Môj muž je MAMIČKIN MAZNÁČIK

Kristína Böhmer | 3. november 2021
mamičkin maznáčik

Dve ženy sú na jedného muža jednoducho priveľa. Ak si nájde partnerku, ale nechá ju v tieni svojej matky, len ťažko sa z toho môže vykľuť niečo dobré. Mamin maznák by mal najprv prestrihnúť pupočnú šnúru so svojou mamou, ak si chce vybudovať zdravý vzťah so svojou manželkou.

V detstve som poznala chlapca, ktorého mama nadovšetko milovala. Vždy, keď niečo potreboval, našla si čas. Poprosil ju o pomoc a ona v momente prestala robiť, čo robila, a išla mu pomôcť. Potom ho poriadne vyobjímala a vybozkávala. Niektoré decká sa mu vysmievali, že bol maznák, hoci po rokoch pri poháriku vína s jemným smiechom priznali, že mu pozornosť jeho mamy tak trochu závideli.

Ale len v detstve. V puberte ich akákoľvek závisť prešla. Chlapca totiž jeho mama pred školou nasilu bozkávala aj v pätnástich, keď on by už takéto prejavy náklonnosti prijal radšej od nejakej frajerky. Bol veľmi šikovný a mal veľké sny, preto chcel prestúpiť na lepšiu školu do iného mesta. Jeho mama však preplakala niekoľko nocí, že ju syn chce opustiť, a tak nikam nešiel. Pre mamu sa vzdal vlastnej budúcnosti.

„A ja som si ho vzala. Kde som mala hlavu...?” Po ďalších rokoch hovorí jedna z tých, ktorá predtým priznala, že mu pozornosť jeho mamy v detstve závidela. Dnes je to už rozvedená žena, ktorá si z manželstva s maminým maznákom okrem dvoch detí odniesla aj pocit, že bola tretím kolesom na voze zvanom „dysfunkčný vzťah medzi matkou a synom”.

Nechať dieťa odísť

Psychológovia sa zhodujú na tom, že to, aký vzťah máme so svojimi rodičmi, a najmä matkou, ovplyvní to, aké vzťahy budeme budovať v dospelosti. Deti potrebujú veľa lásky a pozornosti. Potrebujú mamu, ktorá im pomôže, keď potrebujú. Mamu, ktorá k nim má emočne aj fyzicky blízko, ktorá sa ich vždy snaží pochopiť, ktorá ich pohladká a objíme, venuje im pozornosť aj čas, a ktorá im vždy ofúka odreté koleno.

Ale nie navždy. Ako deti rastú, potrebujú čoraz viac nezávislosti. „Keď sa spätne zamyslím nad ich vzťahom, čo teda môžem, keďže som svojho muža poznala od škôlky, tak mám pocit, že presne toto jeho mama zbytočne odďaľovala, až už bolo neskoro. Stále sa jej zdal primalý na to, aby ho nechala ísť samého do školy alebo aby ho pustila von bez dozoru, až napokon z toho už nebolo cesty von. On bol dospelý a stále sa chodil pýtať mamy, čo môže hento alebo toto,” rozmýšľa Jana, tá rozvedená bývalá manželka maminho maznáka.

Deti treba vedieť nechať ísť, akokoľvek náročné sa to môže zdať.

Zdravé puto s dieťaťom

Po strednej odišli každý niekam inam a niekoľko rokov sa nevideli. Potom sa dali dohromady na stretávke po desiatich rokoch. „Mne sa to najprv zdalo milé. Myslela som si, že keď je chlap dobrý na mamu, bude aj na svoju ženu, lebo sa naučil rešpektovať ženy ako také,” spomína Jana. Toto by, samozrejme, platilo. Keby...

Štúdie ukazujú, že ak má chlapec v detstve zdravý vzťah so svojou mamou, vyrastie z neho emočne inteligentnejší človek. Vďaka zdravému vzťahu s mamou sa totiž cíti istejšie a bezpečnejšie, pretože dostal podporu, ktorú potreboval. Ak ju, naopak, nedostal, tak sa u neho zvyšuje riziko behaviorálnych problémov.

Výskum z Univerzity Reading sa zameriaval na to, ako vzťah medzi deťmi a ich matkami v ranom veku ovplyvnil neskoršie behaviorálne problémy, napríklad agresivitu. Je tam vôbec prepojenie? „Odpoveď na túto otázku je jednoznačné áno,” napísal Pasco Fearon (ext. zdroj Pasco Fearon), ktorý výskum viedol. „Čo je ešte dôležitejšie, naša analýza ukázala, že deti s nestabilným putom voči matke, najmä chlapci, mali viac významných behaviorálnych problémov, a to aj mnohé roky neskôr.”

Problém nastáva vtedy, keď sa to matke vymkne spod kontroly a zo zdravej lásky sa stane absolútne nezdravý, dysfunkčný vzťah. Ako to bolo aj v prípade Janinho exmanžela.

Môžem, mami?

„Po istom čase som si uvedomila, že to nebolo tak, ako sa na prvý pohľad zdalo. On sa správal pekne k svojej mame nie preto, lebo sa naučil rešpektovať ženy, ale preto, lebo sa jej bál. Bál sa, že ju sklame. Celý život ho držala v tom, že on má na svedomí to, či ona bude šťastná alebo nie. Že jej šťastie je len v jeho rukách. Choré, nie?” pýta sa Jana.

Dôvodov, prečo muž ostáva mama's boy aj v dospelosti, môže byť, samozrejme, viac, ale strach z toho, že matku sklame, je dosť častý. Okrem toho môže ísť o finančnú závislosť, strach z odlúčenia alebo strach zo samoty.

mamičkin maznáčik

Ako sa takíto mamini maznáci môžu prejavovať?

  • 1. Pýtajú si povolenie

Hoci tvrdia, že ich len zaujíma názor ich matky, v skutočnosti si pýtajú povolenie niečo urobiť. „Keď sme chceli kúpiť nové auto, môj ex sa spýtal svojej mamy, ktoré si ona myslí, že by sme mali kúpiť. Keď som mu to vytkla, tvrdil, že to sa jej spýtal len tak medzi rečou. A na čo? Čo ona vie o autách? Nič. Ale vybrala striebornú farbu, a presne také sme aj kúpili, hoci mne sa strieborné autá vôbec nepáčia,” hovorí Jana o jednej z tisícok svojich skúseností.

  • 2. Sú finančne závislí od rodičov

„Na štvrtom rande som sa ho opýtala, či býva sám. Zrazu z neho vyšlo, že s mamou. Mal vtedy 35 rokov a keby som sa na rovinu neopýtala, neviem, kedy by mi to povedal,” spomína na bývalého priateľa Monika. „Zľakla som sa toho, ale tvrdil mi, že to je dočasné, lebo že chce kúpiť byt a kým hľadá, býva u mamy. Chodili sme spolu dva roky a za ten čas žiadny byt nekúpil. Býval s mamou, ktorá mu kedykoľvek zavolala, keď bol u mňa, aby sa vrátil domov, lebo niečo od neho potrebovala. A on išiel, lebo si bol vedomý, že je jej dlžníkom.”

  • 3. Potrebujú starostlivosť 

„Keď bol s mamou, bol ako malý chlapec. Nechal sa obskakovať, obsluhovať. Mama sa s ním aj rozprávala ako s malým chlapcom a on sa pritom usmieval,” hovorí Jana. „Doma očakával to isté odo mňa. Neupratal po sebe a čudoval sa, že mi to prekáža.” Z maminých maznákov často vyrastú muži, ktorým ani len nenapadne, že by sa o seba mali postarať sami. Napríklad umyť po sebe tanier, odložiť si svoje veci alebo utrieť omrvinky zo stola, ktoré tam sami natrúsia. Vždy to predsa robila mama.

  • 4. Nevedia mame povedať nie

Maznáka spoznáte aj podľa toho, že mame nevie povedať nie. Ak zavolá a niečo potrebuje v tom danom momente, okamžite tam beží. Ako Monikin bývalý priateľ, ktorého mala mama na špagáte. „Robila mu to aj predo mnou, keď som bola u nich. Vošla do izby bez zaklopania a povedala mu, aby išiel na poštu. To bol okamih, keď som si povedala, že toto je koniec vzťahu. Mala som 33 rokov, sedela som v detskej izbe svojho 37-ročného priateľa, ktorého mama poslala na poštu a mňa nepriamo domov.”

  • 5. Boja sa mamu nahnevať

Monika pokračuje. „Na mamu sa ale nehneval. Na mňa nemal problém vybuchnúť. Keď som mu povedala, že práve ma nepriamo poslala domov a jeho na poštu a nech jej niečo povie a odsťahuje sa, vynadal mi. Vtedy som u nich bola poslednýkrát.”

Čo s tým, keď žijem s maznáčikom?

Odborníci radia jasne: nechoďte to riešiť so svokrou a žiadať ju, aby vám nechala priestor. Každý manželský problém majú riešiť manželia, ktorí sú vždy dvaja a svokra tam nepatrí, hoci by ona sama chcela. A často by ju aj jej syn v tom trojuholníku chcel mať, ale tak to fungovať nemôže.

„Možno na to existuje liek, ja som ho nenašla,” hovorí Jana. Potom sa zamyslí a dodá: „Vlastne našla. Povedala som si, že urobím všetko pre to, aby vzťah s mojím synom bol zdravý. V ranom detstve som mu bola nablízku a keď mi jedného dňa povedal, aby som mu pred školou nedávala pusu, lebo sa hanbí, začala som sa postupne vzďaľovať a nechávam mu priestor, ktorý potrebuje. Spomenula som si totiž, ako kedysi moja bývalá svokra bozkávala môjho exmanžela, vtedy môjho spolužiaka pred školou, a ani za svet nechcem mať so synom rovnaký vzťah.”

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: