Mamy, užime si zdravé leto: 10 tipov pre vás

Diana Mašlejová | 15. júl 2023
Mamy, užime si zdravé leto: 10 tipov pre vás

Leto, to pre mňa voľakedy znamenalo nasledovné – menej práce, viac oddychu, dovolenka, leňošenie na pláži aj na kúpaliskách, večerné posedenia pri vínku na terasách. S dieťaťom je to už troška iné.

Pretože hľadanie oddychu chce niekedy úsilie porovnateľné s riešením logických hádaniek, lebo práce doma je stále dosť a tento kolotoč nekončí, ani keď za oknami svieti letné slnko, pretože, pretože... Aj vy to máte tak, že vám napadá najmenej 100 dôvodov, prečo nemáte čas? Zastavme sa. A užime si leto naplno a vo fit forme s našimi inšpiráciami.

1. Urobte si skrášľujúce radosti! 

Odkladáte kozmetiku alebo manikúru? Pleťová maska, čo ste na Vianoce dostali od kamarátky, sa už pomaly uležala na vašej poličke? Skúste si každý týždeň urobiť vlastnú ozdravnú a skrášľujúcu procedúru. Blahodarný kúpeľ pri sviečkach, hydratačnú masku, nový účes od kaderníčky. Aby sa to u vás v tejto oblasti neskončilo tak, ako väčšinou v mojom prípade, kouči radia urobiť si plán. 

Môže to vyzerať asi takto: 1 procedúra 1x do týždňa.

Nemusí to znamenať pobyt v kúpeľoch (aj keď sa mu určite nebráňte), pre celkový pocit a efekt stačia aj drobnosti. Nalakovanie nechtov, masáž tváre, vlastnoručná pedikúra. Voľte to, čo vás poteší a prinesie vám radosť. 

2. Pospite si! 

Niektorým sa v lete spí lepšie, iní majú v teple problém užiť si regeneračný spánok a klimatizácia nie je vždy riešením. Pokúste sa leto využiť na relax. Psychológovia v rámci procesu cieleného relaxu odporúčajú venovať väčšiu pozornosť kvalitnému spánku. Niekto potrebuje osem hodín, inému stačí sedem a pol. Všetci veľmi dobre vieme, aké to je pospať si pri malých deťoch. Rozhodne k tomu nesedí prívlastok „do ružova“. Nevešajte hlavu, poobedný šlofík spraví divy a je čoraz preferovanejším spôsobom, ako uvoľniť myseľ a naštartovať regeneračné procesy v tele. Ľahnite si s vašou ratolesťou – cez obed alebo skôr večer. Snažte sa dodržiavať pravidelný režim. 

3. Počúvajte hudbu! 

Hudba je všeliek. Nové štúdie ukazujú, že aj ľudia trpiaci pokročilejšími štádiami demencie a inými neurodegeneratívnymi ochoreniami pozitívne reagujú na hudbu, ktorú počúvali v mladosti a ku ktorej majú emocionálny vzťah. Táto väzba je prekvapivejšia o to viac, že bolo zistené, že centrá pamäti hudby ostávajú z nejakého záhadného dôvodu nenarušené, alebo aspoň sú narušené menej. Hudba povznáša, dovolí nám prepojiť sa s naším vnútorným JA, rozveselí, alebo nám pripomenie to, na čo sme už dávno zabudli. Môžete si vytvoriť vlastný playlist, počúvať ho pri prechádzke, alebo doma pri upratovaní. Pustiť si hudbu do slúchadiel či v reproduktoroch, sedieť pokojne, alebo pri tom tancovať. Sama, s manželom, či s deťmi. 

4. Na slnku opatrne a zdravo! 

Vitamín D je nenahraditeľným spoločníkom na ceste k správne fungujúcemu imunitnému systému. Vieme to a štúdie tento fakt potvrdzujú. V našich zemepisných končinách sa odhaduje, že až 80 % obyvateľov vykazuje veľmi nízke hodnoty tohto vitamínu v krvi. Nemusí to však znamenať, že sa na pravé poludnie vystavíte priamemu slnku. Čoraz viac sa totiž hovorí o zdravej slnečnej miere, a teda pomere medzi benefitmi letného slniečka a jeho negatívami. Stredomorské národy to majú ideálnejšie – konzumujú dostatok rýb a navyše sa im dostáva slnečných dní v úplne inej miere ako nám. Čo by sme mali robiť, aby sme prijali dostatok vitamínu D zo slnka? Podľa odborníkov nám stačí byť na slnku cca 15 minút s nezakrytou tvárou a rukami a bez ochranného faktora, ideálne do 11.00 hodiny. 

5. Prechádzajte sa! 

Už sme to niekoľkokrát spomínali – chôdza je liek! Je to najprirodzenejší pohyb, aký človek dokáže vykonávať. Ide o vskutku ozdravnú fyzickú aktivitu, ktorá naštartuje náš metabolizmus, dokázateľne zvyšuje odolnosť organizmu voči civilizačným ochoreniam a pomáha nám zrelaxovať myseľ. 

Pokiaľ radšej beháte, nech sa páči. Ak však behu neholdujete, dlhé prechádzky budú pre vás tým pravým letným osviežením. Vhodnejšie sú v ranných alebo večerných hodinách. Môžete ich vnímať ako športovú aktivitu. Bude pre vás komfortnejšie zvoliť si konkrétnu trať (povedzme 5 km), rátať si 8-tisíc krokov, alebo sa prechádzať len tak? Je to na vás. 

Mamy, užime si zdravé leto: 10 tipov pre vás

6. Prečítajte si knihu! 

Je mi jasné, že pre mnohé z nás je predstava sadnúť si v pokoji ku knihe čosi ako let raketoplánom... Ale dá sa to a niekedy stačí iba odložiť mobilný telefón. Vyberte si na leto jednu, dve, tri knihy (ak ste rodená knihomoľka, pokojne aj viac). Nemusíte sa nútiť do čohosi, čo vás nebude baviť, alebo aspoň zaujímať. Z výberu troch titulov sa hádam nájde jeden, ktorý vás chytí za srdce. Čítanie prináša množstvo benefitov v podobe uvoľnenia vnútorného napätia, zdravého relaxu pre náš mozog a psychiku. Zadosťučinenie, že ste počas leta prečítali niečo, čo ste si zaumienili, vám istotne prinesie príjemný a napĺňajúci pocit.  

7. Pripravujte si vlastné jedlo! 

Jesť zdravé, vyvážené jedlo, ktoré ste si navyše sami pripravili, je úžasným pomocníkom na ceste k fit telu, ale aj fit mysli. Leto je na to ako stvorené. Možno patríte k vášnivým kuchárkam, ktoré hltajú recepty v knihách či na internete. Vo vašom prípade – klobúk dole. Možno však patríte do mojej skupiny a varenie vám nikdy veľmi nešlo. Nevadí. Leto je priam stvorené na prípravu jednoduchých skvelých šalátov, ktoré zasýtia a doplnia organizmu všetko potrebné. Navyše si takýto šalát môžete zjesť vonku na lavičke, alebo s deťmi pri vode. Jeden šalát do týždňa, alebo skvelý recept každý druhý deň? Každá má iné možnosti, zaradiť však do jedálnička vlastné chutné jedlá, vás istotne nabudí. 

8. Stretávajte sa s priateľmi! 

Pre matky je niekedy časovo náročné stretávať sa pravidelne s priateľmi. Niekedy sme také unavené, že si radšej vyložíme nohy a inokedy nám nevyhovuje čas, príde choroba, alebo iné komplikácie. Telefonát ani písanie nám však nevynahradia živú blízkosť osoby, ktorej dôverujeme, ktorú máme rady. Využime leto a stretávajme sa! Možno je pre vás vyhovujúcejšie naplánovať stretnutie s časovou rezervou a možno bude praktickejšie nechať to takpovediac na poslednú chvíľu. Nezanevrime však na autentické rozhovory a budovanie hlbokých priateľstiev. Naša psychická stabilita a vyrovnanosť od toho v mnohom závisí. 

9. Začnite si písať letný denník! 

Nie je len pre malé dievčatá. Výskumy ukazujú, že pravidelné zápisky fungujú ako forma psychohygieny a cesty k svojmu vnútornému autentickému JA. Opäť, žiadne zlaté pravidlo neexistuje. Písať môžete každý deň, aj raz do týždňa. Snažte sa byť úprimné a nachádzať aj v zdanlivo náročných životných situáciách plusy. Rokmi je čoraz ťažšie udržať si v živote nádej. Nádej je však ako svetlo, ktoré potrebujeme, aby sme videli. S denníkom ste na dobrej strane cesty. 

10. Začnite deň pozitívne a zdravo! 

Nájdite si svoje vlastné rutiny, ktoré vám dopomôžu k pozitívnemu a zdravému štartu do dňa. Vypite ráno nalačno pohár vody, zacvičte si krátku rozcvičku. Stačí 5 minút komplexných naťahovacích cvikov v miernom tempe, aby sa telo a myseľ vzpružili. Ideálny je napríklad pozdrav slnku, alebo vaša vlastná miniséria. Pridajte k raňajkám viac ovocia či zeleniny a najmä – pripravte sa na nový začiatok s pozitívnym prístupom. Každý deň je dar!   

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: