Oteckovia sú viac zapojení ako v minulosti. Prospieva to celej rodine

Redakcia | 16. jún 2024
Oteckovia sú viac zapojení ako v minulosti

Vedia, vnímajú a cítia, že ich prítomnosť sa neobmedzuje len na finančné zabezpečenie a autoritu.

Úloha otca v modernej rodine

Otcovia sa už neobmedzujú len na rolu živiteľov rodiny, ale čoraz viac sa podieľajú na výchove a starostlivosti o domácnosť. Tento trend je viac ako vítaný.

Myšlienka „praktického otca“ sa formovala v posledných desaťročiach. Historicky bola identita mužov silne spätá s ich kariérou, čo do istej miery platí aj dnes, pričom približne 76 % mužov uviedlo, že pociťujú finančný tlak, aby zabezpečili svoju rodinu. V súčasnosti sú mamy aktívne zapojené do pracovného procesu a čas, ktorý majú obaja partneri pre svoje deti a domácnosť, je viac-menej rovnaký. Takže zdieľanie finančného zabezpečenia a domácich prác či starostlivosti o deti je žiadúce. 

Od otcov sa očakáva sa od nich, že budú plnohodnotnými partnermi v rodičovstve. Štúdie, ktoré skúmali mladé rodiny po narodení prvého dieťaťa ukázali, že zapojení otcovia - teda tí, ktorí od prvej chvíle prebrali rovnakú mieru starostlivosti o bábätko, pomohlo znížiť popôrodný stres ich manželky a viedlo k celkovému zlepšeniu atmosféry v rodine.  

Oteckovia sú viac zapojení ako v minulosti. Prospieva to celej rodine

Význam otca v rodine

Prítomnosť otca v rodine poskytuje deťom jeden z prvých mužských vzorov, ktorý formuje ich vnímanie sveta a tiež vzťahy s mužmi. Deti si osvojujú vzťahové skúsenosti už od raného veku, a viaceré štúdie potvrdili, že zdravý vzťah s otcom podporuje u detí vyššiu sebaúctu, sebadôveru a v prípade dcér aj stabilnejšie vzťahy s mužmi v budúcnosti. 

Dovoľme mužom byť viac zapojenými, pretože často ešte stále narážame na stereotypy z minulosti, ktoré ovplyvňujú ich úlohy v domácnosti. Tieto zastarané predstavy, ako napríklad že muži nevedia variť, nežehlia alebo nekočíkujú deti, brzdia rovnomerné rozdelenie povinností a nedávajú mužom šancu. Je čas prekonať tieto predsudky a umožniť mužom plnohodnotne sa zapojiť do starostlivosti o domácnosť a deti. Rovnomerné rozdelenie domácich povinností nielenže odľahčí ženy, ale aj posilní rodinné vzťahy a umožní deťom vidieť príklady rovnosti a spolupráce.

Meniaca sa rola novodobého otca

V posledných desaťročiach sa výrazne zmenila predstava o otcovej úlohe v rodine. Historicky bola identita mužov silne spätá s ich kariérou. Dnes však, viac ako kedykoľvek predtým, muži zohrávajú aktívnejšiu úlohu v rodičovstve. Pandémia COVID-19, ktorá prinútila mnohých pracovať z domu, ukázala, že otcovia sú schopní a ochotní zdieľať úlohy rodiča. Niektorí z nich prešli od výhradne pracovnej roly k zdieľaniu starostlivosti o deti so svojimi partnerkami.

Škandinávsky príklad

V severských krajinách, ako je Dánsko, je zapojenie otcov do výchovy detí veľmi viditeľné. Nedávna správa ukazuje, že medzi 89 až 96 percentami otcov v Dánsku a Švédsku chce byť veľmi zapojených do prvých mesiacov a rokov života svojich detí. Tento trend ukazuje, že moderní otcovia si uvedomujú dôležitosť svojej prítomnosti a aktívneho zapojenia vo výchove detí.

Prekonávanie stereotypov

Napriek tomu, že stále prevláda názor, že ženy sú lepšie opatrovateľky, muži čoraz viac preberajú aktívnu úlohu v rodičovstve. Nie je to prínosné len pre deti, ale aj pre samotných otcov, ktorí nachádzajú radosť a uspokojenie vo výchove svojich detí. Tento posun prispieva k rovnováhe medzi pracovným a rodinným životom a podporuje lepšie partnerské vzťahy.

Oteckovia sú dnes viac zapojení ako v minulosti a prospieva to celej rodine. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: