnú kefku a pastu, zrkadlom. Takto sa obslúži samé, bez našej pomoci.  

Rodiča sa často sťažujú, že dieťa im "nedovolí" robiť to či ono. Dieťa chce a malo by pomáhať všade, kde sa dá. Malo by byť zapojené do života rodiny aj v bežných činnostiach. Chce sa cítiť potrebné a rovnocenné. Dovoľte mu to a dajte mu priestor! Takto sa bude prirodzene vyvíjať jeho intelekt a samostatnosť.

Fotogaléria: zdroj Pinterest

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: