Pozor: Toto je najčastejšia chyba pri aplikovaní opaľovacieho krému

Michaela Klamová | 5. júl 2023
Pozor: Toto je najčastejšia chyba pri aplikovaní opaľovacieho krému

Prvé krémy na opaľovanie mali ochranný faktor 2, dnes nájdete celú škálu opaľovacích krémov s vodoodolnými vlastnosťami a ochranným faktorom až po 100. No to, aký vysoký ochranný faktor zvolíte, ešte neznamená, že bude vašu pokožku skutočne chrániť.

Čoraz viac ľudí si konečne začína uvedomovať význam ochrany pred slnkom

Opaľovací krém si natierame nesprávne

Vedci z King'sCollege v Londýne zistili, že väčšina ľudí sa natiera nesprávne. Slnečné žiarenie pritom prináša mnoho nástrah: od predčasného starnutia pokožky, poškodenej DNA až po rakovinu kože.

Ak si opaľovací krém aplikujeme bežným, podľa vedcov nesprávnym spôsobom, získame z hodnoty SPF asi iba 40 %. Napríklad ak aplikujete SPF20 v hrúbke asi 0,75 mg na centimeter štvorcový, bude úroveň vašej ochrany približne SPF4. Na 1 cm² pokožky by mali byť aplikované 2 mg prípravku, čo v praxi znamená, že množstvo prípravku, ktoré by sme si mali na pokožku natrieť, je asi dvojnásobne väčšie ako to, ktoré si väčšina z nás dáva.

Natierajte si hrubú vrstvu

Takže: keď sa opaľovací krém aplikuje v hustejšom množstve, výrazne znižuje poškodenie pokožky slnkom. Niet pochýb o tom, že opaľovací krém poskytuje dôležitú ochranu pred rakovinotvorným vplyvom slnečných ultrafialových lúčov ale spôsob, akým sa opaľovací krém nanáša, zohráva dôležitú úlohu pri jeho účinnosti.

Odborníci tiež odporúčajú siahať po minimálne SPF30 a viac. Samotný prípravok na opaľovanie ale nie je vždy dostačujúcou ochranou, nemali by ste zabúdať aj na vhodné oblečenie či pokrývku hlavy. 

Zdroj: https://www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: