Mama vo Švédsku: Otec sa považuje za rovnocenného rodiča ako matka

Kristína Majerová | 24. november 2022
Mama vo Švédsku
foto: Archív M. Tömösváryovej

Náhodou sa ocitla na mieste, ktoré jej naozaj vyhovuje... Švédsko poskytuje Márii Tömösváryovej (37 r. ) pokoj, dostatočný priestor pre vyrovnaný život, príležitosti pre osobný rozvoj či možnosti pre zmenu. Rodinám sa snáď len málokde žije lepšie než tu.

Mária tu žije so svojimi deťmi Benjaminom (6,5 r.) a Shamso (2,5 r.), čo v somálskom jazyku znamená slnečný svit.

Švédsko - môj druhý domov

Nakoľko môj vtedajší partner mal len krátkodobé povolenie na pobyt, ktorý sa nepodarilo predĺžiť, museli sme zo Slovenska odísť. Rozhodli sme sa pre Švédsko. Môj život tu začal absolvovaním niekoľkomesačného medzinárodného študijného programu Židovských štúdií, počas ktorého som sa zamerala na facilitovanie medzináboženského dialógu prostredníctvom divadla Fórum ( ext. zdroj divadlo Fórum). Bola to kombinácia mojich najmilších záujmov a zároveň som mohla žiť spolu s partnerom. 

Som vyštudovaná učiteľka angličtiny a dramatickej výchovy a okrem toho, že pochádzam zo židovsko-kresťanskej rodiny, judaizmus bol pre mňa i predmetom akademického štúdia na Stredoeurópskej univerzite v Budapešti. Následne sme sa presťahovali zo Štokholmu do Göteborgu, kde som získala prácu au-pair v jednej českej štvordetnej rodine, s ktorou sme doteraz vo veľmi priateľskom vzťahu. Aktuálne pracujem v biznis sektore a teším sa, že mi charakter práce umožňuje žiť ako človeku, ktorý si nemusí vyberať medzi kariérou a rodičovstvom. 

„Vo Švédsku sa otec považuje za rovnocenného rodiča ako matka. Neočakáva sa od neho o nič viac a o nič menej ako od nej.“

Švédsko: Na prvom mieste je záujem detí 

Rodiny tu nie sú nevyhnutne šťastnejšie. Aj tu je mnoho nešťastných rodín. Rozdiel je však v možnosti riešenia problémov. Okolo rodín je vybudovaná sociálna sieť, v ktorej nájdu podporu, aby ťažké obdobia úspešne prekonali, ale zároveň, aby dokázali dôstojne ustáť aj situáciu, ak už spolu ako rodina fungovať nedokážu alebo nechcú. Na prvom mieste je vždy záujem detí, čo v praxi znamená, že je potrebné podporiť aj rodičov.

Nie je štandardom vyhlasovať konkrétny rodinný model za jediný správny. Za úspešný rodinný model sa tu považuje každý, ktorý dokáže zabezpečiť spokojné detstvo potomkov. Akým spôsobom si to rodiny zariadia, je na nich a ich okolnostiach, no štát je tu preto, aby vyrovnal rozdiely a vytvoril rámec, v ktorom sa dá každému žiť slobodne. 

Mama vo Švédsku

Predpôrodná starostlivosť je vo Švédsku bez lekára

Celým tehotenstvom sprevádza ženu pôrodná asistentka, ku ktorej chodí pravidelne do poradne. Počas zdravého tehotenstva sa s lekárom nestretne. Vychádza sa z tézy, že lekári sú potrební pri chorých pacientoch, a tehotenstvo je zdravý biologický stav. Je potrebné len poradiť a dozerať na to, či je s priebehom tehotenstva všetko v poriadku. Asistentky na oddeleniach polikliník organizujú predpôrodné kurzy pre oboch rodičov a pomáhajú spísať pôrodný plán. Asistentka pri pôrode síce nie je prítomná, ale pôrodný plán je uložený v systéme, a nemocničné asistentky si ho naštudujú, keď ste na ceste do nemocnice.

Pôrody, aké chce zažiť každá žena

Skúsenosti s pôrodmi sú naozaj rôzne, no úroveň pôrodníctva je taká, akú by som zo srdca priala zažiť každému. Ja som v nemocnici zažila štyri pôrody. Dva svojich detí a dva mojich najbližších priateliek ako ich druhá sprevádzajúca osoba. Zakaždým to bol fantastický pozitívny zážitok. Domáce pôrody sú tu samozrejme možné, štát však v takom prípade nehradí náklady na pôrodnú asistentku. V Štokholme a aj niekoľkých ďalších regiónoch sa dá domáci pôrod prefinancovať rovnako ako nemocničný. 

Bežne so sebou rodička môže mať až dve sprevádzajúce osoby, počas pandémie to bola iba jedna. Zdravotnícky personál oceňuje, keď pri pôrode sprevádza ženu, ktorá je naklonená prirodzenému pôrodu bez zásahov, a ktorá je oboznámená s možnými scenármi a s tým, ako ju počas pôrodu môžu podporiť oni. Nemocnice tu pravidelne usporadúvajú predpôrodné stretnutia, počas ktorých skúsené asistentky nastávajúcim rodičom vysvetlia, ako to po spustení pôrodu funguje, kedy a pri akej frekvencii kontrakcií je potrebné zavolať do pôrodnice pre konzultáciu a aby vás zaregistrovali a počítali s vami. Informujú vás o najrôznejších možnostiach a spôsoboch tlmenia bolestí, medzi ktorými si sama vyberáte (od epidurálu cez vaňu, sprchu, plyn až po akupunktúru). 

Domov môže ísť žena už 6 hodín po pôrode, ak prebehol bez komplikácií. Ak nie, môže zostať niekoľko dní na popôrodnom oddelení aj  s partnerom. Záleží, či je pripravená ísť domov. My sme ako prvorodičia zostali asi tri dni po pôrode prvého dieťaťa, a ja sama asi 15 hodín po pôrode dcérky.

Druhý deň po pôrode nasleduje prvé stretnutie s lekárkou, ktorá spraví bežné vyšetrenia. Niekoľko dní po pôrode vás doma navštívi detská sestra, ktorá skontroluje bábätko a zodpovie otázky. Sprevádza rodinu na poliklinike obvykle prvé štyri roky života dieťaťa.

Mama vo Švédsku

Švédsko: 480 dní plateného rodičovského voľna

Rodičia majú spoločne nárok na 480 dní plateného rodičovského voľna a je len na nich, ako si dni medzi sebou rozdelia. Jedinou podmienkou je, že minimálne 90 dní musí vyčerpať otec, inak rodine prepadnú. Tých 480 dní môžete čerpať približne do 8. roka života dieťaťa. Návrat do práce tak môže napríklad začínať štvrtinovým pracovným úväzkom alebo si pol dňa čerpá matka a pol dňa otec. 

Škôlky = viac možností

Počas rodičovskej máte nekonečne veľa možností, ako s deťmi zmysluplne tráviť čas. Všade sú fantastické knižnice s veľkými priestormi pre najmenších, ale aj tzv. otvorené škôlky. Tie sú rodinám i s najmenšími deťmi k dispozícii denne a organizujú pre ne rôzne aktivity za prítomnosti rodičov. Všetko pod taktovkou štátu, celkom nezáväzne a bezplatne. Prídete a odídete, kedy chcete. 

Osobitnou kapitolou sú bežné škôlky, ktoré považujem za skvelé. Sú bezplatné, rodičia hradia len príspevok, ktorý predstavuje určité percento z platu, pre predstavu to môže byť tak 100 eur mesačne. Deti do nich nastupujú v 1 až 1,5 roku. Škôlky majú osobitný personál na pedagogickú starostlivosť a osobitný na opateru detí. Čas s deťmi napĺňajú veľmi zmysluplne a zároveň zábavne. Ak dieťa ráno prichádza veľmi skoro, dostane  aj raňajky. Inak iba desiatu, obed a olovrant.

Škôlky sú poväčšine štátne, no existuje aj model tzv. kooperatívnych, do ktorej chodia naše deti. Sú tiež financované štátom, no vstupujú do nich rodiny, ktoré majú chuť na predškolskom vzdelávaní ich detí aktívne participovať. Tieto škôlky majú zamestnaný bežný pedagogický personál, a rodičia majú služby, keďže pre deti varia, upratujú priestory, upravujú prostredie, starajú sa o všetku réžiu. Zároveň tak však majú väčší vplyv na to, čo sa v škôlke deje a budujú si tak často úzky kamarátsky kruh s ostatnými rodinami. 

Naša škôlka je napríklad kooperatívna škôlka inšpirovaná Montessori pedagogikou. Sme taký „hybrid“, u nás sa rodičia zúčastňujú len veľkých upratovacích dní dvakrát do roka, a musia byť k dispozícii, keď personál ochorie, a je potrebné zastupovanie. Vtedy riaditeľka zavolá rodine, ktorá je podľa zoznamu na rade, a jeden z rodičov musí prísť na 1 deň asistovať. My túto povinnosť nemáme, pretože ja som dobrovoľnou členkou správnej rady škôlky, a toto je teda jediná úľava, ktorú za tú aktivitu dostávam. Je to krásny systém, a som vďačná, že som ho nielen spoznala, ale že vidím, aký má vplyv na budovanie pevných kamarátskych zväzkov medzi deťmi a aj nami rodičmi.

Krúžky a plánovanie

Deti s rôznymi aktivitami mimo škôlky či školy začínajú skoro. Často už počas škôlky cez víkend začnú chodiť na gymnastiku či niečo iné. Jedným z dôvodov je, že  sociálne väzby sa nebudujú celý život. Pomerne skoro sa švédsky sociálny kruh uzavrie, a potom do neho už nových ľudí vpúšťajú len ťažko. Zároveň tu ľudia majú radi plánovanie. Vyhovuje im, keď majú na všetko vyhradený konkrétny čas. Pozvánky na detské oslavy spravidla obsahujú napríklad aj čas ukončenia, a stôl v reštaurácii máte stále rezervovaný od-do (na dve hodiny). Toto je niečo, na čo som si ešte nezvykla.

Viac o Máriinom živote vo Švédsku sa dozviete na www.zebramama.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: